Manastirile din Bucovina – pietre de temelie crestina. In adevaratul sens al cuvantului!

Astazi este Vinerea Mare si ultima zi petrecuta in compania bucovinenilor. A fost cea mai mare vineri dinainte de Pasti pentru mine – maximum de incarcare spirituala, cu atat de multa dedicare din partea oamenilor ce-ti povestesc istoria “credintei”, incat primul sentiment este ca ti-ai lasat sufletul sa uble hoinar prin locuri nestrabatute. Si tare bine ii.

Moldovita – a fost un mod pozitiv de a incepe ziua/weekendul/viitoarea perioada. Urechilor mele le-a fost dat sa auda adevaratele “vorbe de Duh”:  Nu toti cei ce spun “Doamne, Doamne” vor intra in imparatia lui Dumnezeu. Hristos spune ca sufletele noastre sunt un munte de piatra cu o mica pestera unde acesta intra pentru a introduce lumina care ne inzestreaza cu minte.

In acest loc au fost 3 manastiri Moldovita: prima a ramas in legenda, a doua a fost a lui Alexandru cel Bun (distrusa de o viitura), iar a treia este facuta in timpul lui Petru Rares in 1532. Primii doi copii ai acestuia au fost catastrofe ale istoriei, din pacate.

Zidurile de aparare de aici sunt cele originale, pe cand la Voronet sunt complet refacute. Artistul a imbinat intr-un joc de lumini si culori religia cu filosofia, adaugand elemente locale, oferind astfel un tablou ce cu foarte mare greutate poate fi uitat. Prin introducerea acestor elemente, scena devine alegoric lupta moldovenilor pentru a-si castiga teritoriul invadat de turci, tatari, armeni, negri.

O data distrusa credinta, distrugem cultura, istoria: pe orice biserica s-a cadit cultura unui neam.

Albastrul este prezent si pe zidurile acestei manastiri. Mai exact, albastrul de azurit. Cu toate acestea, culoarea specifica este galbenul, punand in valoare superioritatea realizarii stilului bizantin.

Sub acoperis sunt reprezentati cei sapte sfinti arhangheli, imaginile lor repetandu-se din 7 in 7. La celelalte manastiri (Voronet, Sucevita) sunt pictati ingerii. Mai jos, profetii sunt reprezentati cu pergamente deschise, urmati fiind de evanghelisti ce sunt sfintii cu pergamente inchise, insemnand ca profetia s-a implinit.

Am aflat ca nu este corect sa spui “Paste Fericit”, deoarece cuvantul “Paste”, fiind la plural, face trimitere la mai multe evenimente. Iarasi, “Acatist” este folosit in mod eronat, adevarata insemnatate fiind “In picioare”

Toate aceste informatii au fost prezentate de Maicuta Tatiana, o doamna in etate, ce si-a ferit ochii de camerele noastre de filmat. Probabil pentru a nu fi surprinsa in timp ce ne fura sufletele si le ducea departe, probabil in chilia ei.

Sucevita – o adevarata oaza de liniste. Cu siguranta locul unde trebuie sa mergi dupa ce te incarci spiritual cativa kilometri mai devreme.

Putna – acest loc nu mi-a inspirat decat… o manastire peste care se vede din ce in ce mai bine trecerea timpului. In fiecare an se schimba. Nu neaparat in bine.

Chilia ui Daniil Sihastru – ma asteptam sa fie ceva mai retrasa, dar se pare ca nici lui nu ii placea sa fie chiar atat de singur. Avea chiar si masuta pentru socializare. Bun baiat.

 

 

 

 

Incondeiatul oualor in satul Paltinu – uimitor cum o tanara incondeiaza oua cu atat de mare usurinta, avand in vedere ca este activitatea extrascolara de baza inca de la 7 ani. Aceasta fata, Mihaela, a invatat migaloasa meserie de la sora mai mare pe care trebuia sa o ajute obligat-fortat. Ea ne-a invatat cum sa ne facem de cap cu ceara pentru a face modele pe oua, iar mama sa, Aurelia, ni le-a colorat. Inca o data ni s-a aratat cat de prietenosi sunt oamenii din aceste regiuni.

 

Oul incondeiat de mine a capatat un nume simplu: Opera de Arta! – A se remarca operatia de pe spranceana stanga si lipsa unui numar infim de dinti. Este un ou fioros.

 

 

Excursia de astazi a fost incheiata cu o apoteotica trecere a Dusterelor prin apa. Curand promit sa pun si un video care sa ateste acest fapt.

Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

2 thoughts on “Redescopera Romania. A treia zi”

    1. Asa ne-a spus Maicuta aceea. Ca acest cuvant este la plural si face referire la mai multe evenimente. Intr-adevar, nu am insistat cu intrebarile…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *