Cum drumetului ii sade bine cu drumul, iata ce am vizitat astazi, o binemeritata zi insorita ce a ne-a “gadilat” sufletele si simtul fotografic :
Manastirea Voronet – desi nu este pentru prima data, constat ca daca vin de 3 ori pe an, tot de 3 ori scade intensitatea culorii. Nici albastrul restaurat nu mai este ce a fost odata. In schimb, albul de Voronet este predominant pe unul din pereti: se reface. Ca un plus al locului: aici exista WiFi. Din pacate, parolat.
Cu toate acestea, manastirea inca mai pastreaza acel mister pe care am vrea sa il deslusim cu totii in calatoriile noastre, iar daca vreti sa va incarcati spiritual, evadati din banalul cotidian si faceti un periplu in Bucovina, incepand neaparat cu Voronet.
Casa Memoriala Ciprian Porumbescu – conform spuselor unui mare clasic in viata (Augustin Radu), locuitorii satului Ciprian Porumbescu se numesc Ciprian Porumbescieni. Daca se opune cineva sa spuna acum, sau sa taca pe vecie.
Casa Memoriala din prezent este de fapt o anexa, “originala” fiind distrusa in Primul Razboi Mondial. Evident, cum turismul este in continua dezvoltare, desi scria ca este deschisa spre vizitare de marti pana duminica, intre 10 si 20, nu era nimeni care sa ne intampine. Drept pentru care pana si-a facut tanti Maricica (sau cum o chema pe ea) senzationala aparitie – sarind gardul – am umplut uriasa curte cu omuleti frumosi si albastri. De aici si vorba lui Andrei Crivat: Daca in copilarie as fi avut o asemenea curte, sigur nu m-as fi facut compozitor.
Ora de filmare aici costa 5 lei. Intrebarea mea este: ce ai putea filma intr-o ora in doua camere de cativa metri patrati? Oh, well, bine ca exista reducere pentru pensionari.
Atelier de lemnarit in Scheia cu nea’ Florin Cramariuc. Maaare om, Mare caracter. Aici am avut placerea sa vad live cum se face o masca. De obicei, pe la targuri, acestea sunt realizate intr-un mod stangaci si cu o figura trista, insa cererea publicului de astazi a fost crearea unei masti zambitoare. Mesterul a facut asta in numai 20 de minute – cu tot cu bancurile spuse de el si aluziile la Seinfeld. Si a facut-o perfect.
Cetatea de Scaun a Sucevei – este intr-adevar o impresionanta dovada a istoriei noastre tumultuoase.
Aici am printzesit cu Carmen Rusu pe ziduri si am constatat ca Stefan cel Mare era aproape la fel de scund ca mine. Poate putin mai.
Restaurantul Latino – Suceava – Rar o ciorba Radauteana mai buna decat aici. Sau portii de mancare atat de mari. De mers!
Biserica fortificata Zamca – Perfect pentru intinsul pe iarba si admiratul muncitorilor romani – cum stau ei si privesc in zare. Aici a aparut si notiunea de “Dealul Bloggerilor” – mai ceva decat Dealul Mitropoliei!
——-
Replici de astazi:
– Mihaltianu are aceasta super putere de a fi in spatele nostru, chiar daca el a plecat primul si acum cateva secunde era in fata. (Hoinaru)
– Sa mearga in fata cine stie sa citeasca mai bine Arialul de pe indicatoare (Augustin Radu)
– Atentie la babele fuchsia!
– Asa e cand bagi somn reciclat! Dormi in masina. Se pare ca Oana Bratila a dormit selectiv.
– Tu nu tai pofta. O amani. (Augustin Radu)
——
De mentionat faptul ca azi s-a mers in coloana, ceea ce a intors foarte multe priviri si a provocat incantare celor ce se aflau pe strada, trotuar, la semafor. I feel so proud to be a part of this project.
Foto: Cel mai fotograf tare, Dragos Asaftei
Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.
xoxo
Excelent my friend!!, keep it comming!
I’m impressed, I need to say. Really hardly ever do I encounter a weblog that’s each educative and entertaining. I’m very glad that I stumbled across this in my search for something referring to this.