TOSCANA – ponturi, informații, detalii – 2

Proaspăt întoarsă din vacanța care mi-a schimbat părerea despre Italia, voi mai scrie câteva ponturi, informații, detalii despre orașele din regiunea Toscana pe care le-am văzut și ar merita să o faci și tu.

În primul rând, să vorbim despre cum am ajuns în Toscana și cu ce m-am plimbat pe acolo:

  • bilet dus București – Bologna cumpărat cu 2 luni înainte, prin Ryan Air – 15 euro
  • bilet întors Pisa – București cumpărat tot cu 2 luni înainte, prin Wizz Air – 20 euro
  • mașină închiriată prin intermediul agenției de turism Trippero, la AVIS, rezervată cu 2 zile înainte – 161 euro pentru 4 zile full, categoria Economy (Fiat Panda), cu preluare din Bologna și drop off în Pisa, fără excess tax (garanția oprită de pe card). La fața locului (pe aeroportul din Bologna) am avut noroc să întâlnim o angajată AVIS româncă, entuziasmată să ne întâlnească. Aceasta ne-a oferit contra unei diferențe de 15 euro/zi o Alfa Romeo Giulia. În realitate diferența la preț pentru noua categorie ar fi fost de 75 euro/zi.

În al doilea rând, să vorbim puțin despre orașele din Toscana , în ordinea în care le-am vizitat eu:

Despre Bologna, Florența, Chianti, Siena, Montepulciano citești aici.

San Gimigniano

Mai este denumit și ”Orașul celor 100 turnuri”, deși realitatea spune că erau 72, iar în zilele noastre mai sunt doar 14. Iar conservarea până la stadiul actual se datorează epidemiei de ciumă de la mijlocul anilor 1300. poate de aceea la Via Berignano 23 găsești San Gimignano 1300 – un muzeu unde este reconstruit din ceramică orașul din anul 1300, la o scară de 1:100.

Orașul medieval poate fi traversat în aproximativ 15 minute, iar turul zidurilor externe se poate face în mai puțin de o oră. Deci nu este nevoie să rezervați prea multe ore pentru această vizită.

Dacă vrei să vezi orașul de la înălțime, poți urca în La Torre Grossa, cel mai înalt turn de aici (54m). De lângă acest turn vezi Piazza del Duomo și Palazzo del Popolo. Există și aici un muzeu al torturii (desigur, nu am repetat greșeala de a intra, după ce l-am vizitat pe cel din Montepulciano – așadar, cei mai slabi de înger pot trece pe lângă). Iubitorii de mașini pot vizita Galeriile Peugeot – primul muzeu din străinatate dedicat casei franceze, unde poți admira o colecție de mașini de epocă. Iubitorii de vin au Museo della Veraccia (Villa della Rocca di Montestaffoli) – în cinstea vinului din San Gimignano (care este delicios, yum yum).

 

toscana-san-gimignano-3

E clar, între zidurile acestui micuț colț de rai găsești atracții pentru toate gusturile.

Volterra

La 31 km de San Gimignano se află orașul în care am pășit cu așteptări mai mari decât ar fi trebuit, cunoscut pentru acțiunea din trilogia Twilight care ar fi avut loc aici (dar filmările au avut loc prin alte părți) găzduiește Palazzo dei Priori – locul pe care l-am căutat aproape cu lupa. Spun asta pentru că indicatoarele arată orice, mai puțin palatul în sine 🙂 Să fie întunericul de vină, să fie faptul că luni seara nu e nimeni pe străzi, să fie orașele văzute înainte? Oricum ar fi, locul mi se pare supraestimat – asta după ce am văzut Montepulciano, San Gimignano etc.

toscana-volterra-1

Te poți plimba seara pe lângă zidurile medievale, să admiri Arcul de origine etruscă de la intrarea în oraș, să te lași impresionat de casele și turnurile ce datează din secolele XII- XIII-lea sau de Palatul sculptat din alabastru. Sau te poți lăsa purtat de străduțele întortocheate care sigur te vor scoate într-un loc de unde peisajul îți taie răsuflarea.

