Eu am crezut ca scap!

ATENTIE! Articol ce priveste atat femeile cat si barbatii!

Ai 40+, te simti implinita, insa nu iti imaginezi sau nu constientizezi ca urmeaza o perioada a schimbarilor. Ca atunci cand ai intrat la scoala si nu stiai ce te asteapta si a trebuit sa te adaptezi rapid. Da da, fix asa se intampla si in momentele in care te duci la medic si spui “Eu am crezut ca scap!“, desi stim toate ca unele etape nu pot fi evitate.

sexy

 

Sursa poza

Care este varsta ideala cand trebuie sa te informezi cu privire la transformarile care te asteapta? Oricare. Cu cat mai repede, cu atat mai bine. Si, pentru ca am fost prezenta la un workshop ce avea ca tema (Pre)menopauza, va voi impartasi informatiile obtinute:

Ne-au vorbit:

I. Carmen Cheles (Coordonator Medical, Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie, Supraspecializare Medicina Materno-Fetala)

II. Ruxandra Constantina (Medic Specialist Medicina de familie, Competente in apifitoterapie)

III. Anca Boalca (Psiholog)

de la clinica Medas Feminis

I. Ce si cum este menopauza? 

– fenomen natural si obligatoriu care marcheaza sfarsitul perioadei fertile. Mai exact: o consecinta a stoparii ovulatiei.

– poate fi o perioada frumoasa daca o intelegem – organismul este programat sa imbatraneasca.

– varsta medie de instalare a menopauzei: 50 de ani (aceasta varsta nu s-a mai modificat de secole)

– din punct de vedere medical, menopauza este un moment. Activitatea ovariana nu inceteaza brusc, se intampla in decursul a cativa ani.

Perioada premenopauza – desi in aceasta perioada dispar menstuatiile, activitatea ovariana nu se opreste complet (be afraid!! un bebe poate aparea oricand)

Tipuri de menopauza: – naturala – spontan, independenta de medicamente (42-50 ani)

– indusa chirurgical – extirparea ovarelor

– indusa brutal – in cazul cancerelor

– precoce – inainte de 39 de ani, naturala. De multe ori nu se cunosc cauzele, iar consecintele pe termen lung pot fi severe

Consecinte ale menopauzei: – rapide – cu debut la primele dereglari ale functiilor ovariene, dereglare a ciclului menstrual, iritabilitate, roseata a pielii, bufeuri (frecventa neregulata, pot aparea sau nu)

– tardive – boli cardiovasculare, osteoporoza. Hormonii sexuali feminini au efect asupra vascularizarii. Dupa disparitia acestora (menopauza) apar hipertensiunea si accidentele vasculare.

Osteoporoza: – prezenta la toate femeile dupa o anumita varsta. La unele se vad efectele, la altele nu. Multe afla ca au osteoporoza cand ajung la medic cu fracturi serioase: asa zisa hernie de disc, fracturi de sold/ femur. Acestea sunt traumatizante si se recomanda consult endocrinologic cu investigatii si tratament profilactic sau curativ.

Terapia: – se adreseaza in primul rand stilului de viata: fumat, consum de cafea, sedentarism

– hormonala – administrarea unor hormoni sexuali poate avea efecte extrem de grave: cancer mamar, genital, accident vascular. Durata acestei terapii: foarte scurta.

II. “Menopauza nu este o boala. Este o stare fiziologica”, “Pacatele tineretii inseamna slabiciunile batranetii”

Efectele menopauzei (insomnie, tulburari ale afectivitatii, bufeuri) pot fi tinute in frau pe cale naturista.

Alimentatie sanatoasa! – La 40-50 de ani nu mai avem nevoie de atat de multe lipide!

Laptele dulce NU este bun – trebuie inlocuit cu lapte de soia sau alte lactate.

Vitamina K2 previne instalarea osteoporozei. Aceasta poate proveni din soia fermentata.

III. Putem depasi aceasta etapa (din punct de vedere psihic) prin Autoeducare, Autocunoastere (a dorintelor). Cea mai importanta este relatia cu mama, acesta fiind cel mai scurt traseu catre feminitate) si Relaxare.

In aceasta perioada femeile au senzatia ca isi pierd valoarea, nu mai au incredere in ele.

Din punct de vedere emotional apar starile de depresie: ganduri negative, insomnie, libido scazut – datorate perceptiilor/ atitudinii celor din jur.

!!! Patologia ginecologica este silentioasa si de aceea consultul medical este extrem de important. Daca nu este momentul in cazul vostru, luati-va mama, sora, matusa de mana si opriti-va direct la medic. Va pot face si eu cateva recomandari, zic.

One thought on “Eu am crezut ca scap!”

  1. Foarte bun articolul ! Intotdeauna ai articole interesante si suntem siguri ca asa va fi tot timpul.Echipa de la autorentoradea.ro iti va sustine blog-ul intotdeauna !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii