PRAGA – Ponturi, informatii, detalii

Voi incepe cu concluzia pe care am tras-o in urma acestei calatorii de un weekend (prelungit) in Praga: Unii isi pun aurul pe maini, praghezii il pun pe cladiri. 

Dupa ce am ratacit prin Asia vreo 3 saptamani am hotarat ca este momentul sa respir aer de Europa Centrala. Si unde puteam sa o fac mai bine, daca nu in Praga – capitala Republicii Cehe inca din 1993 – si in Kutna Hora – veti intelege imediat de ce am ales acest orasel?

Cum ajungi in Praga – de la aeroport?

Dupa ce intalnesti tot felul de oameni – care par ca vor sa te ajute, insa ar lua si pielea de pe tine – cel mai bine este sa iti urmezi instinctul. Sau sa citesti sfaturile mele de mai jos.

Eu trebuia sa ajung la Ramada City Centre, iar varianta propusa de o doamna din aeroport era: “Shuttle, cel mai bine! ajungeti in 30 de minute si este si la jumatate de pret fata de autobuzul obisnuit, mai exact: 30 de euro/persoana”. Trecuta prin niste excursii, am zis totusi ca doamna exagereaza si am facut ce m-a taiat pe mine capul: am luat autobuzul.

Asadar, de la aeroport am luat autobuzul 119 pana la capatul lui – statia de metrou Dejvická , de unde puteti lua metrou cam in orice directie. Autobuzul 119 circula din 10 in 10 minute de la aeroport catre metrou si invers.

Timing: autobuz + metrou pana in centru: 30 minute.

Pretul unei calatorii este in functie de cat estimati voi ca veti merge. Mai exact, iata care sunt preturile pentru transportul in comun in Praga (tramvai/autobuz/metrou):

Bilet 90 de minute: 32kc (adult), 16 kc (copii 6-15 ani /seniori 60+ ani)

Bilet 30 de minute: 24 kc (adult), 12 kc (copii 6-15 ani /seniori 60+ ani)

Bilet 24 de ore: 110 kc (adult), 55 kc (copii 6-15 ani /seniori 60+ ani)

IMG_7043

IMG_7044

Ce vizitezi in Praga?

Sa le luam cu inceputul. Sau cu ordinea in care le-am bifat eu:

1. Podul Carol 

Se spune ca Praga este orasul celor 100 de poduri, asa ca nu exista scuza sa nu mergi chiar pe cel mai vizitat si mai cunoscut dintre ele, Podul Charles!

korinams - podul charles, praga

Cunoscut in popor si sub denumirea de Karluv Most, Charles Bridge sau Podul Carol, trebuie musai sa il vedeti atat seara, cat si in timpul zilei.

muzica podul charles

Cu toate ca ziua este foarte animat (caricaturisti, muzicanti, statui umane – nu degeaba este cel mai vizitat pod din Praga), daca ar fi sa aleg, l-as revedea seara. Putini turisti, statuile perfecte in lumina lunii si a cladirilor din jur.

charles bridge by night

Trebuie sa stiti ca romantismul s-a nascut pe Podul Carol. Si pe stradutele din jurul lui.

strada podul Charles

2. John Lennon Wall

john lennon wall - praga

Daca ajungi de doua ori in Praga, la distanta chiar si la distanta de o saptamana, vei gasi cu totul si cu totul alte desene pe acest zid.

Situat in vecinatatea podului Carol, acest zid este dedicat lui John Lennon. Dupa moartea lui (8.12.1980), aici a aparut un gaffiti al artistului, alaturi de versuri despre iubire si pace din cantecele sale. De atunci, peretele gazduieste constant mesaje si desene realizate atat de catre turisti cat si de catre localnici – mesaje pozitive, optimiste, de dragoste. Este fascinant sa cititi si o bucatica de 10 cm patrati – gasiti aici povesti intregi sau le puteti scrie/desena chiar voi.

3. Dealul Petrin si mini- Turnul Eiffel

Legenda spune ca aici se ajunge foarte simplu si repede cu funicularul – pentru care nu aveti nevoie de bilet special, fiind valabile cele pentru transportul in comun, iar programul de functionare este 9:00 – 23:30 (Aprilie – Octombrie) si 9:00 – 22:20 (Noiembrie – Martie).

Dar, cand numele tau este Corina, nu alegi calea cea mai simpla, ci pe cea pietruita – care iti ofera o priveliste de zile mari! Urci pana iti dai sufletul, te poti opri la o terasa cu priveliste unde chelnerita incearca sa te traga in piept cand iti da restul, veri alte tipuri de publicitate si ajungi in cel mai inalt punct, acolo unde este sus-numitul Turn Eiffel al Pragai.

eiffel tower prague

Poti ajunge in varful acestui turn contra cost, insa trebuie sa stii ca  trebuie sa te inarmezi cu putin curaj pentru ca … se misca si este posibil sa tragi o sperietura cum nu ai mai patit. Partea buna este ca au plase de siguranta! 🙂

Intrarea in Turnului Eiffel costa 120 kc – daca alegi scarile. Este pus la dispozitie si un lift, insa cei mai curajosi nici nu se gandesc sa il foloseasca. Merita sa urcati si sa admirati superbul oras din acest punct, iar apoi sa va rasfatati cu o prajitura la baza turnului – in jur de 65 kc o tarta din care mananci jumatate de ora.

Prague landscape

4. “Complexul Strahov” – Manastirea, Biblioteca, Muzeul

Cred ca dintre cele trei mari cladiri din complex, impresionanta este Biblioteca – prin incaperile inalte cu peretii imbracati in rafturi din lemn masiv si tavane pictate in stil baroc. Sau mai bine va convingeti voi in pozele de mai jos (din arhiva personala):

Strahov monastery Strahov monastery Strahov monastery

Aici este cea mai mare biblioteca manastireasca din Cehia, dar si veche de peste 800 de ani! Gasiti aici peste 130.000 de volume – dintre care 2500 publicate acum 500 de ani, alaturi de 3000 de manuscrise. Printre aceste lucrari se numara si tipariturile lui Christophe Plantin din Anvers.

Intrarea la Muzeul/Galeria Strahov: 40 kc

Intrarea la Biblioteca Strahov: 80 kc

Pentru ambele primiti cate o foaie care descrie in engleza ceea ce vedeti. Din pacate, va trebui sa va opriti sa o cititi acolo, pe loc, contra timp 🙂 La iesire minunatul print este recuperat de catre doamnele de la intrare. Eficienta in salvat copacei!

Manastirea Strahov (fotografie realizata printr-un gard, miseleste):

IMG_6653

5. Castelul din Praga (Prazsky Hrad)

Cum iesiti din Complexul Strahov, drumul si multimea de oameni veniti sa viziteze orasul de aur va poarta spre Castelul din Praga – punctul central al aristocratiei in Evul Mediu.
Prazsky hrad

Aici veti vedea si Manastirea Sf. Vitus – impresionanta prin arhitectura si culoare in lumina apusului (atat in interior – prin vitralii, cat si la exterior):
st. vitus st vitus

Dar sa nu ne luam cu vorba si sa uitam de vechiul Palat Regal sau de  biserica Sf. George (care are un program de mai bine iti planuiesti de la inceput sa o vezi pe afara). Coborati incet incet spre oras si nu ratati gradinile (paralel cu castelul) si bucurati-va de una sau mai multe halbe de Staropramen sau Pilsner Urquell intr-un loc cu o priveliste de vis.

IMG_6778
Ce mai puteti face amuzant:
– poze cu garda “impietrita” – stiti voi genul de selfie-uri cu bietii oameni care stau oooore in sir impietriti in fata unui obiectiv 🙂
– vizitati o “absintherie” din apropierea castelului. Tare interesante sunt si greu pleci cu mana goala de pe acolo. Nu ca as fi facut eu asa, am auzit la TV 🙂

6. Muzeul Papusilor sau Raiul pe Pamant

Mai are rost sa va spun ca aici este Raiul ursuletilor, al soldateilor de metal si al papusilor Barbie?

Aici am aflat care este istoria Bradului de Craciun – informatie pe care o voi impartasi cu voi cat de curand, pentru ca tare interesant este sa stii prin ce transformari a trecut pentru a ajunge ce este astazi.

Asadar, Muzeul Papusilor cu expozitia ce cuprinde sute de papusi Barbie (baieti, va promit ca si voua va vor placea!) desprinse din povesti, de la Hollywood sau din reclame celebre este de neratat.
barbie - hitchcocktoy museum - prague toy museum - prague

7. Plimbare cu barca pe Vltava

Trebuie sa marturisesc faptul ca plimbarile cu barca prin Brugge (Belgia) si prin Pokhara (Nepal) – voi povesti despre ele in episoade viitoare – mi-au starnit apetitul pentru  bucatile de lemn care se clatina pe apa 🙂

Asadar, unde puteam sa ma plimb iarasi, daca nu pe Vltava, la ceas de aproape-seara?

Pentru 290 kc (daca gasiti voi mai ieftin, aruncati cu ofertele) aveti incluse:
– plimbare cu barca timp de 45 de minute, cu ghid in limba engleza
– 2 bauturi si o prajiturica pe parcursul calatoriei
– intrarea la Muzeul Charles Bridge
Banii ii dati domnilor imbracati in marinari, iar daca in momentul achizitionarii biletului sunteti in cealalta parte a apei, aveti boat-taxi in pret.

boat (prague)

Programul barcutei care va plimba pe Vltava:

Ianuarie – Martie – 10:30 – 18:00

Aprilie – Iunie, Septembrie – 10:30 – 20:00

Iulie, August – 10:30 – 21:00

Octombrie-Decembrie – 10:30 – 17:00

Punct de plecare: Capatul podului Charles (dinspre centrul orasului), in spatele statuii lui Charles IV – “Judith Bridge”

8. Piata Primariei Vechi 

Nu ai cum sa ratezi acest loc daca vii dinspre sau treci spre Podul Charles. Iti este in drum si are 1/2 din obiectivele turistice pe care trebuie sa le bifezi in Praga: Ceasul Astronomic, statuia lui Jan Hus, biserica Sf. Maria din Tyn.

Este o piata cam de dimensiunea celei din Brasov, cu rol de piata Centrala de mai bine de 1000 de ani, iar cea mai importanta cladire de aici este Primaria Veche – gazduieste Ceasul Astronomic – o minune a mecanicii construita acum 500 de ani si unde 12 apostoli in frunte cu Sf. Petru, cel cu cheia raiului se pun in miscare la ora fixa, iar tot ritualul se incheie odata cu cantatul cocosului. Puteti urca in turnul acesta, intrarea costa 100 kc. Parerea mea este ca privelistea este mult mai frumoasa de pe dealul Petrin, asa ca stiti ce aveti de facut daca vizitati low-budget. 

ceasul astronomic

Ca sa intelegeti cine este Jan Hus si de ce are el o statuie, aflati ca el este cehul care a sustinul ca slujba catolica sa fie tinuta in limba locala si nu in latina, idee care l-a facut sa para protestant in ochii dusmanilor si sa fie… ars pe rug in anul 1415, chiar in aceasta piata.

Biserica Sf. Maria din Tyn – o cladire pe cat de frumoasa, pe atat de gri. Contrastul este cu atat mai mare cu cat apare ca o floare prin multimea de cladiri colorate din piata. Este de vizitat numai daca aveti ceva timp la dispozitie. Daca nu, memoria voastra poate trai fericita si fara sa fi vazut interiorul – impresionant, ca la oricare alta catedrala 🙂 – ma scuzati, dar eu nu prea cu religia.

maria tyn

Noaptea este perfect sa veniti aici daca doriti sa va fotografiati langa aceste obiective turistice fara pic de “zgomot” de fond si sa apucati sa le admirati pe indelete.

9. Piata Wenceslas / Vaclavske namesti

Locul unde va recomandam sa va cazati – puuuutin mai scump, dar privelistea de dimineata si proximitatea fata de tot ce ar fi frumos sa vizitati parca merita banii (eu am stat la Ramada) – este astazi cea mai mare piata din Praga si locul unde a avut loc Revolutia de Catifea. Daca va place istoria stiti despre ce vorbesc 🙂

Intamplarea face ca eu sa fi iesit la plimbarea de seara exact un moment trist, astfel ca satuia lui Vaclav era inconjurata de lumari si steaguri ale Ucrainei, in memoria victimelor din Crimeea. Impresionant.

vaclav

In capatul de sus al acestei piete este Muzeul National (in acte), Muzeul Geologiei si al Stiintelor Naturale (in realitate). Daca sunteti pasionati de astfel de lucruri, intrati. Din pacate, nu am detalii privind biletele de intrare sau cat timp va ocupa vizitarea acestui Muzeu, deoarece nu s-a aflat pe lista mea de-a lungul celor 4 zile 🙂

IMG_6406

Nenumaratele si minunatele catedrale, manastiri si biserici pe care le gasiti in Praga au facut ca acest oras sa isi capete incet-incet si denumirea de “Orasul celor 100 de turnuri”. Si-o merita din plin, iar voi meritati sa le vedeti pe toate. Veti pleca de aici cu un zambet urias pe fata si cu sclipiri de aur in ochi. Pentru ca asta veti vedea la tot pasul: cladiri, ziduri, strazi de aur.

Curand voi reveni si cu detalii privind Kutna Hora, un orasel pe cat de simpatic dupa nume, pe atat de morbid – la mai putin de 80 de km distanta de Praga. De asemenea, am niste ponturi privind locurile in care sa mancati/ sa va bine si la preturi decente, incat de abia astept sa le impartasesc cu voi!

UPDATE: Despre Kutna Hora si Osuarul Kostnice

Ce mai cauta lumea:
  • preturi praga
  • de vizitat in Praga
  • unde sa stai in praga
  • obiective turistice praga preturi
  • locuri de vizitat in praga
  • totul despre praga

12 thoughts on “PRAGA – Ponturi, informatii, detalii”

  1. Asteptam acest articol cu gandul “imposibil sa nu existe o idee pe marginea careia sa pot carcoti in liniste” … in conditiile in care am mai mult de 20+ sederi in Praga in ultimii 10 ani.

    Damn!
    Ai ales (cred) cea mai buna combinatie pe care o poate alege un vizitator la prima experienta pragheza, experienta pe care o recomand oricui, indiferent de varsta & punga, insotitori sau stare de spirit.

  2. Un ghid foarte bun si util. Am filtrat din experienta ta ce am crezut ca mi s-ar potrivi si a iesit foarte bine. As mai adauga plimbarea la Visegrad, un parc foarte fain, departe de agitatia turistica si mai aproape de cum isi petrec cehii o zi in parc (zi de Duminica 🙂 )

    Thumbs UP! Astept si urmatoarele experiente din calatoriile tale.

  3. Cum termin cu licenta anul acesta, vreau sa vizitez Praga! Imi doresc de mult timp acest lucru si abia astept sa o fac. O sa iau in considerare ce ai scris mai sus. Apropo, cam cat te-a dus cu totul vacanta in Praga? Avand in vedere faptul ca imi place sa si petrec, nu doar sa vizitez, trebuie sa ma pregatesc din timp. Abia astept!

    1. Andrei,

      In primul rand, mult succes cu licenta!
      In al doilea rand, Praga este o alegere excelenta pentru a marca acest eveniment si ma bucur ca te-am ajutat in luarea unei decizii.
      Nu cred ca ar avea prea multa relevanta sa iti spun cat m-a costat pe mine aceasta vacanta, deoarece este posibil sa avem dorinte/preferinte diferite si nu as dori sa iti modific asteptarile. Conteaza foarte mult ce iti doresti tu sa faci. Poti sa fii happy cu 100 euro/zi, dar la fel de fericit cu 10 euro/zi 🙂

  4. Buna Corina,
    Urmeaza la final de aprilie sa vizitam Praga, ai vreo recomandare cu privire la transport….se poate face abomament, e mai avantajos?

  5. Înfiorător dar perfect adevarat. Asemenea muzee ne vor arata mereu ca evoluția noastră n-a fost ceva usor.

  6. Buna draga Corina;ghidul expus de tine este excelentsi inca odata vreau sa spun ca -ti multumesc pentru ca-mi dau seama ca ai depus o munca titanica;mi-am dat seama ca iti plac foarte mult calatoriile si sa pastrezi amintiri frumoase din calatoriile tale…multumesc si iti doresc o viata placuta si plina de iubire!!!Ionut Serban.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii