LEFKADA (Grecia) – Ponturi, informatii, detalii

Dupa ce v-am cerut ajutorul si v-am povestit cum ajungeti in Lefkada si bugetul pe care ar trebui sa-l pregatiti pentru taxele de autostrazi, a venit momentul sa va povestesc pe unde mi-au ajuns gandurile si picioarele in cele 9 zile petrecute pe insula.

Pe unde sa te plimbi in Lefkada?

In ordinea numerelor de pe tricouri, iata cum le-am “bifat” noi:

1. Plaja Kathisma

Daca ar fi sa fac un top al plajelor din Lefkada, Kathisma ar fi in Top 3.  Aflata la aproximativ 14 km de orasul Lefkada, in vecinatatea localitatii Agios Nikitas, plaja Kathisma va intamppina cu pietricele mici albe si apa de un turcoaz absolut incredibil. Desigur, ca si in cazul celorlalte, plaja Kathisma este inconjurata in intregime de stanci impresionante, oferind un peisaj numai bun de fotografiat.

Pe plaja gasiti sezlonguri cu umbrele apartinand mai multor terase, dar si un business care va trimite in nori (paragliding). Despre atractia din urma vom vorbi intr-un post dedicat – am un video de va va convinge sa va faceti bagajele maine!

Pentru ca mi-a placut foarte mult servirea, dar si “organizarea”, va sugerez sa va petreceti timpul de plaja la Monato – parcarea este gratuita pentru clienti (in rest va costa 4 euro/zi).

2. Nydri – orasul si plaja

Aici nu am stat la plaja, poate si din cauza numarului urias de taverne si masini care trec chiar pe langa tine. De asemenea, nu am vazut oameni intinsi la razele UV, in schimb este perfect daca doresti sa stai sa te uiti la barcute si vaporase si la cum se agita si se sincronizeaza in golfuletul format in centrul orasului.

Daca nu sunteti cu masina sau nu aveti chef sa o scoateti de la umbra maslinului, orasul Nydri este deservit de autobuze locale care va pot transporta in mai multe locuri de pe insula, iar pretul biletelor variaza in functie de distanta. (Daca doriti sa va intoarceti in Lefkada – orasul, biletul dus este 1.6 euro iar pentru a ajunge de aici la plaja Kathisma, un bilet dus costa 3.5 euro).

Aici am intalnit foarte multi romani amabili: de la chelneri la proprietari de afaceri, dar si cetateni cinstiti care vin la tine sa te intrebe de vorba doar pentru ca le este dor sa isi pronunte limba.

3. Cascada Dimossari din Nydri

Sa ajungeti aici nu este foarte complicat, daca aveti GPS. In schimb, daca va bazati pe indicatoarele puse de greci… mai bine asteptati-va sa va urmati intuitia. In principiu, trebuie sa ajungeti pe soseaua “de centura” a statiunii Nydri – evitati astfel centrul si veti parcurge aproximativ 3 kilometri din punctul A in punctul B.

Veti avea marea pe partea stanga, iar pe dreapta, ascunse printre maslini sunt sagetile care va atentioneaza ca acolo este drumul spre “Dimosari waterfalls“. Drumul acesta va duce la o taverna langa care veti parca masina (daca veti folosi una) si de la care veti incepe sa faceti piciorul frumos, vorba’ceea! Plimbarea printre stanci dureaza aproximativ 20 de minute si dupa fiecare cotitura va veti astepta sa vedeti cascada micuta – nu este ca la Balea, sa nu aveti false asteptari. Insa privelistea este de milioane. La fel si romanii care se arunca in apa aceea si iti strica poza. 

4. Plaja Geni – plaja virgina sau pentru nudisti

Am ajuns aici din greseala… cu masina. Spun din greseala pentru ca noi cautam plaja Dessimi, de fapt, insa GPS-ul a avut un moment de durere de cap si ne-a trimis pe un drum necirculat pana acum putin timp. Locul este foarte mic si pustiu, recomand numai daca vreti sa fiti prea romantici, aveti 4×4 sau practicati nudismul. Altfel, pietrele foarte alunecoase din apa va vor strica tot zen-ul.

5. Plaja Dessimi

In apropiere de plaja Geni, Dessimi este o alta plaja cu pietre si sub forma de golf, dar cu apa extrem de linistita si numai buna de balacit pana pe inserat.

Plaja Dessimi este semi-amenajata, in sensul in care gasiti aici si sezlonguri cu umbrele – la pretul de 5 euro, dar si spatii unde puteti sta de capul vostru. Prosop? Forget about it, pietrele va intra si in suflet, prin prosop. Daca nu gasiti sezlong va veti multumi ca ati fost inspirati sa carati cu voi o rogojina. Sau stati numai in apa.

Gasiti aici si o Taverna, dar dupa gustul pe care il avea frappe-ul si cat de curat parea locul, mai bine veniti cu un sandwich de acasa. Sau verificati locurile prin care am mancat noi si despre care voi povesti curand.

6. Plaja Vasiliki

Parerea mea umila este ca nu aveti ce cauta aici daca nu practicati windsurfing – caz in care este un loc spectaculos.

Daca nu prea le ai cu sporturile pe apa te vei simti foarte prost – sunt zeci de oameni cu placi si muuulti instructori care au grija de grupuri mari de copilasi incepatori sau mai salveaza cate un om luat pe sus de val. De mentionat este ca apa de la Vasiliki nu este dintre cele mai curate, iar daca doresti totusi sa petreci cateva momente sub o umbrela inchiriata, trebuie sa ajungi cu noaptea in cap pe plaja din cauza numarului foarte mic de sezlonguri/ locuri amenajate pentru lenevire- un alt minus.

Nu am petrecut foarte mult timp aici (in jur de o ora, cat am cautat un loc unde sa stam), din motivele expuse mai sus. Cu toate acestea, legenda spune ca o familie cu 1-2 copii se va simti perfect aici. Asta daca platiti cursurile.

 

7. Plaja Egremni

Plaja aceasta este o poveste in sine, pe care as putea sa o rezum la: 350 de trepte de coborat (gandeste-te rapid cum este urcarea), jos nu exista toalete sau cosuri de gunoi, dar exista un bar unde poti servi si 2-3 chipsuri. Cu toate acestea: MERITA!

Daca vei considera necesar sa mananci ceva inainte de plaja, atunci opreste-te la restaurantul de la inceputul scarilor. Gasesti aici inclusiv Cheeseburger (3.20 euro), cartofi prajiti (2.50 euro portia), apa plata (0.50 euro sticla mare) etc.

Plaja are pietre marunte – in care te afunzi fara probleme si care se incing la prima raza de soare, iar inchirierea unei umbrele costa 3 euro, 7 euro cu tot cu sezlong. Iar daca il ametesti putin pe baiatul care se ocupa de inchirieri, vei constata ca nu prea le are cu matematica si ai scos un pret mai bun fara sa vrei 🙂

8. Farul din Cap Ducato – cel mai sudic punct al insulei

Cu adevarat o priveliste care iti taie rasuflarea, cu un apus pe cinste. Sa mergi in Lefkada si sa ratezi acest obiectiv este ca si cum ai merge in New York si ai rata Times Square sau Central Park, zau!

Cel mai bun moment pentru a ajunge aici este la apus – simt nevoia sa repet pentru ca momentul este cu adevarat coplesitor.

9. Plaja Agios Nikitas

Este o plaja cu nisip (poate chiar singura dintre toate pe care am mers eu), cu apa foarte limpede – ceva absolut normal pentru zona, localizata in vecinatatea satului cu acelasi nume. Se afla la 12 km nord-vest de orasul Lefkada. 

De asemenea, plaja Agios Nikitas este locul in care am auzit cele mai multe cuvinte in limba romana pe centimetrul patrat 🙂 Motiv pentru care am mers mai departe catre plaja Milos – de aici puteti lua o barcuta catre Milos – in cazul in care nu este marea agitata. Altfel, va trebui sa alegeti sa faceti piciorul frumos pe potecutele din padure.

10. Plaja Milos

Cu toate ca este situata inte doua dintre cele mai cunoscute plaje ale insulei Lefkada (Agios Nikitas si Kathisma), Milos nu este foarte frecventata de catre turisti – poate si din cauza drumului de acces – poteca si scari improvizate, plaja neamenajata (dar unde am vazut tineri carand corturi pentru a innopta).
Perfecta pentru relaxare – iar daca esti inspirat sa iti cari niste apa/suc/mancare o sa o duci regeste. Nu cauta toalete. Nu sunt.

In schimb, aici gasiti valuri “violente”, dar si stanci fotogenice si culori de vis.

 

11. Porto Katsiki

Stiu, toata lumea este extaziata la auzul acestui nume: “Vai, este o plaja de vis, o sa te indragostesti pe loc de ea, nu o sa mai vrei sa pleci”.
Ei bine, eu am vrut sa plec la 10 minute dupa ce am ajuns 🙂 Nimic amenajat, nu umbrele, nu sezlonguri, nu toalete, apa destul de rece – ok, sunt eu pretentioasa, dar cand se incing pietricelele acelea in care ti se afunda picioarele, iti doresti sa stai si pe mama mamei sezlongului si la cea mai intinsa fasie de umbra.

In afara de stancile spectaculoase care vin pana aproape de mare – deci nici prea lata fasia de plaja – si de cele 75 de trepte pe care le aveti de coborat si urcat, nimic special.

Ah, de remarcat serviciul delivery pe plaja. La coborare primesti un pliant cu meniul si poti da comanda – detalii in fotografii.

12. Croaziera in jurul insulei

Petreceti eficient 8 ore pe un vaporas cu 3 etaje de pe care puteti vedea cateva dintre plajele mentionate mai sus, dar si porturile din Kefalonia, Ithaca, Scorpios. Ce vedeti pe traseu? Porto Katsiki (oprire 30 de minute), Egremni, Kefalonia (oprire 45 de minute), Ithaka (oprire 45 de minute), Pestera Papanikolaou – in care capitanul isi arata indemanarea si intra putin cu vaporul, spre entuziasmul copiilor aflati la bord, Meganis, Scorpios (oprire 15 minute in singurul loc permis – insula este privata).

Program vapor croaziera: zilnic, ora 10:00 (intoarcere la ora 18:30), din Nydri.
Pret: 15 euro. Daca aveti noroc, gasiti aici o tipa romanca foarte simpatica si gata sa va ofere orice informatie doriti.

—-

Mai pe scurt: Coastele de est si de vest ale insulei sunt total contrastante, merita efortul de a le vedea pe amandoua:

Coasta de Est – calma, adapostita, cu plaje cu pietricele, inguste. Fara curenti puternici, apa marii se incalzeste rapid si are o temperatura numai buna de balaceala pana in luna septembrie. In general este o foarte buna alegere in cazul in care mergeti alaturi de copii. Principalele statiuni si plaje de pe coasta de Est: Nikiana, Nydri si Dessimi.

Coasta de Vest – deschidere catre mare, cu plaje spectaculoase, ape clare si muuulte stanci – pietricelele tin loc de nisip. Valurile sunt pe alocuri suparate, motivul pentru care aici se practica sporturi nautice. Unele dintre cele mai frumoase plaje: Porto Katsiki, Egremni, Kathisma, Milos s.a.

Ce mai cauta lumea:

  • harta plaje lefkada

One thought on “LEFKADA (Grecia) – Ponturi, informatii, detalii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii