Citybreak în Copenhaga (pe timp de pandemie)

Se pare că am cam absentat (nemotivat) de pe aici, dar mă întorc cu forțe proaspete – date de faptul că am reușit să zbor cu avionul mai departe de Cluj. Și iată-mă aici, povestind despre Copenhaga, cum am ajuns în Danemarca (răspuns: cu avionul) și ce am vizitat în cele 4 zile cât m-am plimbat 35km/ zi în medie (da, ai citit bine).

Cum ajungi în Copenhaga – condiții de călătorie

Din 1 iunie 2021 lucrurile s-au mai relaxat pentru noi, românii. Dacă aveai adeverință de vaccinare (cu rapel) de cel puțin 10 zile și cel mult 180 de zile, puteai zbura liniștit/ă în Danemarca.

Dar conform site-ului MAE: din 26 iunie nu mai este necesar să prezinți un test PCR și nici o dovadă a vaccinării. Cu toate astea, dacă este de interes, de aici poți downloada varianta online a adeverinței tale de vaccinare, iar de aici îți scoți Covid Pass-ul.
De asemenea, înțeleg că din iulie va fi introdus pașaportul COVID-19 și lucrurile vor fi și mai simple, cu doar un cod QR.
Da, va trebui să porți mască în mijloacele de transport în comun, că nu suntem la balamuc.

De la aeroportul Copenhaga până în centrul orașului poți să iei trenul/ autobuzul care costă 36DKK (1DKK = 0.6LEI) și în 20 min ai ajuns. Detalii aici, ca să nu zici că nu ai știut.
De la aeroportul Malmo până în centrul orașului Copenhaga poți să iei trenul care costă 91DKK și în 50 min ai ajuns.

Luate din timp, biletele de avion pentru și din acest oraș au costat 125 lei. Yup, 125 lei. Cu Blue Air.
Cazarea am avut-o la Ascot Hotel (localizat aproape de absolut orice), 3 nopți, 750 lei în cameră single cu pat dublu.

Ce poți să vizitezi în Copenhaga și cât costă

Grădinile Tivoli

Să stabilim cine vă scrie: m-am dat în absolut toate trenulețele, lanțurile, roțile, mașinuțele etc de cel puțin 6 ori și am petrecut 11 ore în acest loc. Posibil să nu mai găsesc alți oameni asemeni mie, drept care puteți să vă rezervați și doar jumătate de zi pentru acest parc de distracții care a fost inspirație pentru Walt Disney.

Fiind pandemie, peste tot trebuie să porți mască, dar partea bună este că nu sunt cozi, iar totul este foarte aerisit.

Biletul de intrare în Tivoli Gardens costă 135DKK (luni-vineri) sau 145DKK (sâmbătă-duminică) sau 60DKK pentru copiii sub 8 ani și poate fi achiziționat online de aici.
Ce trebuie să știi este că intrarea nu oferă altceva decât posibilitatea de a trece de poartă. Pentru fiecare atracție trebuie să plătești câte 1-3 tickets în funcție de complexitate. 1 ticket = 90DKK ==> îți recomand să achiziționezi de la început și un Unlimited ride ticket (245DKK) cu care te dai de câte ori vrei în orice vrei.
Dacă achiziționezi tot online și Unlimited Ride Ticket, atunci îți iei brățara de la automatele din parc.
Mare atenție celor cu Apple pay activat: la scanarea codului de bare posibil să ți se activeze cardul. Nu dau nume, dar am pățit și m-au ajutat niște angajați cu o schemă.

Programul parcului Tivoli este de la 11:00 la 24:00.

Aici cam ce poți face în Grădinile Tivoli. Recomandare: scoate la suprafață copilul din tine.

The Royal Library și Magstraede

Dacă rătăcești pe străzile orașului, nu prea ai cum să ratezi Diamantul Negru (The Royal Library) sau strada Magstraede – străduța lor colorată (și foarte scurtă).

Dar ce aș dori să menționez este că vis a vis de Biblioteca Regală este o grădină (ușor ascunsă) superbă, o găsești sub denumirea Det Kongelige Biblioteks Have. Un loc foarte liniștit unde merită să zăbovești pentru câteva clipe.

Grădina Botanică & Frederiksberg Palace

În primul rând, aici ai voie să te plimbi chiar peste tot, pe unde vrea sufletul tău, să calci iarba sau să pui de un picnic lângă un Ginko Biloba.

Apoi, există și o seră unde te poți plimba printre fluturi (intrarea costă 60DKK) de toate dimensiunile și culorile. Și unde îți recomand să pășești cu încredere.

Vis a vis de Grădina Botanică este această spendoare de palat cu o splendoare de grădină perfectă unde poți chiar să faci plajă (dacă vremea ține cu tine). În perioada când am fost eu nu se vizita, însă câteva ore în grădinile din fața palatului merită cu vârf și îndesat.

Mica Sirenă

Statuia-simbol de numai 125cm înălțime inspirată de povestea lui Hans Christian Andersen și așezată pentru prima dată în golf în 23 august 1913, te așteaptă să o vizitezi și îți recomand să faci acest lucru la apus (este singurică, poți sta cu ea la povești în liniște).

Povestea statuii începe în ianuarie 1909, când Carl Jacobsen, fiul fondatorului Carlsberg, descoperea pe scena Teatrului Regal tragica iubire a Micii Sirene pentru prinț, iar spectacolul de balet avea să îi dea ideea de a transpune această poveste de dragoste într-un simbol.

Artistul ales de Jacobsen a fost Edvard Eriksen (1876-1959), absolvent al Academiei Regale Daneze de Artă. Cum Ellen Price de Plane (vedeta spectacolului de balet) a refuzat să pozeze nud pentru a fi muză, Eriksen a apelat la soția sa, Eline Eriksen. Și așa, în 23 august 1913 statuia era instalată pe locul actual, lângă pontonul Langelinie.

În ciuda succesului inițial, după al Doilea Război Mondial avea sa fie vandalizată în mai multe rânduri: capul i-a fost furat de două ori (în 1964 şi în 1998), unul dintre braţe i-a fost tăiat în 1984, în ianuarie 2021, mesajul “Free Hong Kong” a fost pictat pe piatra sa, iar în iulie 2020 tot pe piatră a apărut mesajul “racist fish”. În 2010 a ajuns în China, pentru Expo 2010 din Shanghai, fiind pentru prima dată când a părăsit Copenhaga. Există și copii ale statuii chiar și în România (în Piatra Neamț – sculptor Silviu Beja și în Băile Olănești).

Turnul din Biserica Mântuitorului (Vor Frelsers Kirke)

Redeschis publicului din 1 iunie 2021, turnul bisericii situate în cartierul Christianshavn are 398 de trepte care te vor purta către cea mai frumoasă panoramă pe care o poți avea în Copenhaga.

O parte dintre trepte sunt pe interior, din lemn și destul de abrupte – dacă suferi de o ușoară claustrofobie parcă m-aș mai gândi o dată – iar ultimele 148 de scări sunt în aer liber.

Biletul de acces este 35 DKK și va fi nevoie să prezinți Covid Pass sau adeverința de vaccinare.

Mai multe informații despre acest loc minunat, aici.

Portul Nyhavn

Faimosul port din secolul al XVII-lea era destinat negoț cu diverse obiecte aduse de peste mări și țări, dar acum îl poți vizita într-o plimbare sau stând la o terasă, fiind locul de promenadă favorit al danezilor.

Aici vei putea să admiri vasele de lemn istorice, recondiționate și păstrate în port – ca și cum ai vizita un muzeu în aer liber și căsuțele colorate construite pe vremea când Copenhaga era doar un sat. Cea mai veche casă este la numărul 9, fiind ridicată în 1618. Iar Hans Christian Andersen a locuit aici, între 1845 și 1864, la numărul 67.

Cafea și înghețată – îmi vei mulțumi mai târziu

Cafea – Paludan Bog & Cafe => recomandare primită de la o cunoștință care a locuit câțiva ani în Copenhaga. Locul perfect pentru pasionații de cărți și cafea bună.

Înghețată – Ismageriet => recomandare primită de la câțiva localnici. Locul nu este în centru, ai ceva de mers în plimbare sau cu metroul până la stația DR Byen (M1), dar merită din plin.

Acestea fiind spuse, sper să îți fi trezit apetitul pentru acest oraș superb și … zbor lin până acolo 🙂

Ce mai cauta lumea:
  • https://korinams ro/2021/07/05/citybreak-in-copenhaga-pe-timp-de-pandemie/

5 thoughts on “Citybreak în Copenhaga (pe timp de pandemie)”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii