Loverboy – denumire data de catre politisti tinerilor care cuceresc adolescente pentru a le plasa in retelele  traficantilor de carne vie.

Cuplul Pistereanu-Condeescu (doar pe platoul de filmare, din declaratiile lor) revine cu aceeasi chimie prin care ne cucerea acum ceva vreme in “Eu cand vreau sa fluier, fluier”, pentru a ne face sa ne gandim la ce si cat sacrificam pentru persoana de langa noi, dar si la cat de slabi putem fi in fata iubirii.  “In tot ceea ce este ceva rau, e mai totdeauna si ceva bun si in orice lucru bun exista ceva rau…” – un fel mai ciudat de a spune “tot raul spre bine”.

“Prima dragoste n-a fost niciodata mai periculoasa de atat”, iar viata loverboy-ului pare sa se schimbe in momentul in care se indragosteste de Veli, una dintre victime.

Regizorul Catalin Mitulescu incearca sa jongleze cu tensiunea exterioara (a situatiilor prin care trec personajele) si cu cea interioara. Si ii iese perfect.

Filmul are la baza povestea lui Luca Simion, un tanar traficant de carne vie. Cucereste tinere fete, apoi le plaseaza unei retele de proxeneti din Constanta. La un moment dat o intalneste pe Vali, o tanara exuberanta, dar totusi destul de simpla si aparent inocenta, de care se indragosteste. Cu toate acestea, lipsa banilor ii pune pe cei doi intr-o situatie fara cale de intoarcere.

Filmul abunda in elemente care nu duc nicaieri, ramanand secvente care nu reusesc sa participe la continuitatea ideilor: bunicul lui Luca (Ion Besoiu) – nu am inteles exact care era locul lui in acest film, avand in vedere ca nu l-au “folosit” decat pentru cateva scene care nu aveau legatura cu ce se intampla in rest – poate doar pentru a sugera faptul ca era o povara in plus pentru familia lui Luca, pe langa activitatile lui banoase dar extrem de periculoase. Apoi, mai este momentul cu mielul pe care tatal lui Vali il aduce lui Luca: il lasa in curte, apoi il ia, il arunca in masina si pleaca inapoi acasa.

Spre final, scenariul ne dezvaluie ceva mai multe clisee, iar apogeul este momentul in care fata buna, adorata si buna la toate cere sa fie sacrificata doar pentru fericirea celui penru care poarta o dragoste copilareasca. Ca multe gasculite, si asta crede ca vanzandu-si trupul viata iubitului ei va fi minunata – evident, alaturi de ea.

Loverboy este un film care se consuma foarte repede – nu iti da ocazia sa gandesti prea mult: te asezi in fotoliu si il privesti. Iar mamele cicalitoare si paranoice vor avea ocazia sa spuna fetelor: “Vezi, ti-am zis eu ca Gigutu nu parea baiat serios!? Cred ca era si el ca vagabondul asta”. In mod cert, daca nu citesti sinopsisul inainte de a viziona filmul risti sa nu intelegi care este treaba lui Luca…

Pistereanu este instinctual foarte bun. Filmul (in general) il face perfect. Dar nu “Loverboy”.

Dilema de inceput de weekend: tu (tipa) te-ai urca pe scuter cu unul pe al carui tricou scrie “Department of Juvenile Correction”?

Ce mai cauta lumea:
  • ce inseamna loverboy

3 thoughts on “Loverboy – 2011”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *