Carte de vacanță #2

Să discutăm astăzi despre o carte foarte potrivită atunci când plănuiești o vizită în însorita Marea Britanie, pe care o poți strecura foarte ușor în bagaj: Discursul regelui. Cum a fost salvata monarhia britanica – Peter Conradi, Mark Logue.

Aparuta la editura All, cartea este o insumare a cercetarilor incepute in anul 2009 de catre Mark Logue, nepotul lui Lionel Logue, cineast si custodele Arhivei Logue. Cand Iain Canning (producatorul filmului The King’s Speech) l-a abordat – da, intai a fost filmul, apoi cartea 🙂 – Mark a inceput sa inteleaga semnificatia rolului jucat de bunicul sau, cel care a salvat (in adevaratul sens al cuvantului) monarhia britanica.

Lionel il ajutase pe cel care era atunci Duce de York si care devenise rege impotriva vointei lui in decembrie 1936, dupa abdicarea fratelui mai mare, Edward al VIII-lea. Domnia acestuia a durat doar 327 de zile – cea mai scurta domnie a unui monarh britanic dupa guvernarea disputata a lui Jane Grey din urma cu aproape patru secole.

Era 12 mai 1937 si pe Bertie (George al VI-lea) il astepta unul dintre cele mai marete  zile din viata lui: incoronarea – ceremonia are loc la  18 luni dupa instalarea monarhului pe tron. Astfel, Lionel i-a fost alaturi Regelui in lupta pe care o ducea de o viata impotriva unei balbaieli cronice datorata respiratiei incorecte care a transformat fiecare discurs public sau transmisiune radio intr-un chin ingrozitor.

Cu origini datand de aproape 1000 de ani, incoronarea unui monarh britanic la Westminster Abbey este o festivitate fara egal in lume. Elementul central: ungerea – in timp ce monarhul sta asezat pe Scaunul medieval al Regelui Edward, Arhiepiscopul de Canterbury ii atinge mainile, pieptul si capul cu mir (amestec de esente de portocale, trandafiri, scortisoara, mosc si ambra cenusie), pastrat intr-o fiola in forma de vultur si picurat dintr-o lingura cu filigran.

Foarte important, pe langa ambitia “pacientului”, a fost efortul depus de Logue in parcurgerea textelor diferitelor discursuri scrise pentru Rege, indepartand cuvintele si fragmentele despre care stia ca ii puteau pune piedici ucenicului regal.

Stiati ca multi oameni, care nu se balbaie de obicei, sunt incapabili sa vorbeasca fluent atunci cand sunt foarte agitati? Asta pentru ca mintea o ia inaintea respiratiei si articularii si are loc un blocaj pana cand mintea isi reface itinerariul si desface nodul. Exista ideea eronata potrivit careia “graba” implica realizari, in timp ce ea inseamna, de fapt, folosire gresita e energiei si este un dusman al frumusetii.

Printre exercitiile de dictie prescrise de Logue: “cantecul cantat de cantareata incantatoare intanta cantaretul incantat de cantarea cantaretei” si “sase sasi in sase saci soseau pe sosea” – curajosilor, cat v-a luat sa cititi asta? 🙂

Va recomand cu mare caldura aceasta carte. Poate dupa ce vedeti filmul, ca o completare.

—-

Sursă poză featured

Ce mai cauta lumea:
  • discursuri scrise

4 thoughts on “Carte de vacanță #2”

  1. Pingback: polimedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii