Corina Georgescu a mai gasit o ocazie de a ne face sa vedem cu alti ochi orasul in care locuim organizand o noua editie Prin Bucurestiul Meu – #prinbucurestiulmeu – la care a fost invitata crema online-ului romanesc printre care si subsemnata, in mod evident.
S-a dovedit a fi o plimbare foarte interesanta atat pentru cei veniti in capitala din alte orase, cat si pentru bucurestenii care abia stiu care este Fantana de la Universitate 🙂 Mai jos am stras cateva lucruri interesante povestite de doamna Magda Nicolae – ghidul oficial al zilei.
Piata Victoriei – este realizata dupa modelul Place de l’Etoile (Paris) – pentru ca de aici pornesc mai multe artere
Calea Victoriei s-a mai numit si Podul Mogosoaiei – amenajat in jurul anilor 1700. De la Dimbovita pana la Piata Victoriei se construise o alee de lemn ca un pod, pe care mergeau Boierii spre Mogosoaia.
Aceasta strada este impartita in trei tronsoane: Piata Victoriei- Piata Palatului (MNAR),Piata Palatului – Bd. Elisabeta; Bd. Elisabeta – Dimbovita
Palatul Cantacuzino a fost construit in 1900 la cererea lui Cantacuzino. Ulterior a devenit Muzeul Muzicii.
Palatul Stirbey – a fost Muzeul Sticlei la un moment dat. Acum pare lasat in paragina, ceea ce probabil se si intampla.
Intrarea de la Novotel o reproduce pe cea de la fostul Teatru National ce era in vremuri apuse aici.
In locul Palatului Telefoanelor era Gradina Otetelesanu
Hilton – Printre primele hoteluri din Bucuresti
Casa Capsa – apartinea unor patiseri romani formati la Paris si a fost deschisa in 1854. Boema bucuresteana s-a risipit datorita preturilor practicate aici.
In Piata Tricolorului (din fata Cercului Militar National) era Manastirea Sarindarce se afla la intretaierea podului Mogosoaiei / Caii Victoria cu bulevardul Regina Elisabeta si strada Brezoianu, iar fantana de aici avea cea mai buna apa din Bucuresti Straduta din spatele edificiului se numea Sarindar. Acum se numeste Milo. (sarindar = gr. saranda, patruzeci)
Hotelul Intercontinental a fost inaugurat la venirea lui Nixon in Romania.
A urmat Bulevardul Regina Elisabeta. Acum ceva vreme, pe placuta ce continea numele strazii era inscriptionat: “Bulevardul Regina Elisabeta fosta Kogalniceanu“. Bine ca dupa un timp si-au dat seama ce gafa au facut si placuta a fost inlocuita.
Colina unde este amplasat Palatul Parlamentului (a doua cladire ca suprafata construita dupa Pentagon) s-a numit Colina Mihai Voda si aici se afla o manastire, care in momentul demolarii avea peste 500 de ani de la constructie.
Dealul Mitropoliei – a fost pentru prima data cand am ajuns aici, desi este in Centru – pe unde imi fac eu veacul. Gaben a propus sa facem unboxing la moaste, insa cu siguranta sfintii nu ar fi gustat gluma.
Oprire pret de o cafea la Hanul lui Manuc. Daca vreti sa va pierdeti jumatate de ora din viata asteptand (la bar!!!) dupa o apa plata si o cafea, atunci acesta este locul potrivit! Probabil daca a fost construit in 1808, chelnerii se simt imbatraniti si de aceea abia se misca.
—
Zilele trecute ma gandeam ca in acest weekend (ziua mea de naster fiind) sa merg sa vad Palatul Mogosoaia – imi doream de mult sa fac asta, insa nu am apucat. Se pare ca planetele s-au aliniat in favoarea mea si Corina Georgescu ne-a dus acolo. Acest loc este incredibil – are mult verde, multa istorie, multa apa in spate si o alee frumoasa pana ajungi la ele 😉
Top 2 cuvinte folosite de ghid in explicatii: monumental, superb
Va recomand sa luati Bucurestiul la pas si sa admirati cladirile sau sa dati o raita pe la muzee. Nu aveti idee cat de incarcata de istorie este fiecare casuta din orasul acesta!
“Adevarata calatorie a cunoasterii nu consta in cautarea de noi tinuturi, ci in a avea ochii noi” – M. Proust
#prinBucurestiul meu a fost un eveniment marca blogdeturism.ro, organizat de Corina Georgescu si sprijinit de Paralela 45, Hotel Razvan si Groupon Romania.
Sigur, ai uitat de “neoclasic” 🙂
spre rusinea mea, nu am specificat nici faptul ca cele mai frumoase, minunate si mirobolante cladiri sunt cele construite pana in ’89 :))
Manuc se misca in reluare ca nu era la datorie ospatarii si de asta era si terasa inchisa. :)) Chefuisera mult la partyul webstock cred. 😛
Cred ca au avut o zi proasta. Mama a fost alaltaieri acolo sa ia masa de pranz si a avut super noroc – i-a venit comanda in maxim 20 min
Interesant articol, pentru redescoperirea Bucurestiului iti recomand traseele de pe bucurestiulintrozi.ro.
Tot pe la Unirii, in spatele Palatului de Justitie este Biserica Domnita Balasa, merita vizitata. Putini stiu de ea pentru ca este dupa blocuri.
Habar nu aveam de Doamna Balasa. Cu prima ocazie dau o raita pe acolo.
Merci frumos pentru infos