Cum aplici pentru viza de State

Ai dat cu nasul peste tot felul de oferte la biletele de avion către Statele Unite, dar nu ai viză și ai auzit tu niște zvonuri cum că se obține destul de greu? Află că nu este nevoie să îți dai zestrea, să duci probă ADN sau să treci pe la biserică înainte! Mai jos informații despre cum poți avea și tu o viză colorată în pașaport:

1. Poză pentru viza de America – o poți face chiar cu telefonul, doar că va trebui să o și printezi. Fundal alb, fața să nu fie acoperită, urechile să fie și ele vizibile, format imagine: 600x600px.

Câteva indicații pentru o fotografie reușită, aici.

2. Aplici online pentru viză turistică de SUA, de tip B2, unde ai de urmat câțiva pași. În primul rând notează undeva bine Application ID (10 cifre/litere, începe cu AA), pentru că după 10 minute de inactivitate…îl pierzi.

Timp aproximativ: 30 minute. Trebuie să ai la îndemână o poză în format .jpg, iar formularul trebuie completat în limba engleză. Scrie doar cu majuscule, nu utiliza diacritice (decât în câmpul Full name in native language).

Completarea aplicației poate fi întreruptă oricând (poate ai de răspuns pe Facebook la niște comentarii sau poate vine vecina la o cafea), dar nu uita să dai SAVE și să ai application ID la îndemână atunci când te întorci.

3. Taxa de 160USD poate fi achitată la Banca Transilvania și ai nevoie de confirmarea plății pe care o vei prezenta la interviu. Detalii aici.

Atenție! Dacă plătești la bancă, poți încerca să te programezi la interviu abia a doua zi.

4. Programează-te la interviu – când ai aplicația completată și confirmarea plății – îți vor fi solicitate application ID și numărul facturii/ plății.

Te poți programa online (am pus link-ul) sau la telefon (+40 31 7800 260 din România sau 703-988-7105 din SUA). Dacă ești super grăbit, poți inta în contul de pe site și click pe Emergency request (meniul din partea stângă) – unde poți selecta motivul (Business Trip, Medical etc) și dezvolta situația. Poți face asta numai după ce ai deja programarea inițială făcută.

Te poți reprograma de numai 2 ori per aplicație. Nu încerca să păcălești sistemul, pentru că va trebui să reiei procesul de la primul punct (cu tot cu taxă).

5. Pregătirea pentru interviu: nu știu pe cineva care să fi avut nevoie de ele, însă gurile rele spun că te-ar ajuta o situație financiară, poate și o adeverință cum că ești angajat. Cumva, să demonstrezi că nu ai de gând să te căsătorești pe acolo sau să fugi de… România;

După ce îți completezi toate detaliile, vei vedea calendarul cu datele disponibile pentru interviu. Poți încerca să dai Refresh de mai multe ori, pentru că este posibil să se elibereze ceva mai bun.

6. Interviul propriu-zis: durează exact 2 minute, dar până ajungi în fața domnului/ doamnei de la ghișeu este nevoie să iei un bon de ordine. Ești întrebat la început dacă vrei în engleză sau în română, care este motivul plecării, cât ai de gând să stai și unde.

Adresa ambasadei Americii (zona METRO Băneasa – următorul pod, după IKEA).

B-dul Dr. Liviu Librescu, nr. 4-6
Sector 1, Bucureşti
015118 Romania

7. Intrarea în posesia pașaportului cu viză

Aici ai mai multe posibilități:

  • îl ridici a doua zi de la sediul TNT Otopeni (zona Cargo) – str Aurel Vlaicu 49, Otopeni. Luni-Vineri 09:00 – 18:00
  • îl primești acasă în 2-3 zile prin TNT, contra sumei de 24 lei (plată la livrare)
  • în ridici în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la unul dintre birourile TNT: aici este lista pentru sediile din țară

Tracker pentru pașaport, după ce ai interviul – aici.

 

Ce trebuie să mai știi:

  • procesul nu mai este atât de anevoios cum era odată. Și vizele se acordă ceva mai ușor;
  • nu mai ai nevoie de renumita „chemare”;
  • taxa achitată este valabilă 1 an – timp în care poți aplica oricând;
  • formularul DS-160 este valabil 6 luni sau până la interviul propriu-zis (ceea ce înseamnă că te poți programa când te simți pregătit în decursul celor 6 luni);
  • motive pentru care ai putea fi respins: formular completat greșit, nu ai motive concrete pentru care vrei să ajungi în State – în timpul interviului;
  • cunoașterea limbii engleze nu este o condiție eliminatorie;
  • aici o listă cu întrebări frecvente;
  • poți utiliza diacritice DOAR în câmpul Full name in Native Language;
  • National Identification Number = CNP
  • nu încerca să îi păcălești în răspunsurile din formular;
  • desigur, trebuie să ai la tine pașaportul, chitanța doveditoare achitării taxei, pagina de confirmare a formularului DS-160 (application ID), pagina de confirmare a interviului și 1-2 fotografii printate;
  • nu te poți reprograma de câte ori vrei tu în cadrul unei solicitări de viză, ci de maximum 2 ori;
  • ghișeele pe la care vei trece sunt: pentru confirmarea datelor, pentru preluarea amprentelor, pentru interviul propriu-zis.

Acestea fiind spuse… zbor lin înspre SUA!

 

Ajutor de nădejde: Alex Tache.

One thought on “Cum aplici pentru viza de State”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii