Avand in vedere ca in fiecare zi avem parte de Loteria Masinilor si a locurilor de vizitat. Ar fi practic imposibil sa mergem toti in aceeasi directie. Astazi am fost o bucata de vreme in masina cu Bobby (din nou), dupa care s-au facut miscari de 2 luate cate 5 si alinieri de planete, astfel incat am ajuns in masina lui Doru Panaitescu. Mare om.

Pe langa faptul ca nu era drum caruia maestrul in arta zburatoarelor – Doru sa nu ii testeze si aratura, am mai avut parte si de o companie selecta: Corina Georgescu, Carmen Rusu, inestimabilul si inegalabilul Vali Petcu.

Pe scurt, iata ce am (re)descoperit astazi, in drumul nostru spre minunatul Maramures:

Peisajele din Cirlibaba sunt ceva de vis (Pasul Prislop) – aici risti sa iti intre zapada in soseste, dar sa nu iti pese – nu in fiecare an te bucuri de zapada de 23 aprilie.

 

Biserica de lemn Sf. Nicolae (a Bulenilor) din Bogdan Voda – aici a fost pentru prima data in viata mea cand am urcat in podul unei biserici, probabil fraudulos, deoarece usa era inchisa ­čÖé Nu am fost impresionata decat de aceasta “aventura” si de faptul ca nu a venit nimeni sa ne certe pentru ca invadam locul.

 

 

 

Bataia cu apa a copiilor din satul Bogdan Voda – Salistea de Sus, o traditie a locului de Sfantul Gheorghe, mi-a adus in fata ochilor ciopilaria “zbuciumata” de care am avut parte, in special de vacantele de vara, cand o sticla de apa ce avea puterea de a se reumple in 2 timpi si 3 miscari facea victime in fata blocului unde am crescut. Mi-au dat o energie de care m-am bucurat intreaga zi.

 

 

Muzeul Tarancei Romane din Maramures, Dragomiresti – un fel de MTR al bucurestenilor, insa numai despre femei si mult mai mic. Poarta are aproximativ 15 ani si este facuta din fag, iar casa in care este actualul muzeu dateaza din 1720 si a fost lasata de catre proprietara care amurit la varsta de 74 de ani, nemaritata. Pe aceasta poarta sunt sculptate 2 scene: nunta si botezul si un cocos. La cel de-al doilea eveniment reprodus au voie sa participe doar femei, singurii barbati “admisi” fiind ceterasii (=cantatorii). Cocosul este simbolul comunei.

Traditia spune ca daca ai fata de maritat sa pui in varful unui pom o oala rosie, iar cu cat pui mai multe oale, cu atat fata este mai bogata.

Pragurile caselor din aceasta zona sunt foarte inalte, deoarece nu lasau sa patrunda frigul in incaperi sau sa iasa copii mici.

Costumele populare sunt complet diferite de la sat la sat, astfel ca atunci cand se intalneau cu cineva imbracat in straie populare puteau imediat sa recunoasca de unde vine.

Fusul cu turgalau: Pe vremuri, feciorii veneau sa curteze fetele la ele acasa, iar daca acestea ii conduceau la iesire si ii sarutau, ramaneau impreuna. Pentru asta, trebuiau impresionate. Un flacau, indragostit fiind, s-a gandit la o “nefacuta”: fusul cu turgalau. I l-a inmanat fetei si i-a spus ca relatia dintre ei se va destrama in momentul in care ea va reusi sa isi dea seama care este piesa care va destrama opera lui. Fata nu si-a dat seama si pana la urma s-a indragostit de el si de originalitatea lui.

 

Manastirea Barsana – un complex mult prea mare si cu mult prea multi bani investiti… aiurea.

Mesterul de porti maramuresene, domnul Barsan din comuna Barsana – Aici am negociat casatoria lui Carmen Rusu cu baiatul de 39 de ani al mesterului. Am cerut pe ea un urs urias de lemn si o poarta maramureseana. Ni s-a cerut fata fara zestre. Rezonabil, zic. In rest: batai cu sabii din lemn si linguri uriase de facut mancare la ceaun.

Domnul Barsan, afland ca suntem de origine din mai toate zonele tarii, a avut numai vorbe de lauda despre fiecare. Simpatic.

Acum suntem cazati la Complexul Suior din Baia Sprie, loc in care am ajuns dupa o minunata excursie de 1h20′ pe un drum forestier. Soferii zilei: Doru Panaitescu si Bobby Voicu. De ce? Pai… stiti cum este sa pleci din punctul A spre B si sa treci prin C, D, E… K pentru a ajunge din nou in A, totul pe un drum forestier ce putea foarte simplu evitat? Ei bine, nici noi nu stiam, insa am fost placut surprinsi sa aflam ca se poate sa ai prapastia la 10 cm de roata.

Daca am omis ceva, rog sa fie taiat de pe lista de pedepse Sighetul Marmatiei – Memorialul Durerii. Too creepy

Replici memorabile de azi:

Nebuloasa este singura participanta a trafic care, desi este pe canalul 15 al statiei, aude ce se vorbeste pe 16.

– Tot ea poate sa se desparta de un barbat chiar daca nu a fost vreodata cu el

– Hai la un offroad. Pe drumurile vietii mele

– Te lepezi de Santana?

– Copila aia in loc sa bea ceai cu zahar, bea ceai cu drojdie.

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR,Dacia, Romtelecom, Paralela 45si Muzeul National al Taranului Roman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *