Cum si cand vizitezi Turnul Eiffel – Paris

Indiferent de anotimp, de viteza vantului sau de numarul de stele de pe cer, la picioarele turnului Eiffel va fi mereu aglomeratie fie din cauza cozii formate din oamenii care vor sa il viziteze pe scari sau cu ajutorul celor doua lifturi, fie din cauza celor care doresc sa stea la un picnic pe iarba si sa admire privelistea.

Chiar daca mai bine de 6 milioane de turisti ii calca “pragul” anual, nu e chiar atat de simplu si rapid sa te numeri printre ei si vei vedea mai jos de ce. Inainte de toate, hai sa vedem cateva date importante despre Turnul Eiffel:

  • inaltime – 324 de metri; Cel mai inalt punct pe care vizitatorii il pot atinge: 281 metri. Pot fi vizitate 3 nivele: la primele doua cu liftul sau pe trepte, insa la ultimul (in varf) doar cu liftul.
  • construit intre  1887-1889 pentru Expozitia Universala de la Paris din 1889 => anul acesta se implinesc 126 de ani de cand e in picioare. La momentul acela, Turnul Eiffel era cea mai inalta cladire din Paris, dar considerata o constructie “monstruoasa si inutila”
  • turnul este revopsit o data la 7 ani (eveniment pentru care sunt folosite 50 de tone de vopsea)
  • din anul 1991 Turnul Eiffel este inclus in patrimoniul UNESCO
  • Gustave Eiffel (proiectantul) s-a inspirat de la Gheorghe Panculescu, inginer roman, pentru a imbina placile de otel cu ajutorul niturilor. De asemenea, o sursa buna de inspiratie i-a fost calea ferata Ploiesti-Predeal. Tot legendele spun ca metalul folosit la constructia mastodontului ar fi iesit de pe portile Uzinei Resita. Desigur, pentru ca francezii nu recunosc nici acum ca au fost cuceriti de nemti in 2 zile, de ce ar recunoaste ca sunt implicati multi romani in marele lor “proiect”?Dar mai multe informatii gasiti intr-un scurt documentar despre cum Turnul Eiffel a fost fabricat in Romania, aici.

Cum ajungi in Turnul Eiffel?

… un raspuns foarte simplu ar fi “cu liftul”. