Ce stiti despre Bucuresti?

Nu mai avem scuze sa nu stim ce bogatie ascunde Bucurestiul! Nu va apucati acum sa cautati ladite cu aur, le am eu deja! Sunt ascunse intr-o monografie a Bucurestiului pusa la dispozitie de catre Grand Hotel Continental.

Asadar, va ofer si voua din cunostintele asimilate zilele acestea – sa ramana pentru posteritate si sa le aratam nepotilor 🙂

Bucurestiul – oras al contrastelor pe care inveti sa il iubesti odata ce ii desoperi toate tainele si ii gusti stralucirea. Este visul legendarului Bucur, indragostit de o frumoasa fata, Dambovita.

Calea Victoriei

caleavictoriei-370x250Sursa poza

Initial s-a numit ”Podul Mogosoaiei”, insa din 1878 poarta numele ”Calea Victoriei”, evocand episodul victorios al bataliei de la Plevna din Razboiul de Independenta (1877).

Nu este singura strada redenumita in acea perioada: Podul de Pamant devine Calea Plevnei; Capul Podului MogosoaieiPiata Victoriei; Splaiul DamboviteiSplaiul Independentei; Podul CalicilorCalea Rahovei.

Prima cladire ridicata pe mai multe etaje si din beton armat: Athenee Palace.

Primavara era o splendoare sa te plimbi pe Calea Victoriei, mai ales de ”Florarie” – bataia cu flori ce avea loc in luna mai. Lumea se strangea sa priveasca trasurile impodobite cu flori care treceau spre Soseaua Kiseleff. Agitatie era si in randul pietonilor care aruncau cu flori in directia trasurilor, insa li se raspundea cu dispret. Bataia era rezervata celor instariti.

Cercul Militar – pe acest loc era Biserica Sarindar. Speranta vindecarii nebuniei prin evlavie a transformat lacasul intr-un adevarat ospiciu pentru cei bolnavi psihic: Constructia Palatului Cercului Militar incepe in 1912, pe piloni de stejar infipti in pamantul noroios – solutie oferita de inginerul Anghel Saligny.

Ateneul Roman – pentru construirea lui s-a recurs la strangerea de fonduri din partea cetatenilor, de unde si sloganul ”Dati un leu pentru Ateneu”. Constructia a fost inceputa in 1886 si inaugurata in 1888.

Palatul Regal (actual MNAR) – fosta cladire boiereasca, resedinta pentru familia domnitoare. A avut prima instalatie electrica de iluminat din Bucuresti – in 1882, la numai 6 ani de la instalarea primei centrale electrice din lume, la New York.

Palatul Telefoanelor – cea mai inalta cladire din Bucuresti pana in anii ’70.

4 thoughts on “Ce stiti despre Bucuresti?”

  1. Daca doresti sa afli mai multe despre istoria Bucurestiului iti recomand cartea Podul Mogoşoaei Povestea Unei Străzi de Gheorghe Crutzescu dar si turul pietonal propus de bucurestiulintrozi.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii