Cum evenimentele de suflet se intampla in luna septembrie (inclusiv ziua mea de nastere), Corina Georgescu s-a gandit sa ne plimbe putin in weekend si sa ne aduca inapoi acasa cu o incarcatura emotionala cum rar se poate intampla la inceput de toamna.
Dimineata zilei de sambata a inceput cu o cafea si cu povesti de calatorie pentru aproape o ora – da, doar o ora ne desparte de ceea ce va povestesc mai jos.
Cand ajungi intr-un loc nou (desi eu m-am nascut in Targoviste, era un mister pentru mine) nu ai timp de pierdut si vrei sa simti/vezi cat mai multe din ceea ce iti ofera orasul ce a gazduit 33 de voievozi pe vremea cand tu nici nu erai comandat in Tara Berzelor, mai ales ca in aceasta perioada (8-11 septembrie) au fost Zilele Cetatii Targoviste. Asta am simtit si noi, drept pentru care am aterizat direct la Curtea Domneasca si am pasit in atmosfera medievala fara sa vrem – toata lumea in jurul nostru era costumata adecvat, se faceau repetitii pentru spectacolele ce urmau sa aiba loc, dar si pentru defilarea pe cai a celor mai importanti voievozi ce si-au dat cu parerea pe aici.
httpv://www.youtube.com/watch?v=tdMSb6ufRi4&feature=player_embedded#!
Ne-am pus pe vizitat si eram precum niste copii care vad pentru prima oara bradul de Craciun: se bucura de fiecare minut, cotrobaie in toate cotloanele dupa cadouri… si raman cu amintiri frumoase, numai bune de povestit
BISERICA MARE DOMNEASCA
Ultimul stramos al lui Vlad Tepes care a fost ortodox si a domnit aici – Radu Mihnea. Urmatorii au trecut la islamism.
Pictata de Constantinos – el a facut doar chipurile din biserica, pentru celelalte elemente avand ucenici executanti => Vegetatia este mai speciala deoarece religia interzicea anumite picturi, iar muntii erau desenati fara varfuri, ci din mai multe placi, deoarece singurul varf putea fi Iisus…
PALATUL DOMNESC
Acest loc s-a dovedit a fi o gazda extraordinara pentru conferinta de presa ce anunta deschiderea Pro Istoria Fest, eveniment despre care ne-au povestit:
– Anca Lupes – a prezentat activitatie medievale ce urmau sa aiba loc in Curtea Domneasca
– Zoli Toth, Sistem
– Gabriel Boriga, Primarul Municipiului Targovistei – a venit impreuna cu copilul sau care i-a stat pe picioare tot timpul discutiilor
– Flori Grigoras, managerul echipei care a scris dosarul de refinantare.
Concertul de muzica medievala al trupei Ad Hoc din Oradea a fost senzational. Baetii astia ne-au facut sa ne para rau ca nu avem rochite lungi si aer medieval.
Cat despre domnitele de la Curtea Domneasca, nu pot spune decat ca acestea fac parte din echipa de majorete a Targovistei, vicecampioane europene.
(sursa)
TURNUL CHINDIEI
Si-a pierdut functia de turn de control acum cateva sute de ani, devenind foisor de foc, pentru ca in prezent sa fie doar turn de promenada cu nu mai putin de 121 de trepte pe alocuri miscatoare – echivalentul a 2 saptamani de sala.
Cea mai nastrusnica idee mi s-a parut cea a unor tineri care au tinut mortis sa intre “cu totul” in aerul medieval si si-au instalat un cort in curtea din spatele Turnului Chindiei unde aveau sa locuiasca pentru urmatoarele 2-3 zile.
MANASTIREA DEALU
Pana si tacerea este altfel aici. Nu este apasatoare, ci relaxanta.
Pe langa faptul ca aici este capul lui Mihai Viteazu si ca am pasit cu teama in curtea interioara – datorita unei sperieturi din copilarie (o sutana agatata de un brad si de aici intelegeti voi…), am aflat foarte multe lucruri interesante si am ascultat sunetul linistii.
Ultima pictura a fost terminata in ’89, iar in pronaos sunt 7 morminte – daca nu esti atent calci pe ele, asa nuca nu te abate de la drumul pe covorul rosu. Ceea ce te izbeste inca de la intrare sunt detaliile altarului realizate in lemn de par salbatic.
In anul 1508 s-au tiparit primele carti, iar intre 1912 si 1940 aici a fost un liceu militar.
O alta “curiozitate” este Paraclisul Manastirii Dealu, cu picturi realizate numai din puncte – incredibil cat de bine arata acei pereti si cum se mentin culorile de mai bine de 20 de ani.
—–
In final va las cu o ghicitoare: Unde gaim aceste vorbe care pe mine m-au emotionat: “Pace celor ce vin. Bucurie celor ce raman. Binecuvatare celor ce pleaca.”
Indiciu:
Concluzie: Merita sa mergeti in Targoviste intr-un weekend, fie numai pentru a va plimba pe strazi sau in Parcul Chindiei. Ingredientele succesului: o gasca nebuna, o masina, benzina si … cafea.
Multumim frumos celor ce s-au gandit (si bine au facut) ca aceasta vizita ne-ar incanta privirile si sufletele: Primaria Municipiului Targoviste impreuna cu Consiliul Judetean Dambovita, Teatrul Municipal Targoviste si Centrul Cultural Judetean Dambovita.