Pisa

Magnet pentru turiștii care vor să își arate originile de constructori (toți împing Turnul de parcă datorită lor s-a ameliorat gradul de înclinare de la 4.5m la 4.1m – da, chiar s-a întâmplat asta, dar nu a fost ”de vină” originalitatea turiștilor), orasul de coasta Pisa a fost multă vreme un port important, dar și-a câștigat un plus de faimă prin Campo dei Miracoli. Aici pot fi observate elementele noi din sculptura toscană, introduse de Giovanni Pisano, precum: Baptisteriul (Battistero), Catedrala, Muzeul Domului, Turnul Înclinat (Clopotnița sau Campanile), Camposanto și Museo delle Sinopie (ce găzduiește o colecție de desene).

Nu trebuie trecute cu vederea nici faimoasa Universitate din Pisa, clădirile, bisericile și muzeele în stil Romanesc.

 

Construcţia Turnului din Pisa a început în 1173. Înalt de 55,86 metri, cu o grosime a zidului la bază de 4,09 metri şi o greutate estimată la 14.500 de tone, turnul a fost proiectat să stea vertical, însă, din cauza calităţii proaste a solului, fundaţia a început să se scufunde chiar în timpul construcţiei, provocând inclinarea turnului spre sud. Între imp, oamenii deștepți au găsit o soluție și au început să îl îndrepte încet-încet.

toscana-pisa-6

Vizitarea complexului este gratuită – asta dacă nu te bate gândul să stai la coadă pentru a urca în Turn, iar aici nu te pot ajuta cu informații. Foarte puține persoane chair urcau, eu m-am numărat printre admiratorii de pe margine.

 

Lucca

Trebuie să ții minte din prima: nu uita pe care poartă a orașului ai intrat, pentru că este foarte întortocheat și te poți pierde după prima intersecție.

Lucca este un orășel încântător, încărcat de elemente toscane pe care merită să le savurezi cu o cafea în mână. Zeci de străduțe pietruite și înguste cât pentru o mașină, tot atâtea piețe și cafenele, toate în mijlocul zidurilor romane pe care trebuie să le explorezi.

Lucca mai găzduiește și multe biserici (aproximativ 100) și turnuri vechi în care poți să urci, pentru privelişti excelente. Piaţa centrală din Lucca este considerată una dintre cele mai frumoase din lume, dar trebuie să recunosc: eu nu am fost exagerat de impresionată. Cel mai bine descoperi oraşul Lucca pe bicicletă sau rătăcindu-te pe străduțe.

*Lucca, orașul unde s-a născut Giacomo Puccini, găzduiește în fiecare an Summer Festival, în Piazza Napoleone.

Viareggio

Situat la nici 31 de kilometri de Lucca și la 103 km de Florența, orașul Viareggio te întâmpină cu o plajă lungă cu nisip galben și fin, cu multe magazine care mai de care mai îmbietoare, cu mâncare mediteraneană delicioasă. Dacă ai ajuns aici, înseamnă că ești în căutare de liniște, deoarece viața de noapte nu e tocmai palpitantă. Sau poate mergi primăvara, când are loc un carnaval (anual)?

Dacă megi spre Nord, dai de stațiunile Lido di Camaiore, Marina di Pietrasanta și Forte de Marmi (plină de vile luxoase și cu plaje liniștite, frecventată de vedetele Italiei).

Din Viareggio am plecat într-o plimbare de o zi prin Cinque Terre, o zonă supraestimată a Italiei, colorată perfect în Photoshop. Dar despre asta discutăm într-un epidod viitor.

 

______

Sursă poză featured

2 thoughts on “TOSCANA – ponturi, informații, detalii – 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii