In aceasta minunata seara de vineri a avut loc premiera in Romania a filmului Potiche (Nevasta la putere), eveniment la care am decis sa particip – doar de aceea este sfarsit de saptamana.

L-am tarat dupa mine (a se intelege ca abia s-a lasat convins) pe Andrei Basoc – pentru ca trebuia sa vada si el cum stau lucrurile intr-o casnicie. Adevarul este ca nici eu si nici Andrei nu suntem mari fani ai limbii franceze, insa am acordat o sansa filmului, avand in vedere ca distributia avea nume ca: Gerard Depardieu si Catherine Deneuve.

Potiche = (fr.) vas sau obiect decorativ de mica valoare si fara un folos real, practic, care se pune pe un raft sau intr-o vitrina. Si de aici deducem rolul femeii la sfarsitul anilor ’70, cel putin in familia Pujol.

Iti dai seama de perioada in care are loc actiunea ajutat fiind si de blugii evazati, freze si costumele actritelor. Ei bine, Suzanne – nefericita sotie casnica a unui magnat francez – are ocazia de a fi numita in functia de Sef in locul sotului ei, in plina perioada de criza cauzata de muncitorii fabricii de umbrele detinuta din tata-n-fiica. Aceasta isi demonstreaza abilitatile de bun comunicator – ar fi facut succes in rolul de PR, insa mai tarziu a preferat sa fie Deputat – si a scos fabrica din impas, aratand ca femeile au totusi putere, chiar si in afara bucatariei sau pe post de trofeu.

Sunt prezente si scene ridicole, in care prezenta lui Babin (Gerard Depardieu) – unul din amantii Suzzanei, din luna mai a anului 1959 – face toti banii.

Este un film care nu te plictiseste desi vorbeste despre emanciparea femeii, dar intr-un mod care sa nu il faca pe tipul ce sta pe scaunul de langa sa fuga in secunda 2.

Il recomand chiar daca nu iti plac filmele frantuzesti!

P.S. Sa ne rugam la Dumnezeu (mai ales eu) ca la 68 de ani sa arat precum Catherine Deneuve, ca tare minunat ar fi!

2 thoughts on “Potiche!”

  1. Bine, bine m-ai convins. Ma duc sa il vad si eu, chiar pare bun 🙂 mai ales ca mi s-a luat de la o vreme de productiile hollywoodiene. Se cere o schimbare de 360 de grade.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *