Povestea unei prietenii adevarate, The King’s Speech are in distributie actori de prima mana, drept pentru care a fost nominalizat la: Globurile de Aur 2011 (Colin Firth a castigat la categoria “Cel mai bun actor”), premiile BAFTA (14 nominalizari) si Oscar 2011 (12 nominalizari: “Cel mai bun film”, “Cel mai bun regizor”, “Cel mai bun scenariu original”, “Cea mai buna actrita in rol secundar” -Helena Bonham Carter, “Cel mai bun actor in rol secundar” – Geoffrey Rush, „Cel mai bun actor in rol principal” – Colin Firth, “Cea mai buna scenografie”, “Cea mai buna imagine”, “Cele mai bune costume”, “Cea mai buna muzica”, “Cel mai bun montaj”, “Cel mai bun mixaj de sunet”).
Avand la baza o poveste reala din anii ’30, filmul descrie intr-un mod ravasitor relatia de prietenie dintre George al VI-lea ce urma sa devina rege si Lionel Longue, logopedul fara studii de specialitate al acestuia – cu diploma in scoala vietii.
Dificultatea de a articula cuvinte (datorata unor traume suferite in copilarie) a atras teama de a aparea in public, drept pentru care viitorul rege nu se simte in stare sa-si conduca tara, desi este nevoit sa faca fata indatoririlor regale dupa ce fratele sau, David, abdica pentru a se casatori (de vina: Willis, urata foc, actrita in America, divortata de doua ori).
Desigur, ajutorul lui George VI apare in persoana lui Lionel, cel care il va ajuta sa isi articuleze gandurile in fata natiunii in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. Tehnicile acestuia sunt pe cat de bizare, pe atat de eficiente.
Este un film care merita vazut nu doar o data.
“If I am King, where is my power? Can I declare war? Form a government? Levy a tax? No! And yet I am the seat of all authority because they think that when I speak, I speak for them”
“<Do you know the F- word?> <Fornication?>”
“<Sorry, I’ve been terribly busy.> <Doing what?> <Kinging>”
“<How do you feel?> <Full of hot air.> <Isn’t that what public speaking is all about?>”
The genius store called, they’re running out of you.