Networking la distanta de casa

network = a group of people who exchange information, contacts, and experience for professional or social purposes. (The Oxford Dictionary)

Pentru a intra putin in poveste, voi lasa aici acest infografic privind evolutia networking-ului, de la primul email trimis vreodata pana la … Facebook. Veti vedea de ce.

the-history-of-social-networking-print

 

Sursa infografic

Va voi spune doua povestioare despre cat de mult m-a ajutat tehnologia asta care ne mananca zilele in doua situatii din tari diferite:

1. Tara: Slovacia, vant puternic, iarna in toata splendoarea ei. Oras: Spisska Nova Ves

Context: grupul celor 9 care au speriat Romania ajunge in orasul care avea sa fie gazda pentru urmatoarea saptamana, in perioada Revelionului. Oameni responsabili si cu frica de Dumnezeu, ne-am rezervat o vila intreaga numai pentru noi, prin intermediul Booking.com. Din pacate, pe site nu era specificat faptul ca proprietarii nu cunosc nici macar sensul cuvantului “hello” din engleza. Ca sa nu mai discutam de expresii sau fraze.

Ei bine, cu chiu cu vai ne instalam si vine momentul sa facem plata (am ales sa platim cazarea in momentul in care ajungem la vila), iar intrebarea care circula printre noi era “Cine se duce sa intrebe daca platim acum sau cand plecam, ca poate mai ramanem o zi- doua?

Solutia: “Merge Corina, ca e mai mica. Face ochii mari si se descurca.”

Pai, bine. Merge Corina, dar limba slovaca ii e la fel de straina cum ii e analiza matematica… Asa ca imi vine ideea salvatoare: Google Translate direct de pe tableta. Eficienta la un alt nivel!

Poate daca nu as fi scris aceasta intamplare aici, si acum ar fi fost un mister pentru ceilalti 8 din grupul de excursionisti cum am reusit eu sa ma imprietenesc atat de tare cu proprietara incat sa ma intorc de la “masa negocierilor” cu o sticla de sampanie si un cozonac. Si cu reducere la cazare. 

 

2. Tara: Nepal. Oras: Pokhara

Context: Tocmai ce ajunsesem din Kathmandu, cu 7 ore de stat pe soselele patriei nepaleze  pentru o distanta de 210 de kilometri (da, atat de bune sunt soselele!). In toate aceste ore nu am avut beneficiat de luxul de a ma loga pe ceva retele sociale cat sa o anunt pe mama ca sunt bine si nu m-a furat vreo maimuta sau nu am mancat ceva care sa imi dea pe loc simptome de malarie. (Stiti cum sunt parintii… si cand esti la 7000 de kilometri dinstanta inca te mai suna/iti scriu sa te intrebe daca ai mancat si daca te-ai imbracat bine.)

Am ajuns la pensiunea unei doamne simpatice din India care vorbea engleza perfect, asa ca ne-am intins la vorba si am uitat complet ca in Romania era ora de ingrijorare pentru toata familia pentru ca ma stiau pe drumuri. Am discutat despre ce inseamna “Namaste” pentru ei si despre cat de important este sa zambesti si sa te uiti in ochii oamenilor atunci cand le spui asta. I-am povestit despre mama si relatia mea cu ea, despre cat de mult alergam noi – europenii – dupa ceea ce credem ca este “fericirea”, despre ce fac eu in fiecare zi la birou. Am povestit despre orice pana a venit momentul sa plec sa cutreier strazile.

Crezand in mintea mea relaxata ca nu am nevoie de telefon, nu i-am simtit lipsa decat cand m-am intors la pensiune si m-a intampinat (cu el in mana) doamna indianca. Il uitasem pe terasa, iar mama mea a sunat cu disperare, mai ales ca dupa primele 2 apeluri fiica cea ratacitoare nu a binevoit sa ii raspunda.

Cu zambetul pe buze primesc telefonul inapoi si replica “I answered” – mama este trecuta in telefon “Mother” si probabil s-a prins ca e ceva nasol -. Primul instinct: cost control. Suma finala: 30euro in plus. Intreb: “But have you talked with president Obama???”

Nu. Doamna indianca si-a povestit viata si cu mama mea, aflata la 7000 de kilometri distanta, pe alt continent, pe alt fus orar, pe alte tarife de roaming. Si s-au imprietenit. Pe banii mei si pe smartphone-ul meu. (dar inca mai tin legatura prin email – e mai eficient)

BONUS: fotografie cu cei doi copii ai ei 🙂

Nepalese kid

 

——-

Impreuna cu 3 dintre bloggerii mei preferati (Victor Kapra, Cristina Bazavan si Dragos Asaftei) am format o “familie urbana” care isi povesteste intamplarile smart din zona de confort (Victor), timp (Cristina), distractie (Dragos) si networking (eu). Dar povestile nu sunt povesti daca nu sunt impartasite, asa ca haideti sa scriem impreuna primul e book cu 365 de lucruri care va invata sa traiti smart.

Intrati in aplicatia Facebook Live Smart! (creata de Samsung), alegeti categoria la care vreti sa povestiti o intamplare din viata voastra care sa arate ca stiti sa traiti smart pentru a va distra mai frumos, a avea confort, a avea mai mult timp liber sau a face networking.

Toate povestile intra in tragere la sorti si sunt puse la bataie premii care sustin ideea de a trai smart. Asa ca nu povestiti chiar degeaba, ci smart. 🙂

2 thoughts on “Networking la distanta de casa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii