Exista un erou in fiecare dintre noi

In viata asta (nu stiu exact cum au stat lucrurile in cea anterioara) am avut parte de cel putin 3 cumpene, iar astazi va voi povesti una dintre ele, ultima.

Drum de intoarcere de la Oradea, cu blocaj in comuna Negreni – coloana de masini de peste 20 de km si viteza maxima 10 km/h. Momentul de panica s-a instalat la numai 10 minute dupa ce am luat o pastila din cauza unor simptome de raceala.

Ce a urmat? Vedeti aici:

Pentru ca nu intotdeauna avem langa noi eroi precum Razvan Baciu – cel care a facut absolut tot posibilul ca eu sa ajung la spitalul din cel mai apropiat oras in cele mai lungi 12 minute din viata mea, trebuie sa gasim un serviciu in care sa avem incredere ca va ajunge la timp pentru a ne salva.

Intr-unul din ultimele weekend-uri friguroase am avut ocazia sa cunosc mai bine oamenii din spatele Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, oameni care mi-au reamintit cat de minunat este sa faci voluntariat si care m-au convins prin simpla privire in ochi sa ma inscriu ca pe 7 decembrie sa am ocazia sa vad asta:

***

Iata mai jos cateva idei pe care mi le-am notat in timpul “excursiei” prin sediul Serviciului de Ambulanta:

  • C1 = echipajul de Terapie Intensiva de la SMURD, singurul care are medic
  • Atunci cand suni la 112, owner de “conferinta” este SMURD (aka Pompierii). Restul agentiilor stau si asculta, iar daca SMURD nu poate prelua (adica nu au pe cine sa trimita, nu exista resurse – de cele mai multe ori), trimite urgenta catre alt seviciu, mai exact catre Ambulanta Bucuresti cu mesajul “Refuza SMURD, preia X”

refuz caz - smurd

  • Pentru cei 4 milioane de oameni din Bucuresti sunt desemnate 185 de masini, din care 105 echipaje de salvare. Pe tura: 60-80 masini.
  • Daca directionam 2% din salariu, banii se duc la bugetul de Stat. De acolo, sansele de a ajunge la Serviciul de Ambulanta sunt foarte mici – pentru ca Statul decide daca fondurile respective ajung sau nu la ei. De aceea, cei 2% pot fi redirectionari catre Societatea de Salvare din Bucuresti.
  • Sistemul integrat de asistenta se datoreaza lui Nicolae Minovici. Acesta a scris un tratat despre tatuaje la un nivel la care nu a mai reusit nimeni dupa el sa il faca. Prin 1907 a scris un tratat despre moartea prin spanzurare, cu aplicare pe propriul corp.
  • In 1906 a participat la un congres la Viena si a infiintat Societatea de Salvare.
  • Numarul de telefon pentru situatii de urgenta a fost 06, apoi 061, apoi 961, iar acum… il stiti (dar sper sa nu fie nevoie sa il folositi).
  • In 1922 s-a deschis la Craiova Serviciul de Salvare, iar pana in 1935 toate tarile vecine Romaniei au preluat modelul nostru.
  • La celebrarea a 25 de ani de la infiintarea serviciului de salvare, Minovici a propus sa fie dus medicul la bolnav, nu invers. 20 de ani mai tarziu, nemtii au preluat acest serviciu, iar acum se lauda ca ei au fost pionierii 🙂
  • Minovici a mers mai departe si in 1934 a inceput sa functioneze primul Spital de Urgenta din lume si astfel a inceput sa functioneze primul sistem integrat de asistenta medicala. Cladirea Spitalului se afla in zona Parcului Izvor, pe malul Dambovitei.
  • 1956 – prima masina de Terapie Intensiva din Bucuresti. Porteli (poza-dreapta) si Marin (stanga) – au lucrat pentru prima data pe masina de Terapie Intensiva. Si inca mai lucreaza in Serviciul de Ambulanta.Porteli Marin
  • Dna Dr. Colt – printre primele care au absolvit Scoala de Serviciu de Ambulanta. Inca mai profeseaza ca medic si ca voluntar, la cei 80 de ani.
  • In 1995 nu exista nicio alta tara in lume are sa aiba dispecerat informatizat. Noi il implementasem de un an deja 😉 si a fost premiat ca unul dintre cele mai bune sisteme informatice din lume.
  • Anul trecut, in 2012, soferii de pe Ambulanta au facut 75.000 de ore de voluntariat, la cererea lor.
  • Sunt inregistrate aproximativ 200 de urgente in locuri publice, zilnic.
  • Orele de varf  la call center sunt 18-21, iar durata medie de raspuns la apel: 19 secunde.

Oricare dintre voi poate sa faca voluntariat la Salvare. Detalii aici. Pentru ca exista un erou in fiecare dintre noi.

One thought on “Exista un erou in fiecare dintre noi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii