Namibia – visul îndeplinit _2

Am promis că voi reveni și cu partea a doua a detalierii călătoriei mele prin Namibia – visul îndeplinit (prima parte este aici), așa că iată-ne aici. Îți reamintesc faptul că despre cum ajungi în Namibia am scris aici.

Haide să vedem și ce mai poți face pe acest tărâm magic:

Colonia de foci Cape Cross

Îți spun de pe acum, să nu îmi aud vorbe (dar și pentru că nimeni altcineva nu îți va spune asta dinainte): miros mai puternic și mai pregnant ca cel de aici eu nu am întâlnit în toți cei 31 de ani de viață. Oricât ai băga nasul în haine, tot vei simți mirosul infernal pe care miile de foci de aici au grijă să îl lase în urmă. Și nu pentru câteva minute, ci pentru câteva zile – îți va rămâne în piele orice ai face. Daaaaaaaaaaaaar asta nu înseamnă că locul trebuie ocolit 🙂

Locul este fascinant pentru că poți vedea aici cum focile își fac loc printre rudele lor pentru a ajunge mai repede la apă, unde să se delecteze cu pește. Sau pur și simplu ca să se întindă pe stânci. Sau poate doar să vină spre mașina în care ești – sunt cam ca urșii de la Brașov, numai că au mersul ușor diferit.

În perioada Noiembrie-Decembrie se nasc noi pui, ceea ce face colonia să numere aproximativ 200.000 de exemplare, fiind cea mai mare din lume (la 6 zile după ce nasc, femelele se pot împerechea din nou, iar puii se nasc anul următor – în noiembrie/decembrie).

 

Programul de vizitare este între 10:00-17:00, iar prețul este N$80 de persoană + N$10 pentru mașini, iar intrarea se face fie pe la Ugab Gate (în Sud, intrare între 07:30-15:00 și ieșire la cel târziu 19:00), fie pe la Springbokwasser (în Est, intrare între 07:30-17:00 și ieșire la cel târziu 19:00). Dacă depășești programul de ieșire… rămâi în parc pentru că nici ochii de focă nu mai impresionează pe cineva, nemaifiind cineva la porți pentru a ți se deschide să treci.

 

Skeleton Coast

Reminescențele vânătorii de balene au lăsat coastei cantități enorme de oase de balene și foci plus un nume pe măsură. De asemenea, locul este cunoscut și pentru scheletele sinistre ale naufragiilor, dovada vie a existenței câtorva nefericiți ce cândva au descoperit cât de înșelătoare puteau fi rocile și curenții.

Vei găsi aici o bucată de lume spectaculos de sălbatică și unică înțesată de dune ce oferă adăpost babuinilor, girafelor, leilor, rinocerilor negri și antilopelor.

Această zonă de coastă a Atlanticului este acoperită cu schelete de animale și ruine de naufragiu, mai asemănătoare cu un cimitir decât cu o plajă, de-a lungul marginii de nord a Namibiei (la sud de granița dintre Angola și râurile Kunene și Swakop).

Unele epave găsite de-a lungul coastei Skeleton sunt mai bine cunoscute decât altele, iar un naufragiu renumit este Star Dunedin. Nava purta provizii pentru forțele aliate și pentru refugiații care fugeau la Londra în timpul celui de-al doilea război mondial. În cursul său, Dunedin Star s-a ciocnit cu un obstacol subacvatic și a generat o misiune de salvare nereușită.

O altă rămășiță pe care o poți fotografia este cea a unei platforme petroliere. În anii 60-70, Ben du Preez și Jack Scott au venit în zonă în căutarea petrolului. Au săpat aproximativ 1700 metri, dar nu au găsit nimic, așa că au abandonat această platformă în mijlocul deșertului.

 

Kamanjab – vizitarea tribului Himba

Pe întreg teritoriul Africii găsim triburi care trăiesc în conformitate cu regulile moștenite de la strămoșii lor, cu rigori împământenite de când lumea, la care nu au voie și la care nu pot renunța. Astfel sunt masaii – în Kenya, pigmeii – în Congo, sau tribul Dogon – în Mali. Nu am avut ocazia până acum să vizitez unul dintre triburile menționate, însă am fost profund impresionată de membrii tribului Himba, care trăiesc între granițele Namibiei.

Tribul numără între 20.000 şi 50.000 de persoane și reprezintă un grup etnic format din nomazi care au propria limbă, Otjihimba.

Despre femeile Himba se spune că sunt cele mai frumoase din Africa, fiind recunoscute și pentru metodele ingenioase de igienă personală. Pentru că nu au voie să se spele, femeile fierb ierburi aromatice într-o oală şi se afumă cu ele. De asemenea, ele-şi acoperă corpul cu un unguent preparat din grăsimi animale şi praf de hematită, care le conferă pielii o culoare roşiatică, dar care le protejează de căldura soarelui, aerul uscat şi de insecte și stopează creșterea părului. Acest obicei le-a adus titulatura de „oamenii roşii”.

De asemenea, femeile sunt cele care fac cele mai grele munci. Ele construiesc casele Himba din frunze de palmier, lut şi balegă de vacă. Tribul Himba este un grup etnic format din nomazi care au propria limbă, Otjihimba, iar regulile pe care trebuie să le respecte toți membrii sunt transmise din generaţie în generaţie.

Începând cu anii ’20, conducătorii sud-africani le-au interzis să facă negoț, să-și pască turmele sau să cultive grădini de-a lungul Raului Kunene. Cu toate că aceste interdicții au presupus să mănânce inclusiv pieile pe care dormeau, ei au supraviețuit și odată cu pacea și ploile ce au sosit în Namibia în anii ’90, himba și-au refăcut turmele.

Vizitarea tribului Himba din Namibia cred că a fost una dintre activitățile care ne-a marcat cel mai mult. Atât de multă nevoie de afecțiune și joacă aveau copilașii de aici, că ne săreau în brațe încă de la intrarea în aria lor – să îi cărăm, să îi mângâiem, să îi ridicăm în aer. Să îi iubim și să ne iubească.

 

Fish River Canyon

Situat în sudul Namibiei, frumosul Canyon River Fish are o înălțime de 550 m și o lungime de 160 km și un parcurs de 1,5 miliarde de ani de istorie geologică și este al doilea cel mai mare canion natural din lume.

Legenda locală spune că acest canion a fost creat de biciul cozii dragonului. Legenda mea spune că ne confruntăm cu o problemă atât de mare la nivel global încât locurile pe unde trebuia să fie apă au secat.

Cel mai bine este să vizitezi în după-amiaza târzie, când rocile sunt roșii și căldura zilei s-a epuizat.

Pentru a face o plimbare prin canion este necesară o rezervare în prealabil, prin Namibia Wildlife Resorts (NWR) – costă 500 de dolari namibieni per turist. Intrarea în parc este de numai 30 de dolari namibieni per persoană. Înainte de a pleca în hiking, trebuie să prezinți un certificat de sănătate cum că ești apt pentru asta și să completezi un formular. Vei merge 7-8 ore pe zi, pe jos, cărând în spate mâncare și tot ce ai nevoie.

 

Meteoritul Hoba

Aflat la ferma “Hoba West”, în regiunea Otjozondjupa din Namibia, se crede despre meteoritul Hoba că a căzut cu mai mult de 80.000 de ani în urmă și că atmosfera Pământului a încetinit obiectul până la o viteză mică (aproximativ 320 m/s), rămânând astfel intact și cauzând o excavare mică – la impact a alunecat în loc să se scufunde în sol.

Meteoritul Hoba este format din metal și măsoară 2,7 metri pe 2,7 metri pe 0,9 metri. În anul 1920, masa a fost estimată la 66 de tone, însă eroziunea, prelevarea de probe științifice și vandalismul au redus volumul acestuia de-a lungul anilor, acum fiind la puțin peste 60 de tone. Este, de departe, cel mai mare meteorit găsit vreodată pe Terra (precum și cea mai mare bucată naturală de fier) și nu a fost niciodată mișcat.

 

Sper că te-am convins și pe tine că Namibia chiar este un tărâm magic 🙂

Detalii despre organizatorul acestui traseu – la cerere (și cu recomandare caldă-caldă fierbinte).

2 thoughts on “Namibia – visul îndeplinit _2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii