In regiunea Nevsehir sunt mai multe orase subterane (Derinkuyu, Kaymakli, Gaziemir si Ozkanak), dar cel mai spectaculos dintre ele este Kaymakli, despre care va voi povesti cateva lucruri si pe care il veti vedea in fotografiile de mai jos.
Istoria oraselor subterane din regiunea Goreme, Nevsehir
Se spune ca arheologii au gasit 9 kilometri de tunel care conecteaza Derinkuyu de Kaymakli – ceea ce arata disperarea, dar si ingeniozitatea oamenilor care au construit aceste galerii: intrau in subteran print-un oras, iar dupa numai 9 kilometri puteau iesi la suprafata in altul 🙂
Istoricii atribuie acestor orase subterane scopuri de supravietuire sau aparare a unor populatii confruntate cu atacuri ale navalitorilor si se apreciaza ca suprafata ocupata constructiile subterane se apropie de 25.000 km patrati, adapostind peste 30.000 de persoane in cele peste 100 de tuneluri.
Retelele de aparare vaste si ingenioase, pietrele rotunde care puteau bloca oricand usile, gaurile in tavan utilizate pentru aruncarea sagetilor catre invadatori si coridoarele inguste aveau rolul de a impiedica romanii sa intre in grupuri compacte.
O istorie amanuntita (cu ani si denumiri) gasiti aici.
Orasul subteran Kaymakli
Deschis spre vizitare in 1964, accesul este permis pe numai 4 dintre cele 8 etaje sapate – facand din Kaymakli cel mai mare oras subteran din zona (spuneam mai sus ca exista mai multe) care adapostea aproximativ 3.500 de oameni – primii crestini, refugiati aici inainte de acceptarea crestinismului ca religie.
Primul etaj al orasului subteran Kaymakli este cel mai mare, lat, stabil, iar partile mai inguste ale acestuia sugereaza faptul ca inca mai sunt sectiuni neexplorate sau inca inchise. In partea din dreapta sunt camere de zi, iar in partea din stanga exista un culoar care duce catre biserica (situata la etajul al doilea).
Poate cea mai importanta zona a orasului subteran este etajul al 3lea. Pe langa multe spatii de depozitare – ceea ce demonstreaza faptul ca oamenii aveau un anumit statut social, crame si bucatarii, aici exista si o piatra de moara.
De ce trebuie sa tineti cont cand ajungeti in orasul subteran Kaymakli:
- Constructia subterana avand structura unor incaperi ce comunica atat pe orizontala cat si pe verticala prin tunele sapate in piatra poate produce efecte neplacute persoanelor ce sufera de claustrofobie – nu este un loc in care se vor simti excelent. Si este interzisa intrarea persoanelor cu Astm sau alergie la praf. Intelegeti voi de ce.
- Traseul este parcurs din loc in loc prin tunele foarte inguste, prin care poate trece aplecata sau in genunchi doar o singura persoana. In aceste zone nu este permisa intoarcerea.
- Respectati regulile impuse de circulatia prin incinte si nu va abateti de traseu pentru a nu va rataci. Exista (pe pereti) sageti care indica directia in care trebuie sa mergeti pentru a nu va rataci.
- Nu imbracati haine foarte groase. Temperatura in subteran este normala. Nu este umiditate excesiva.
Ce trebuie sa stie vizitatorii orasului subteran Kaymakli:
Biletul de intrare: 20 de lire turcesti
Cum ajungi: pe drumul dintre Nevsehir (centrul Cappadociei) si Nigde – urmariti indicatoarele maro 🙂
Informatii la fata locului: Daca nu le detineti voi dinainte (lectura proprie), veti avea nevoie de un ghid. Altfel nu veti face decat sa va uitati la un tunel in piatra. Tineti cont de faptul ca pretul ghidului se negociaza.
Durata vizitarii: 1h, 1h30′. Daca te prinde noaptea in zona, uite unde te poti caza in Cappadocia.
La iesire puteti vizita magazinele pline cu suveniruri made in Turkey, unde va imprieteniti cu vanzatorii si stati la un ceai 🙂
—-
Cappadocia este situata in centrul Turciei si distantele de la orasele importante sunt: Istanbul – 729 km, Izmir – 763 km, Antalya – 538, Ankara – 275 km.
De la Ankara, calatoria cu masina dureaza aproximativ 4 ore.
Ce mai cauta lumea:- kaymakli
- https://korinams ro/2014/10/30/kaymakli-underground-city-cappadocia-goreme/
Great! Multumesc pentru informatii.