Sunt o baba comunista

Nu, nu eu! – Desi m-am nascut in comunism (’88, an de glorie) si am o varsta.

Este vorba despre ultimul film al lui Stere Gulea, “vinovatul” si pentru Morometii.

Un film emotionant, despre sacrificii si povesti din viata unor oameni simpli, din provincie, care functioneaza mai mult dupa “Mergem inainte, ca inainte era mai bine.”

baba

Emilia (Luminita Gheorghiu), protagonista captiva intr-un trecut idealizat, isi depaseste cu greu temerea de a se intoarce din nou la tara, renuntand la toata agoniseala in favoarea fiicei insarcinate si falite – dar cu un posibil viitor in SUA, acolo unde fugise pentru un trai mai bun. “Sa ma intorc la tara este ca si cum as fi trait degeaba. Ajungeam de unde plecasem. Ca si cum as fi fugit degeaba candva de acasa, ca si cum m-as fi intors dupa multi ani cu coada intre picioare.”

Nu este greu de observat nici cum mai toate secventele contin un prim-plan al Emiliei cu o privire pierduta. Poate de aici si parerea mea cum ca ar fi un film care te lasa cu o apasare sufleteasca -> Vocea de fundal intareste dramatismul si te tine cu sufletul la gura pe toata durata celor 94 de minute.

Cu toate acestea, scena de final este absurda: Este perfect normal ca, la despartirea din gara, stiind ca ai intr-o situatie financiara destul de precara si esti pe cale sa iti pierzi casa, parintii pensionari sa iti strecoare in geanta 15.000 de dolari… iar tu sa spui senina “Vai, dar nu trebuia”.  Dupa ce oamenii dadusera pe mana camatarilor apartamentul agonisit numai ei stiu cum, dupa o viata de munca. Sec.

Voi incheia recomandandu-va sa mergeti sa vedeti acest film si spunand ca Marian Ralea merita un rol ceva mai “solicitant”.

Ce mai cauta lumea:
  • sunt o babă comunistă online
  • sunt o baba comunista film online

3 thoughts on “Sunt o baba comunista”

    1. Buna, eu nu incurajez preluarea filmelir de pe net (aka torrents), asadar nu iti pot oferi un raspuns in acest sens.

      Poate pe site-urile unde platesti abonament pentru a vedea online? (Gen voyo.ro?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii