Multi dintre voi ar spune ca a fost 1 iunie, ziua copilului, ziua jocului bla bla. Pentru mine 1 iunie a insemnat prima zi de TIFF si prima parte a unei serii de filme bune, alese pe spranceana.

Dar sa trecem mai bine la descrierea faptelor. Si pentru ca am avut o seara buna, va voi relata evenimentele FIX invers fata de cum s-au desfasurat – adica in ordinea locurilor pe care le-au ocupat in inima mea pe parcursul acestei zile.

Despre oameni si melci – 2012

In regia lui Tudor Giurgiu, filmul a fost proiectat in premiera mondiala in aceasta seara. Cu o durata de 90 de minute – care trec mai rapid decat m-as fi asteptat de la un film romanesc -, incepe cu sosirea lui Michael Jackson pe pamant romanesc si interpretarile comentatorilor vremii: “A aterizat, a stat in vazul lumii 53 de secunde si dus a fost”.

Subiectul a fost dat de povestile cu care eu (din Cimpulung Muscel fiind) am crescut si pe care le-am trait fara sa vreau: inchiderea uzinei ARO si mintirea angajatilor. “Cimpulung va deveni capitala melcilor”

Observatii:

– Mi-ar fi placut teribil daca ar fi fost filmat (drept centrul orasului) chiar centrul Cimpulungului, nu al Pitestiului Tirgovistei 🙂 – strict pentru arhitectura.

– Mare atentie la detalii: Tele CM (Cimpulung Muscel); servirea musafirilor cu dulceata si apa; sacosile Assos.

Replica de memorat: “Te iubesc, dar in seara asta nu pot sa ma culc cu tine. Lucrez pentru export”

Curiozitati:

– familia Teianu (ulterior am aflat ca acesta este si numele unui membru al echipei de productie) chiar exista in Cimpulung.

– de asemenea, exista un tip pe care il cheama George Petrescu – seamana leit cu Andi Vasluianu (cel care joaca acest rol) si este genul “revolutionar”.

– Uzina ARO chiar s-a confruntat cu o situatie asemanatoare, cand circula un zvon prin Cimpulung conform caruia ARO ar fi fost cumparat de Chrysler si avea sa produca masini pentru ei. Zvon, oameni dati afara si utilaje vandute la fiare vechi.

– s-au facut bani frumosi datorita melcilor in zona Argesului in perioada respectiva.

Concluzie: Este un film pe care vi-l recomand cu caldura, despre vremea noastra si despre necazurile noastre.

Calatoria spre Luna – proiectie

Un scurtmetraj teribil de amuzant realizat in 1902. Este primul science fiction din istoria filmului, realizat alb negru, insa pictat de mana cadru cu cadru. Restaurarea lui a durat 3 ani.

Notes & Ties – recital

Nu stiu daca ati avut ocazia pana acum, insa macar o data in viata trebuie sa ascultati intro-ul Metro & Goldwin,  StarWars si Star Trek in “interpretarea” unei orchestre. E mare lucru sa ti se faca pielea de gaina la auzul unui soundtrack.

Superman, Spiderman sau Batman – proiectie

Scurtmetraj de 10 minute realizat tot de Tudor Giurgiu. Nu ai cum sa nu versi o lacrima la final. Nu ai cum.

Hotel Belvedere

Mai are nevoie de o descriere?

Drumul pana la Cluj

Ca ne-a luat un secol pana am iesit din Bucuresti nu cred ca mai este cazul sa va spun. Ceea ce va voi spune este faptul ca daca vreti sa ajungeti la Cluj mai repede si pe niste drumuri superbe, alegeti ruta Ploiesti – Brasov – Sighisoara – Turda – Cluj. Promit sa revin cu un filmulet (facut de RazvanBB, desigur) din care sa va dati seama cam cum sa faceti fata serpentinelor de pe acest traseu. Dezavantaj: multi “Campioni” de Prahova – cu fetite de impresionat in partea dreapta.

 

Oamenilor, evenimentul asta are aproximativ 500 de voluntari cu varstele cuprinse intre 16 si 63 de ani. Este uimitor ce au reusit sa faca – si asta numai in prima zi. Revin.

Ce mai cauta lumea:
  • despre oameni si melci download

10 thoughts on “TIFF 2012 – Ziua 1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *