Prietenii mei fac lucruri frumoase – Travelers of Bucharest

Cand prietenii fac lucruri misto pentru ei, ii felicitam. Dar cand fac lucruri misto pentru cei din jurul nostru si pentru a schimba parerile “bune” despre orasul in care traim, trebuie sa dam o mana de ajutor si sa imprastiem vestea.

Asa este cazul proiectului Travelers of Bucharest (gandit si adus in lume de Dragos Asaftei si Alex Filip) care ii ia in primire pe cei veniti in vacanta/vizita in Bucuresti: ii fotografiaza, le noteaza povestile si ajung diiiirect pe Facebook.

Cred ca cel mai bine despre acest proiect pot vorbi chiar cei doi “initiatori”, asa ca iata cum au raspuns la intrebarile mele (cum le-a venit ideea, de unde a pornit si care este cea mai tare poveste de pana acum)

Dragos Asaftei 

Totul a pornit de la pasiunea noastra pentru fotografie, respectiv calatorie. Si de la proiectul Humans of New York care este pana la urma punctul de referinta, bineîn?eles. Asa a aparut Travelers of Bucharest: turisti straini fotografiati pe strazile orasului.

Totul se intampla spontan. Iesim, ne plimbam prin oras si „ochim” turisti. Le povestim apoi despre proiect, le facem cateva fotografii, iar apoi discutam cu ei. Ne spun de ce le place Bucurestiul, ce li s-a intamplat frumos aici, cu ce fel de oameni s-au intalnit si asa mai departe.

Povestea care mi-a placut cel mai mult a fost cea pe care am ales sa o publicam prima. Un grup de trei brazilience stabilite in Elvetia au venit la un prieten de-ai lor din Romania. Seara s-au intors cu un taxi la hotel si nu aveau bani schimbati in lei, iar la receptia hotelului nu exista si o casa de schimb valutar. Intrebandu-l pe receptioner daca stie vreo casa de schimb in zona, el le-a spus ca le da el bani pentru taxi. Fara sa le cunoasca. Tocmai asta le-a surprins. Cum poate un strain sa iti dea bani imprumut? Erau mirate si bucuroase de deschiderea pe care o au oamenii pe care i-au intalnit la noi in tara si de aerul familiar dat tocmai de faptul asta.

Alex Filip

Ideea mi-a venit din dorinta de a privi Bucurestiul dintr-un alt unghi, cel al turistilor straini. Eram curios sa aflu ce parere au despre capitala noastra si cum se simt aici. Si voiam sa inregistrez asta cumva, sa le arat si prietenilor mei. Apoi mi-am amintit de proiectul HONY, m-am inspirat de acolo in ambalarea continutul sub forma unui fotoreportaj de strada si a iesit un proiect oarecum similar, dar readaptat si dedicat unui singur segment de oameni, cel al calatorilor straini.

Ideea s-a nascut intr-o intalnire ce avut-o pe tema unui alt proiect pe care am sa-l anunt in curand. Se intampla asta la inceputul lui decembrie. Dupa sarbatori am discutat-o cu Dragos, un prieten drag si un fotograf foarte talentat. El m-a ajutat sa o validez, sa o pun pe hartie, sa o dezvolt la stadiul de proiect si ne-am pus pe treaba.

Fiecare poveste are farmecul ei. Tipele din Brazilia ne-au invitat pe holul de la intrarea in Casa Poporului fiindca ne vedeau ca dardaiam. Cei doi studenti germani veniti cu ERASMUS ne-au felicitat de vreo cateva ori pentru idee. De familia de argentieni nici nu are sens sa mai zic. Am ras in hohote cu ei cand ne povesteau de intamplarea de la Bran. Si sunt convins ca se vor tot aduna si altele. Vom deveni colectionari de amintiri, de povesti frumoase despre Bucuresti. Si poate ca asta o sa-i ajute si pe ceilalti sa priveasca orasul cu alti ochi.

travelers

(A se remarca faptul ca eu am dat deja Like. Voi ce paziti?)

Haideti sa feicitam in cor astfel de initiative de a face Bucurestiul mai frumos in ochii privitorilor.

Va multumim, baieti!

 

___

P.S. S-au ținut de treabă și au lansat acest eBook- Ghid al Bucureștiului. Îl recomand!

One thought on “Prietenii mei fac lucruri frumoase – Travelers of Bucharest”

  1. Foarte frumos. Si eu sunt un admirator al paginii “Humans of New York” inca de cand am descoperit-o in Septembrie, cand vizitam New York-ul.
    Voi urmari cu atentie pagina Travelers of Bucharest. Multumesc pentru sugestie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii