Ce e de facut in BARI, Italia

Zilele ce tocmai au trecut am fost putin absenta din peisajul romanesc in favoarea unui oras micut si fermecator din tocul Italiei: BARI.

In cele ce urmeaza va voi povesti cate ceva despre oras pentru a va introduce in peisaj, cu ce e de vizitat si pe unde e buna mancarea. Bineineteles, va voi prezenta si cateva dintre fotografiile mele preferate, pentru a ma asigura ca veti alege ca weekendul viitor sa nu stati in casa (si nici in Romania):

Despre orasul Bari

Capitala regiunii italiene Puglia si a provinciei Bari, orasul este situat in Sudul Italiei (in toc), pe coasta Adriaticii. De asemenea, este al doilea ca suprafata din zona, iar cel mai apropiat mare oras este chiar Roma (la aproximativ 300 km distanta).

Initial centru comercial si port important pentru schimbul de marfuri cu Europa de Est, orasul Bari are o legatura importanta cu activitatile maritime. exista aici si o frumoasa piata de peste, chiar in vecinatatea Farului.

 

Zona veche a orasului – Bari Vecchia

Bari Vecchia – sau un fel de Centru Vechi al Bucurestiului, insa mai putin animat este o zona perfecta pentru plimbari la ceas de seara, dar si locul unde s-au “adunat” cele mai importante monumente si catedrale: Biserica Sf. Nicolae (patronul orasului), Palazzo del Catapano, Biserica Sf. Grigorie, Catedrala Baroca a Sf. Sabin. O alta recomandare pe care v-o pot face este sa va plimbati pe zidurile cetatii si apoi sa mergeti spre Far, de unde puteto urmari activitatea portului, dar si sa va bucurati de liniste si priveliste.

 

Zona moderna a orasului Bari

Sufletul tanar si modern al orasului Bari este reprezentat de zona numita Murattiano, dispus pe un plan dreptunghiular cu un loc de promenada la mare si un mare centru de cumparaturi. Cum mare parte a teraselor si turistilor se concentreaza in zona Vecchia, pe aici este de trecut, nu si de stat 🙂

Cumparaturi in Bari

Da, stiu cum e sa pleci in vacanta si fiecare prieten care afla asta sa iti spuna “magnet/ suvenir”. Si stiu pentru ca si eu fac la fel. Asadar, trebuie sa stiti ca exista 3 strazi mari si late de unde puteti face cumparaturi pentru prieteni sau pentru sufletele voastre: Corso Vittorio Emanuele, Via Sparano si Via de Rossi.

Ce si unde mancam in Bari?

In ceea ce priveste bucataria italiana din Bari, aceasta are la baza preparatele din peste si fructe de mare, dar si pastele sau pizza – doar suntem in Italia. Am inteles ca una dintre specialitatile zonei este ardeiul galben copt si umplut cu orez si carne. Nu am incercat, deci nu imi pot da cu parerea.

In schimb, restaurantele la care am cinat si unde ne-am intors cu placere au fost:

1. 70 Cento 

De retinut este faptul ca restaurantele se deschid dupa ora 19.00 – pana atunci fiecare isi face siesta. Din fericire, fiind un grup mare si flamand, am ajuns aici mai devreme. Spre norocul nostru, patronul era inauntru si se uita la un meci in timp ce facea curatenie. A vazut oportunitatea, asa ca ne-a invitat inauntru o ora mai devreme decat i-ar fi inceput programul. 20 de minute mai tarziu eram deja cu pizza si pastele mancate fara sa fim taxati extra.

 

2. al Raffaello

Aici sticla de Prosecco este 10 euro (chiar daca in meniu este trecut 12 euro), la bucatarie este Ionut, un tanar din Galati, iar la servire aveti sansa sa o prindeti pe Gabriela din Republica Moldova.

3. Borgo Antico

Aici am baut cel mai bun limoncello din cate am incercat in zilele petrecute in Bari – si acela inclus in Coperto.

De asemenea, pizza si pastele sunt foarte gustoase la acest restaurant din Bari Vecchia.

Pe notele de plata veti observa trecut si “Coperto”. Asta inseamna locul ocupat de voi la masa si mai include apa sau chipsurile care va sunt aduse in functie de nr de persoane. Pretul coperto poate varia intre 1 si 3 euro – in functie de ce bunatati va sunt puse pe masa. Si nu, nu aveti cum sa le refuzati 🙂

Cum ajungi in Bari? 

De pe Aeroportul International Henri Coanda sunt zboruri directe catre Bari, si poate cele mai convenabile sunt cele operate de Wizz Air – cu care, daca mai prindeti si oferte, zburati aproape gratis.

Partea cea mai buna este ca de la Aeroportul din Bari pana in centrul orasului sunt 8 kilometri care pot fi parcursi cu: trenul (15 minute, 10 euro dus-intors) sau cu autobuzul (40 de minute, 2 euro dus-intors). Eu am ales varianta mai rapida pentru ca imi doream foarte tare sa ajung sa beau un cappuccino, insa am inteles ca cei care au optat pentru autobuz s-au bucurat de un scurt tur al orasului, pe stradute inguste. Si de un pret mai mic.

Clima in Bari 

Am fost in Bari in plina iarna, asa ca am prins 11-16 grade pe timpul zilei si 5 grade noaptea. Vara am inteles ca treaba este ceva mai fericita, adica ziua sunt 28 de grade in timpul zilei si 12-13 noaptea. Singura parte care nu m-a satisfacut pe deplin a fost ploaia, care nu este dintre cele mai suportabile (rece si marunta, cat sa iti ajunga pana la piele).

Ce vizitati in afara orasului Bari? 

Cele 4 zile cat am stat in Bari (baza a fost aici) am cutreierat in lung si-n lat cu trenul sau cu autocarul, cat sa capat o raceala de zile mari. Ei bine, in tot acest timp am vizitat Alberobello, Martina Franca si Matera. Fiind toate 3 niste orase minunate, nu ma pot hotari care dintre ele mi-a placut cel mai mult, asa ca voi reveni cu un articol separat, imediat ce iau o decizie la rece 🙂

 

De ce va recomand Bari?

Simplu: De aici descoperi adevarata Italie, naturala si fara influente turistice, cu oameni cumsecade si gata sa te ajute oricand, la orice ora si indiferent de ce planuri aveau inainte de a te intalni.

Din perspectiva unei scurte vacante, Bari este un orasel care aduce in prim plan viata oamenilor din partea de sud a Italiei. Peisaje de vis, Bario Vecchia cu stradutele inguste si terasele deschise tot timpul anului, mancare excelenta. Ce sa mai, Bari este o experienta. Una de care veti auzi din ce in ce mai des, datorita zborurilor saptamanale operate de companii low cost.

—-

Pentru ca totusi vorbim de sudul Italiei, iti recomand sa fii in continuare foarte atent(a) cu bunurile personale.

—-

Fotografiile au fost realizate cu o camera foto SMART de la Samsung  – NX30 in conditii de stres si ploaie, mai putin prima.

Ce mai cauta lumea:
  • https://korinams ro/2015/02/26/ce-e-de-facut-in-bari/
  • bari italia

6 thoughts on “Ce e de facut in BARI, Italia”

  1. Buna! Felicitari pentru articol! Mi-a fost de real folos. As vrea sa stiu, de asemena, daca nu sunt prea indiscreta inca cateva detalii:
    1. cazarea cum a fost?!
    2.care e atitudinea Italienilro vis-a-vis de turisti?!
    3.statia de autobuz/tren cat e de departe de aeroport?!

    1. Buna, Bia,

      Iti multumesc frumos pentru aprecieri si ma bucur ca te-au ajutat informatiile. Voi raspunde punctual intrebarilor tale, mai jos:
      1. Despre cazare nu as vrea sa vorbesc foarte mult pentru ca: am fost cazati intr-un hostel (eu nu am mai stat si nu voi mai sta in hostel), zona centrala. Problema a fost ca erau 10 oameni intr-o camera mica. Deci nu Olive Tree Hostel 🙂
      2. Nu am intampinat chiar deloc probleme in acest sens. Eram intrebati de unde venim, raspundeam si reactia era ori ”ok”, ori ”interesting”, ori incepeau sa vorbeasca in italiana cu noi – doar suntem frati 🙂 De asemenea, in restaurantul al Raffaello (pe care il si recomand) am fost serviti de o romanca, iar mancarea excelenta era gatita de un roman. Suntem peste tot, practic.
      3. Ia-ti minim jumatate de ora de cand ajungi la tren/autobuz (statiile sunt in acelasi loc) pana trebuie ajungi la aeroport. Drumul nu este foarte lung, insa intervalul de plecare este destul de aiurea. Noi am ales varianta tren pentru ca era mult mai confortabil si mai rapid.

      Te rog sa imi spui daca te mai pot ajuta cu informatii si raspund cat de repede pot. In masura in care mi le mai amintesc, bineinteles 🙂

  2. Buna, preturile cum sunt la mancare, cam cat mi-ar trebui pe zi? Per ansamblu merita, nu o sa imi para rau? Ma gandesc sa nu ma plictisesc sau ceva de genul, pare un oras micut. Multumesc!

    1. Buna, Camelia,

      Preturile la mancare sunt exact ca la noi. In schimb, la Al Raffaello am mancat fructe de mare cat cuprinde – cu 18 euro.
      Nu stiu exact ce asteptari ai tu de la acest loc. Este, intr-adevar, un oras micut. Dar daca te plictisesti sau vrei sa vezi ceva extraordinar, iei trenul pana in Matera (unde poti pierde jumatate de zi) si pana in Alberobello (tot cam asa) – distantele sunt de maxim 1 ora din Bari.
      De plictisit sigur nu o sa ai timp – asta in cazu in care te gandesti sa iesi putin din Bari.

  3. Nu cred ca voi egala talentul Corinei, dar incerc macar sa fiu concludenta.
    Am ales in prima faza sa calatoresc cu prietena mea in Bari pentru ca era cea mai ieftina destinatie cu WIZZAIR. Dar si pentru ca distanta de la aeroport pana in centru se strabate cu un autobuz local cu doar 1.50 euro. Comparativ cu alte orase in care te mai duce Wizzair dar in cazul carora platesti mai mult transferul de la si catre aeroport decat calatoria din Romania pana acolo.
    Autobuzul, micut ca sa incapa pe toate stradutele inguste ale Bari-ului, poate fi luat imediat de la iesirea din cladirea aeroportului. Biletele se cumpara de la sofer. Faci 45 de minute pana in centru, adica pana la Bari Centrale, pentru ca autobuzul asta micut te duce pe toate stradutele, intorcandu-se de mai multe ori prin zona prin care tocmai ai fost, incercand sa deserveasca tot orasul.

    Nu am oprit la Bari Centrale intrucat cazarea noastra era pe traseul autobuzului cu mult inainte de gara.
    Da, Bari Centrale este gara. Este o gara foarte moderna, curata, cu indicatoare clare, obiectivul catre care converg toate liniile de autobuz locale si in plus inca o linie de curse speciale care fac legatura cu aeroportul si care costa 4 euro. Statia se afla chiar la intrarea in gara.
    In Bari Centrale nu sunt gunoaie, nu sunt tarabe, boschetari. La toaleta nu ai acces decat daca ai bilet de tren. Trecerile de la o linie la alta se fac prin pasaje subterane luminate artificial, cu indicatoare afisate clar.

    Bari este un orasel. Este impartit clar in doua zone, zona veche si zona moderna printr-un bulevard – Via Francesco Crispi. Nu va inchipuiti ca zona moderna are zgarie-nori ca in dubai si cladiri de sticla. Nu. De ce este frumoasa? Este pentru ca desi sunt noi, cladirile au stilul arhitectural al celor din orasul vechi. In partea moderna este toata forfota orasului. Este plina de magazine de firma, care isi afiseaza preturile produselor in vitrina. Stii de la inceput daca iti permiti sau nu sa intri ;). Chiar daca intri unde nu iti permiti, vanzatorii sunt amabili si cunosc limba engleza. Moda italiana “este la ea acasa”, Italia fiind patria modei. Trecatorii sunt eleganti, domnii poarta esarfe, pantaloni de stofa, nu blugi, pantofii sunt ca si nepurtati. Sunt magazine speciale pentru vestimentatie barbateasca unde am ramas placut uimita in fata vitrinelor care afisau o vasta diversitate. Doamnele sunt toate coafate. Nu am vazut nici o femeie cu parul neingrijit. Se poarta clasic, linii simple, culori pastel. Materiale din fibre naturale. Mori cand bagi mana in buzunar si constati ca desi la reduceri, nu iti poti permite acel atat de minunat palton! 😉

    Zona veche este un adevarat labirint de stradute inguste, unele cat sa iti incapa umerii, pietruite toate cu piatra alba, cochet decorate cu ghivece cu flori, rufe puse la uscat deasupra stradutei. Nu stii pe unde sa o iei astfel incat sa nu cumva sa iti scape vreun coltisor nevizitat. Apartamentele sunt cu usa la straduta si se intra direct in dormitor la unele familii. Exista zone unde femeile care se pricep sa faca pastele traditionale ale Bariu-lui – “orrechiette” le vand direct in fata usii de pe sitele pe care sunt puse la uscat. Va garantez ca asa paste nu ati mai mancat vreodata!! Din casele lor se simte mirosul pastelor care fierb si daca arunci un ochi poti vedea si oalele imense in care le fac.

    Din pacate, desi la marea Adriatica, Bari nu are plaja, are doar o zona de faleza care incepe la capatul Via Francesco Crispi catre dreapta cum mergi catre mare. E zona in care se face jogging. Catre stanga, nu ai acces, fiind zona de port, securizata si cu acces pentru vehiculele de tonaj care transporta marfa.

    Nu iti face probleme ca in caz ca ti se face foame nu ai ce sa mananci. Peste tot sunt placintarii, magazine de panificatie unde gasesti chifle, gogoserii – cu gogosi umplute cu diverse, pizzerii de unde iti poti lua o felie de pizza. Daca esti cu self cattering, Bari are magazine gen supermarket la tot pasul, unde gasesti la preturi comparabile cu cele din Romania, camtot ce ai nevoie ca sa iti gatesti.
    Bari are si piete agroalimentare si de peste. Dar daca intri intr-o astfel de piata, inarmeaza-te cu curaj si stabileste-ti de la inceput ca stii clar ce vrei sa cumperi. In astfel de piete, fiecare striga in limba lui despre marfa pe care o vinde. Si nu se opreste din strigat nici cand iti cantareste si iti pune in plasa! E un vacarm cumplit pe care il suporti numai daca iti plac pietele!

    E un aer minunat! Cald, curat si permanent ventilat datorita curentilor marini.
    Vei invata foarte repede sa treci strada: alergand  si prin cele mai imposibile locuri. Toata lumea traverseaza haotic! Dar nici un sofer nu ambaleaza dramatic motorul in spatele tau!!

    Mergeti! E altfel! Si e frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii