
A devenit deja obisnuinta ca fiecare sfarsit de saptamana sa fie petrecut intr-un loc de vis (a se traduce prin: relaxare, verde, oameni frumosi), asa ca weekend-ul trecut am fost in Oltenia, in localitatea Maldaresti, langa Horezu). Un loc mai potrivit decat Conacul lui Maldar nu am gasit pentru a sta in aceasta zona. Asadar, iata despre ce este vorba si cateva fotografii care va vor convinge sa va urcati in masina via Horezu:
Construit pe locul unei cule oltenesti (tr. Kula = constructie semifortificata), fosta casa boiereasca a pastrat inca elemente din secolul XX: usile, zidurile groase, cateva piese de mobilier, turnul inalt si scarile interioare. Fiind monument istoric de categoria B, proprietarii (din Craiova) nu au putut aduce prea multe modificari constructiei – nici nu cred ca aveau de ce.
De unde numele sau Legenda capitanului Maldar
Fiecare cula (3000 in lume, 20 in Romania) are povestea sa, iar povestea lui Maldar este urmatoarea: Tudor Maldar, unul dintre capitanii lui Mihai Viteazul, a fost prins de tatari, insa a reusit sa ii cucereasca inima fiicei hanului tatar si astfel si-a recastigat libertatea. Cei doi indragostiti s-au refugiat apoi in cula Greceanu, o casa boiereasca aflata la mica distanta de actualul Conac al lui Maldar. Chiar daca povestea relatata nu s-a petrecut exact in locul in care se afla acum Conacul lui Maldar – ci la mai putin de 5 kilometri, proprietarii au ales acest nume pentru a cinsti povestea capitanului Maldar.
Al cui este Conacul lui Maldar?
Conacul a fost la un moment dat confiscat (in timpul regimului comunist) si a functionat ca gradinita, apoi ca spital TBC. Dupa Revolutie aici a fost sediul Fundatiei infiintate in Romania de printul Albert de Monaco. De cativa ani a fost retrocedat familiei mostenitoare de la care familia Vasilescu a cumparat constructia si domeniul pe care este construita.
Cristina si Daniel Vasilescu, doi oameni de afaceri din Craiova care conduc o firma de distributie a lubrifiantilor auto, anvelope si piese auto dar sunt si producatori de antigel, lichid de frana si alte produse pentru masini, au investit in Conacul lui Maldar aproximativ 1 milion de euro. Initial, planul era sa faca din acest Conac o casa de vacanta. Intre timp si-au dat seama ca sunt prea multe camere si prea mult spatiu pe care nu ar trebui sa il iroseasca, asa ca ii lasa si pe turisti sa se bucure de splendoarea verde-alba.
Timp de 3 ani au investit bani, au angajat arhitecti, au apelat la experti din Ministerul Culturii si la fonduri europene, iar apoi au deschis pentru turisti aceasta pensiune (in martie 2012).
Despre Conacul lui Maldar
Conacul are 15 camere, dintre care 12 duble si 3 single – fiecare cu denumirea ei, in total 27 de locuri. Fiecare dintre aceste camere are mobilier unicat si reconditionat. Aici se organizeaza ocazional ateliere sau momente artistice pentru cei cazati la conac – eu am nimerit atelier de toamna (buchetele din frunze) si recital de poezie si muzica folk (by Marius Matache).
In restaurant, meniul nu este a-la-carte (doar cel de bauturi), ci in fiecare zi se anunta din timp ce feluri de mancare pot fi servite la pranz/cina- desigur, daca cineva tine un regim alimentar, se face!
Pentru zilele mai calduroase exista si o piscina senzationala, in curte. Altfel, va puteti relaxa pe marginea ei.
Ce atractii turistice sunt in zona?
Daca stati la Conacul lui Maldar nu aveti cum sa va plictisiti. In imprejurimi aveti de vazut: Cheile Oltetului, Cheile Sohodolului (Targu Jiu, Parcurile cu operele lui Brancusi), statiunile Olanesti, Calimanesti si Caciulata, pesterile Polovragi, Liliecilor si pestera Muierii, Transalpina, statiunea Ranca, culele de la Maldaresti, manastirea Bistrita sau salina Ocnele Mari. Eu le-am bifat cam pe toate si in acest weekend si sunt tare fericita ca am gasit in asta ocazia de a vedea operele lui Brancusi.
Tarife, contact si rezervari la Conacul lui Maldar
Camera dubla: 70 euro / noapte (mic dejun inclus)
Camera single: 50 euro / noapte (mic dejun inclus)
Camera Dubla in regim Single: 62 euro / noapte (mic dejun inclus)
Rezervarile se pot face scriind un email simpatic la adresa rezervari[@]conaculmaldar.ro sau la numerele de telefon 0744 394 362, 0758 222 929, 0744 643 303. De asemenea, sunt foarte activi si pe pagina de Facebook, unde va raspund la orice intrebare intr-un timp record!
Dupa cum spun si ei pe site: Restaurantul nostru este deschis si oaspetilor ce nu sunt cazati la conac, pe baza de rezervari. Cum viata e facuta din multe sarbatori, aniversari, nuntiri si alte asemenea zaiafeturi cu multime de oaspeti, e bine ca inainte de un popas la noi sa ne contactati pentru a va retine o masa, ori doua, ori trei – dupa cum va e voia!
Cum ajungeti din Bucuresti?
Daca reusiti sa iesiti din Bucuresti, mai aveti aproximativ 2h30′ de mers pana la Conac. Cum intrati in Horezu, faceti stanga imediat dupa Lukoil. De aici mai aveti 2 km de mers. Mare atentie daca ajungeti pe inserat – nu se vede placuta care anunta “Conacul lui Maldar”, insa va spun eu ca daca o vedeti pe cea cu “Vizitati culele”, imediat pe dreapta este intrarea in curtea Conacului. V-am dat aceste informatii deoarece eu era sa ratez cu brio intrarea.
Va recomand cu caldura sa popositi macar o noapte in acest colt de Rai, sa va lasati rasfatati de gazdele de la Conacul lui Maldar, sa va ospatati cu mancarea traditionala gatita cu dragoste, sa va implicati in atelierele organizate aici. Fotografiile nu pot surprinde cu adevarat frumusetea si armonia locului, asa ca va invit sa va convingeti singuri. Si nu uitati sa va rezervati din timp! (eu am rezervat din Iulie pentru sfarsitul lui Septembrie)
One thought on “Conacul lui Maldar – Fotografii si impresii”