Monaco sau Monte Carlo?

Când spui că mergi la Monaco, mergi de fapt în Monte Carlo? Astăzi vorbim despre diferențele reale dintre cele două, pentru că am auzit de multe ori spunându-se greșit… să vedem de ce:

Principatul de Monaco – este al doilea cel mai mic stat din Europa (după Vatican) – atât de mic încât lumea îl confundă cu Monte Carlo, cu toate că este un stat cu mai multe “districte”- sub “domnia” Prințului Albert II. Capitala este Le Rocher.

 

Despre Principatul Monaco?

Cu o suprafață de… 2,02 km pătrați și o populație de aproximativ 40.000 de locuitori, cel mai popular cartier de aici este Monte Carlo, iar cel mai popular district este Larvotto. Monaco este un oraș-stat suveran, cu 5 cartiere și 10 districte, situat pe Riviera Franceză în Europa de Vest. El se învecinează cu departamentul francez Alpes-Maritimes pe trei laturi, a patra fiind riverană Mării Mediterane.

În 1911, Constituția a împărțit principatul în trei localități:

  • Monaco-Ville, orașul vechi, pe un promontoriu stâncos ce se extinde în Marea Mediterană, cunoscut sub numele de Stânca Monaco;
  • Monte Carlo, principala zonă rezidențială, ce are și Cazinoul Monte Carlo, în est și nord-est;
  • La Condamine, partea de sud-vest, inclusiv zona Portului Hercules.

Aceste localități au fost comasate într-una singură în anul 1917, după acuzații că guvernul acționează după motto-ul „divide et impera”, primind statut de districte sau cartiere. Ulterior:

  • Fontvieille a fost adăugat ca al patrulea district, zonă nou-construită, pe teren ridicat din mare în 1970;
  • Moneghettia devenit cel al cincilea district, creat dintr-o parte din La Condamine;
  • Larvottoa devenit cea de-a șasea district, creat dintr-o parte din Monte Carlo;
  • La Rousse/Saint Roman (inclusiv Le Ténao) a devenit cel de-al șaptelea district, creat tot dintr-o parte din Monte Carlo.

Alte trei districte s-au organizat apoi, ca o dovadă a “dezvoltării”:

  • Saint Michel, dintr-o parte din Monte Carlo;
  • La Colle, dintr-o parte din La Condamine;
  • Les Révoires, tot dintr-o parte de La Condamine.

În 2015, a fost anunțată o nouă dezvoltare numită Anse du Portier.

Ce poți vizita în Monaco?

Înainte de a ajunge în Monte Carlo, te rog să îți pui în bagaj încălțăminte comodă, pentru că nu prea vei utiliza autobuze locale. Te plimbi mult prin orășelui dispus în trepte, te oprești la fiecare colț pentru poze, te uiți în jur și te bucuri de fiecare colțișor.

Apoi, sunt câteva locuri pe care nu ar trebui să le ratezi, în funcție de timpul alocat vizitelor aici, precum:

  1. Palatul Princiar – intrarea 8 euro; situat în partea de sus a orașului
  2. Grădina Exotică – intrarea 7,2 euro; merită să aloci niște timp pentru a vedea (în primul rând) cât este de îngrijită
  3. Casino Monte Carlo– intrarea 10 euro; în fața lui poți observa o adevărată colecție de mașini de lux în culori pe care nu îți va fi dat să le vezi prin alte părți (eu am avut șocul unui Bentley roz, parcat chiar lângă unul Turcoaz. Pesemne proprietarii erau frați)
  4. Catedrala – intrarea gratuită; catedrala a găzduit nunta, iar acum mormintele Principesei Grace și al Principelui Rainier.
  5. Portul – la momentul vizitei mele, aici se desfășura o competiție cabalină, așa că priveliștea asupra portului a fost umbrită (de la nivelul mării).
  6. Muzeul Oceanografic – intrarea 11 euro (8-28 ianuarie, 1-3 februarie, 6-31 martie, 6 noiembrie – 22 decembrie), 14 euro (1-7 ianuarie, 29-31 ianuarie, 4 februarie – 5 martie, 1 aprilie – 30 iunie, 1 septembrie – 5 noiembrie, 23-31 decembrie), 16 euro (1 iulie – 31 august)
  7. Expoziția de mașini a Prințului Albert de Monaco – intrarea 6,5 euro

Cum ajungi foarte ușor în Principatul Monaco?

  • din Nisa (dacă ai zburat aici cu Wizz Air)

cu trenul: aproximativ 10 euro dus-întors; călătoria durează 20 de minute și te poți în oricare orășel pe această rută (după care te urci în trenul următor – vine la 30 min) și îți continui călătoria;

cu autobuzul T100: prețul unui bilet dus-întors este de 3 euro, iar distanța este parcursă în aproximativ 35 de minute;

cu autobuzul 110: cursa este din aeroport către Menton și costă 20 euro pe segment.

  • din Cannes (cum am procedat eu): cea mai bună variantă este trenul care pleacă din 30 în 30 de minute. Mergi la centrul de informații din Gara Centrală și vei primi chir și o super ofertă: bilet de tren pentru zona Les Alpes Maritimes, cu care te poți opri unde vrei tu pe o perioadă de 24 de ore.

Ce să mai… dacă îți place luxul (cui nu, come on), Monaco va fi exact pe gustul tău. Dacă ești genul mai pe chestii care să nu atragă atenția – posibil să nu îți placă deloc. Adică fie îți place super mult pentru ce are de oferit, fie îți vine să îți iei tălpășița.

Știai că…

… unii vorbitori de engleză confundă Morocco cu Monaco?

… 30% dintre locuitori sunt milionari?

… nu face parte din Uniunea Europeană, dar aplică unele politici ale acesteia (controale de frontieră, momedă euro din 2002)?

… este cea mai dens populată țară din lume?

 

Sursă poză featured.

 

Ce mai cauta lumea:
  • https://korinams ro/2017/08/20/monaco-sau-monte-carlo/

2 thoughts on “Monaco sau Monte Carlo?”

  1. Merita sa vizitezi si cartierul Fontveille unde poți vedea Heli Air Monaco de unde poți lua un elicopter spre Nisa, ajungi in 7 minute, alături este superba gradina Princesse Grace Rose Garden, tot aici se găsește stadionul AS Monaco dar si plaja Marquet de unde începe drumul pietonal care duce la minunata Plaja Cap d’Ail, drum pe care il faci in 40 minute la pas lejer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii