Cum îmi fac pașaport?

Dacă tot ai în plan să îți iei zborul din țară spre zări din afara UE, cu siguranță te va interesa cum îți faci pașaport și cum să eviți nervii și cozile, așa-i? Știam eu. Tocmai de aceea te ajut cu toate informațiile, indiferent dacă ai mai avut pașaport sau este pentru prima dată când îți faci:

În primul rând, nu mai există regula ”Pașaportul se face în orașul/reședința de județ în care domiciliezi”. Dacă te găsește dorul de ducă în mijlocul Bucureștiului, mergi frumos la Piața Amzei nr 3 și aplici pentru un pașaport 🙂

În al doilea rând, nu mai există acea taxă pentru eliberare a pașaportului (era 22 lei), dar trebuie să ai în vedere următoarele:

  • Te poți programa pentru a-ți face pașaport (și e chiar recomandat)

Programarea se poate face online pe epasapoarte.ro (pentru București, Iași, Cluj și Vaslui) – și așa te asiguri că eviți cozile și nu mai stai plictisit și nervos sau cu ochii în mailurile de birou.

  • Taxa pentru pașaport

Paşaport simplu electronic (valabil 5 ani): 258 lei

Pașaport simplu electronic pentru minori sub 12 ani (valabil 3 ani): 234 lei

Pașaport temporar (valabil 1 an): 96 lei – dar ține cont de faptul că anumite țări nu acceptă acest tip de pașaport (exxemplu: Emiratele Arabe).

  • Unde se achită taxa pentru pașaport?

online, prin virament către conturile deschise de către fiecare Instituţie a Prefectului (vezi aici o lista a conturilor). Dacă alegi această metodă, va trebui să ai cu tine un print cu dovada tranzacției. Plata online, în schimb, nu te ajută dacă te grăbești – confirmarea tranzacției vine în aproximativ 24h;

– la orice bancă ai un cont bancar, prin virament către Instituția la care ai de gând să mergi pentru eliberarea pașaportului (vezi aici o lista a conturilor);

cash la casieria Trezoreriei Statului

(pentru Bucureşti, plata se efectuează la casieriile Trezoreriei Sector 5 din Bd. Naţiunile Unite nr. 6-8, Calea 13 Septembrie nr.226 şi la ghişeele acesteia deschise în sediul din Şoseaua Pipera nr. 49)

– prin mandat poștal (la orice Oficiu Poștal cu o doamnă plictisită)

Nu uita să menționezi în tranzacție:

– nume complet și CNP

– tipul documentului (dintre cele 3 de mai sus)

– contul IBAN, codul fiscal și denumirea Instituției către care faci plata (și unde vei depune cererea de eliberare a documentului) – vezi aici o lista a conturilor.

– suma aferentă tipului documentului.

 

  • Documente necesare pentru eliberarea pașaportului?

Cartea de identitate, în original;

Dovada achitării taxei de mai sus, pe numele tău;

Pașaportul anterior, dacă ai avut. Dacă ai pe el vize pe care vrei să le arăți nepoților, spune asta la înregistrare. Îi vor tăia prima coperă și ți-l înapoiază.

– Toate aceste documente se depun personal și durează foarte puțin (asta dacă nu te duci în iulie sau în decembrie să îți faci pașaport, ca restul poporului).

 

  • Termen de eliberare pașaport?

Dacă nu este făcut la urgență (eliberare în câteva ore), atunci termenul este de 14 zile lucrătoare.

 

  • Cum/ Când ridici pașaportul?

Ca și în cazul cererii, ridicarea se face personal (dacă nu poți și nu poți, atunci faci o procură autentificată vecinei și merge ea). Dacă dorești să fie trimis către o altă Instituție, atunci menționezi orașul încă de la formularea cererii.

De asemenea, dacă nu ai timp să te deplasezi, pașaportul poate fi livrat prin curier, la adresa de domiciliu sau reședință. Dacă te bate gândul să procedezi așa, menționezi acest lucru în momentul depunerii cererii pentru eliberarea paşaportului simplu electronic. Costul operaţiunii este de 6.43 lei (fără TVA), şi se achită la curier – C.N. Poşta Română S.A. – în momentul înmânării paşaportului simplu electronic. Dacă după minim 2 încercări nu se reuşeşte livrarea paşaportului către tine, acesta va fi returnat la Serviciul public comunitar pentru eliberarea şi evidenţa paşaportelor simple al judeţului pe a cărei rază se află adresa de livrare.

Atenție! Dacă la momentul formulării cererii pentru un nou pașaport îl vei avea în uz pe cel vechi, nu poți opta pentru curier.

 

___

Sursă poză featured

2 thoughts on “Cum îmi fac pașaport?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii