Vaccin febră galbenă – unde fac și cât costă?

De curând m-am confruntat cu ceea ce putea să nu fie o problemă, dar a devenit, dând mai multe telefoane pe la clinici: unde fac și cât costă vaccinul împotriva febrei galbene (yellow fever) de fapt?

Înainte de toate: ce este febra galbenă și cu ce ne-a supărat de trebuie să ne vaccinăm împotriva ei? Dar care sunt simptomele febrei galbene?

Febra galbenă este o boală transmisă prin înțepătura de țânțar. Principalele rezervoare de virus sunt maimuțele și oamenii infectați (un om infectat este înțepat de țânțar = țânțarul transmite unui om sănătos).

Cele mai multe infecții sunt asimptomatice, iar perioada de incubație este de 3-6 zile. Manifestările inițiale sunt asemenatoare unei gripe – cu febră, frisoane, cefalee, dureri musculare, dureri de spate, stare de greață. De obicei, simptomele se ameliorează în decursul a 5 zile. În cazul unor persoane, după o zi de la ameliorarea simptomelor, febra revine, apar durerile abdominale și începe ficatul să își facă simțită prezența, cauzând icter (piele îngălbenită), hemoragii, șoc și insuficiență hepatică (20-50% dintre cazurile cu sindrom hepatorenal sunt fatale).

Febra galbenă cauzează 200.000 de infecții și 30.000 de decese în fiecare an, 90% dintre acestea apărând în Africa. Aceasta este comună la în zonele tropicale ale Americii de Sud și Africii, dar nu și în Asia.

Vaccinul oferă protecție 80% în 10 zile de la administrare și crește la 99% la 30 zile după vaccinare. Pentru cei vaccinați DUPĂ anul 2016, durata protecției acestui vaccin este: toată viața. Înainte de acest an, substanța oferea protecție pentru o durată de 10 ani.

Vaccinul împotriva febrei galbene se numește STAMARIL.

Cât costă să te vaccinezi?

Aici începe cu adevărat partea amuzantă.

La farmacia Tei, vaccinul Stamaril costă 128 lei. Pentru a-l putea achiziționa tu, ai nevoie de o rețetă de la un medic epidemiolog. Ca să ai rețetă ai nevoie de o consultație. Ca să ai consultație trebuie să plătești. SAU mai ai varianta în care le faci pe toate odată (consultație + vaccin, fără să mai mergi tu după doză la Farmacie), iar costurile sunt:

  • Medicover – 130 lei consultație, 240 lei vaccin
  • Medlife – 210 lei consultație, 465 lei vaccin
  • Sanador – 230 lei consultație, 270 lei vaccin
  • Regina Maria – 230 lei consultație, 295 lei vaccin
  • Institutul Victor Babeș – 200 lei consultație, 150 lei vaccin

La Victor Babeș (singurul spital cu secție de boli tropicale de la noi din țară) am avut surpriza ca doamna de la recepție (telefon) să îmi facă programarea (după ce am întrebat în repetate rânduri dacă au vaccinul și nu mi s-a zis să sun înainte pentru a afla stocul – asigurându-mă că îl au), iar cu 2 zile înainte să îmi spună la telefon că ei de un an nu mai au stocuri pentru Stamaril, dar pot totuși să vin să mă consulte un medic (și să plătesc, desigur). Așadar, sper să le vină firea la loc.

Pentru toate aceste clinici este necesar să suni din nou cu 2-3 zile înainte de programare pentru a verifica dacă au vaccinul în stoc – în cazul în care nu ești dispus/ă să faci un drum până la Farmacia Tei sau pur și simplu nu ai timp.

Care sunt zonele cu risc de febră galbenă?

Țările cu risc de transmitere a infecției, dar și cele care pot solicita dovada vaccinării împotriva febrei galbene aici. Lista zonelor pentru care ar fi bine să te vaccinezi împotriva febrei galbene aici.

Aici vezi care sunt toate vaccinurile pe care trebuie să le faci înainte de a pleca în călătorie spre o anumită țară.

Bon voyage!

Ce mai cauta lumea:
  • https://korinams ro/2019/12/29/vaccin-febra-galbena-unde-fac-si-cat-costa/

4 thoughts on “Vaccin febră galbenă – unde fac și cât costă?”

  1. Din pacate, vaccinul este destul de rar si in unele tari dificil de gasit, dar cred ca merita sa cheltuim ceva bani pe acest lucru. Daca ai in vedere sa calatoresti in anumite tari, acest vaccin te poate ajuta sa te protejezi de expunerea la febra galbena. Este foarte important sa-ti faci cercetari si sa contactezi clinica adecvata pentru a afla unde se poate obtine vaccinul si care sunt costurile aferente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii