Încă de când eram mică și mișto (adică acum puțin timp), am aflat din surse foarte sigure că Moș Crăciun trăiește în Laponia, alături de nevastă-sa și de spiridușii cara îi fac jucăriile. Practic, omul are o făbricuță de bucurii pentru copiii cuminți. Crescând, mi-am dat seama că există multe legende referitoare la tipul cu barba perfect albă și veșnic îmbujorat, care să explice cum se strecoară cadourile exact sub brad, prin gaura cheii, fix când eu sunt în altă încăpere.
Clement Clarke Moore, un pastor american, îl prezintă în rolul magic pe Sfântul Nicolae (într-un poem publicat în Sentinel New York pe 23 septembrie 1823 – de ziua mea, practic) ca pe un bătrânel simpatic și dolofan, care împărțea cadouri. Tot în acea perioadă, Thomas Nast (desenator și caricaturist al ziarului Harper’s Illustrated Weekly), a ilustrat prin sute de desene aspecte ale legendei și îi va da principalele caracteristici vizuale – în costum verde, iar în 1885 redă ideea că reședința lui Moș Crăciun se află la Polul Nord. 100 de ani mai tarziu a fost înființat Satul lui Moș Crăciun dn Finlanda, iar de atunci, copiii din lumea întreagă au trimis peste 13 milioane de scrisori către tipul care le poate îndeplini dorințele.
În 1931, Moș Crăciun a primit o nouă imagine printr-o campanie a Coca-Cola. Desenatorul Haddon Sundblom i-a conturat o burtică durdulie, bujori în obrăjori și un costum roșu.
În tradiția anglo-saxonă, dar și la noi, Moș Crăciun se găsește în mall-uri și la petreceri pentru copii. Acesta este de obicei jucat de un actor însoțit de un grup de elfi. Ideea a fost implementată de James Edgar în 1890, oferind acest spectacol în magazinul său din Brockton, Massachusetts.
Acestea fiind zise, dacă vrei ca în perioada următoare să trezești copilul din tine sau ai un bebe/ nepoțel/ verișor care ar fi încântat să îl întâlnească pe Moș Crăciun și să participe la un atelier de creativitate – în timp ce tu îți faci liniștit/ă cumpărăturile, am un super pont pentru tine:
La Sun Plaza Shopping Centre (9-11, 16-18 decembrie 2016 – Food Court, etajul 1), găsești Lumea lui Moș Crăciun prin ateliere interactive si creative pentru copiii de 5-12 ani, VR kids zone, Fabrica de Jucării, dar și un Moș pregătit să asculte poezii și povești de la cei mici (și nu numai).
– Întâlnire cu Moș Crăciun, câte patru zile pe săptămână: Joi, Vineri între 17:00-19:00 și Sâmbătă și Duminică între 13:00-19:00
– Fabrica lui Moș Crăciun – copiii învață să pregătescă mici daruri în atelierele dedicate și vor pleca acasă cu propriile crețtii și cu recompense pentru ajutorul oferit!
– atelier de colorat felicitări
– ateliere de ornat turtă dulce
– ateliere de confecționat ornamente pentru bradul de Crăciun (îngerași, clopoței, fulgi de nea etc.)
Participarea se face prin înscriere la standul dedicat, după care spridușii preiau copiii și tu ai 30 de minute la dispoziție pentru shopping.
Pe lângă asta, dacă ai cumpărat un cadou și ești anti-talent la împachetat, există în Sun Plaza Shopping Centre un serviciu GRATUIT de împachetat cadouri. La parter, 12-24:00.
Iar dacă vrei să fii pregătit și să îi arăți Moșului cât de multe ați învățat anul acesta, iată cum îi poți pronunța numele în diverse limbi:
|
|
|
Eu o să fiu pe aici, încercându-mi norocul la Moș Crăciun. Poate îmi aduce el niște bilete de avion către Madagascar.