Iata ca a venit momentul sa avem si un guest post scris de o prietena care si-a petrecut luna de miere in Malta – Ana Maria Danailescu. Ce a vizitat si cum a fost, mai jos. Enjoy!
Cum sa petreci 9 zile in Malta si sa nu vezi aceleasi lucruri de doua ori, doar daca vrei?
E foarte simplu – in primul rand, inchriezi o masina. Noi am inchiriat un Peugeot 107 chiar de la aeroport, de la Thrifty. Stiu, nu suna excelent denumirea lor, dar a fost ok, cu 250 de euro (pentru toate cele 9 zile).
Dupa ceva timp, am auzit de la o italianca stabilita in Malta ca in oras ne-ar fi costat doar 100 de euro. Nu am verificat, insa erau intr-adevar ceva birouri si facilitati rent-a-car pe langa hoteluri. Nu mai conta, aveam propriul mijloc de locomotie care a avut un consum foarte decent. Asta dupa ce am reusit sa mergem pe partea corecta a drumului si dupa ce s-a obisnuit soferul cu noua pozitie a schimbatorului (Da, se conduce ca in Anglia!)
Insula este mica-mica, asa ca aveti la un loc distractia si cultura – adica plajele cu pub-urile, muzeele cu restaurantele, templele (au unul mai vechi decat piramidele, dar pe care nu am apucat sa il vizitam) cu orasele medivale.
Programul pe zile a fost oarecum haotic din cauza unor peripetii tumultoase, dar terminate cu bine, asa ca mai bine discutam in continuare in functie de zonele de interes.
Cazare in Malta
Am stat in partea de N-E a insulei, in St. Paul’s Bay, un port foarte dragut care inca mai poarta niste insemne olimpice.
Ne-am cazat intr-un hotel care avea propria piscina si, fiindca am stat la etajul 6, am avut o vedere frumoasa asupra portului si nu asupra prosoapelor de plaja ale vecinilor din hotelurile din spate (Thanks God!) Astfel, hotelul la care am ales sa ne petrecem sejurul in Malta a fost Porto Azzurro.
Trebuie sa stiti ca ofertele sunt multe si variate, se pot inchiria si case pentru grupuri, iar hotelurile sunt de toate felurile si stelele! Bonus, cam toate unitatile de cazare au si ceva oferte de spa incluse.
Transportul in Malta
Ne-am plimbat cu masina pe sau pana la cele 3 insule (aproape) locuite din Malta: insula principala (Malta), Gozo si Comino (are 6-8 locuitori, toti au numarul de telefon pe flyer-ul pe care il primesti la urcarea pe ferry-ul care te duce pe Comino. Oameni prietenosi).
In rest, au un transport in comun bine pus la punct, autobuze hop-on-hop-off pentru sightseeing si pe Malta si pe Gozo. Pentru cei cu punga mai larga, exista si taxi-uri.
Mai mult, exista si posbilitatea de a face nenumarate croaziere mai mici si mari in porturi si insulele principale. Daca va tenteaza, gasiti si aici detalii.
Unde mancam in Malta?
Fiind atat de aproape de Italia, cea mai intalnita bucatarie a insulei Malta este cea italieneasca. In majoritatea timpului noi am ales sa luam micul dejun in camera (avea o mica bucatarie), pentru ca privelistea spre port era mai mult decat romantica. Pentru a putea face asta nu era nevoie decat sa ne “facem de cap” pe la tarabele ad-hoc sau magazinele pline cu fructe si legume proaspete care ne intampinau cu mesajul “support your local farmers”.
In St. Julian’s, la Villa Braserie am mancat cei mai buni calamari prajiti si am baut un vin vienez excelent, este un loc mai scump, situat intr-o casa foarte veche si frumoasa, insa care a facut toti banii.
In St. Paul recomandam cu caldura The Fortress – au preturi bune si servesc platouri de mancare din toata lumea care se pot mixa si poti avea o experienta culinara adevarata.
In Valletta am nimerit la pranz un loc hipsteresc: Soul Food, condus de italieni – excelent, recomandam cu caldura! Iar daca vreti o experienta completa: langa Casa Rocca Piccola exista un restaurant care are podea din sticla deasupra unor foste adaposturi anti-bombardamente. Locurile in care poti manca sunt multe si variate, poti gasi preturi decente in locuri mici, cu cateva mese, cum am gasit noi la Soul Food, dar si restaurante cu zeci de mese pe strazile principale. In plus, tarabele cu dulciuri locale, granita si slushy-uri cu gheata sunt la tot pasul.
In Gozo am fost la Ta’mena Estate – proprietate cu podgorie si marca de vin propriu inregistrat, cu livada si care, din fericire, gazduia un festival de vin chiar in ziua in care am fost noi pe insula. Astfel, cu 20 de euro de persoana am avut acces la bufet deschis, nenumarate feluri de vin si muzica britanica cat cuprinde.
Cate ceva despre Valetta
Unul dintre cele mai vechi orase care inca isi mai pastreaza zidurile, capitala merita o zi intreaga.
Aveti o multime de lucruri de vizitat, arhitectura este splendida iar privelistea din Upper si Lower Baraka Gardens este foarte frumoasa.
Noi am vizitat Grandmaster’s Palace cu Armureria si Camerele Regale, Casa Roca Piccola – o casa luxoasa apartinand unei familii vechi de cam 400 de ani – o adevarata comoara acunsa pe Triq Ir-Repubblika si am fi vrut sa vizitam si Toy Museum, vis-à-vis de Casa Roca Piccola, dar programul nu ne-a permis – pe la ora 15 se inchide, iar accesul este numai 2 euro.
Recomandata este si o plimbare prin Fort Elmo pentru o gura de aer dintre stradutele stramte ale orasului. Cea mai dubioasa si interesanta strada este The Gut Street care serpuieste in sus si in jos.
Apropo, masina nu este o optiune in oras. Locurile de parcare sunt aproape inexistente – cele pe care le vedeti voi din mers este posibil sa fie ale locuitorilor sau ale comerciantilor. Exista locuri de parcare in afara zidurilor cetatii, unde am lasat 1 euro pentru “supraveghere”. Cam ca in Bucuresti 🙂
Alte atractii si lucruri de facut in Malta
Impresia generala este ca maltezii stiu sa-ti ia banii pe orice. Cel mai bun exemplu este plaja San Blas care se afla la baza unei vai, ai de facut o coborare, pe o panta anevoioasa, de cateva zeci de metri, nimic foarte dificil, insa o urcare pe panta intr-un pick-up truck costa 2 euro.
Insa au unele lucururi care merita banii. Printre acestea sunt Blue Grotto, aflata in Sudul insulei. Aici costa 8 euro sa urci intr-o barca cu motor si sa mergi prin pesteri si coloane de stanca care stau proptite in apa super albastra si sa vezi corali colorati.
Apoi mai sunt atractiile care nu apar in ghiduri, ca Ta’Mena, o proprietate fantastica cu oameni exceptionali si care au organizat o petrecere de pomina.
Tot pe aceasta lista ar intra si Ta’Pinu, pe insula Gozo, o biserica ce pare catolica, faimoasa pentru miracolele pe care le face sfanta respectiva. Oamenii vin, se roaga pentru o minune, iar cand aceasta se intampla, aduc dovezi, astfel ca in spatele altarului gasesti o “expozitie” dubioasa cu poze cu accidente cu urmari grave dar cu supravietuitori, copii nascuti ca prin miracol, proteze, ghipsuri si multe alte asemenea. N-am rezistat mult la aceasta expozitie si am intrat in biserica din nou si am admirat detaliile, timp in care ne-am dat seama ca se desfasura o nunta acolo, au venit multi oameni imbracati elegant. Am stat putin dar pana la urma am decis sa iesim si era sa dam nas in nas cu mireasa, moment in care a trebuit sa mai asteptam si asa am ajuns sa vedem si drumul spre altar in timp ce se canta la pian si cu voce, live, in biserica. Emotionant!
St. Julian este orasul in care vrei sa mergi daca vrei distractie, muzica, antren si voie buna. Aici pare ca s-a concentrat viata de noapte a Maltei iar strazile sunt absolut pline noaptea. Sunt o multime de locuri in care poti sa bei, sa mananci bine, sa dansezi si sa te distrezi.
Ar mai fi gradinile minunate: Buskett, San Anton sau Parisio. La Parisio au chiar si o cafenea unde se poate manca si cred ca e si un loc care se preteaza la evenimente festive, e superb!
Pentru o priveliste interesanta si liniste cat cuprinde, Dingli Cliffs sunt locul in care stii ca ai ajuns la marginea…insulei. Sunt niste stanci care se termina aproape abrupt si poti vedea in zare cam cat de…rotund e Pamantul. In plus, noi am vazut si o chestier care ne-a cam dat fiori un pic, o masina veche cazuta in prapastia dintre stanci si apa, ruginita.
Nu ratati nici orasul vechi, Medina. Are un farmec aparte si o cladire de o culoare ce seaman cu Budapest Grand Hotel! Este inca locuit si pe strazile inguste esti rugat sa pastrezi linistea pentru a nu deranja locuitorii.
In concluzie, Malta este o tara oarecare (la prima “vedere”), dar care poate oferi si o multime de surprize si experiente placute. Distantele sunt mici, privelistile minunate si oamenii cu care ne-am intalnit noi ne-au lasat o impresie buna.
Tot ce va trebuie este o masina, niste conexiune la internet si dorinta de explorare! 🙂
(foto: arhiva personala Ana Maria Danailescu)
2 thoughts on “Malta – Mediterana plina de surprize”