Fiind a doua zi de Paste si a sasea de cand am pierdut notiunea timpului, astazi am fost sa vedem cum este cu traditiile si cum anumite zone inca mai stiu sa-si respecte originile.

Zis si facut – gasca Redescopera si-a pus posterioarele in masini si a pornit catre satul Surdesti, pentru a participa la obiceiul Udatoriului – Interzis in perioada comunista, nu s-a tinut din 1952 pana in 1973, cand o echipa de filmare a venit sa cerceteze obiceiul, iar, apoi, s-a reluat prin 1994, la insistentele Centrului Creatiei Populare Maramures. Astazi se tine la initiativa gratuita unor localnici, fiind cel mai important obicei rar al romanilor,asumat de catre comunitate, insa mai este activ doar in Tara Fagarasului si in Maramures.

Obiceiul consta in sarbatorirea primului gospodar care a iesit primavara la arat, prin “trasul in apa”. Nu intamplator se oficiaza in preajma sarbatorii Sfantului Gheorghe (23 aprilie), cel care se spune in popor ca deschide cerurile si tarana.

Satul Surdesti se afla in Tara Chioarului, in zona Fisculasi, avand ca specific muzica mai antrenanta si apropierea de Maramuresul istoric.

Acest loc ne-a dat o energie cum mai rar intalnesti unora dintre noi, astfel incat masina in care m-am aflat (#4 – sofer Bobby Voicu) a fost acuzata de tehnici oculte sau nelegale. Adevarul este ca la intalnirea atator fete extrem de frumoase imbracate in costume populare nu ai cum sa nu capeti un zambet tamp pe fata. Tamp = ceilalti nu pricep ce se intampla cu tine, te lasa sa crezi ca nu ii intereseaza insa te acuza pe nedrept de magii negre si alte “dracovenii”.

Pentru ca un astfel de comportament nu se poate trata decat cu mersul la “besereca”, am fost delegati sa vizitam Manastirea Ana – Rohia.

Pornind spre Dej am aflat ca drumul Rohia-Dej este pavat cu… bune intentii, pentru ca asfaltul este optional.

Intr-un final absolut apoteotic am reusit sa ajungem la Casa Wagner in Sighisoara. Este absolut superb, linistit, in Cetate ­čÖé

Replici, intamplari, povestiri, amintiri de astazi:

– Crivat apare in camera ca in jacuzzi – cand nu te astepti

– Nicu Gheara, cand a coborat din masina in Complexul Suior si l-a vazut pe Bobby le-a spus copiilor sai: il vedeti pe Bobby? Cand veti fi mari ca el sa fiti!

– Am vazut un scafandru care traversa. L-am recunoscut dupa labe. Era in costum popular.

Morala: In viata fiecarui om trebuie sa existe un scafandru. Roz

Noi estem bine, ceea ce va dorim si voua!

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR,Dacia, Romtelecom, Paralela 45si Muzeul National al Taranului Roman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *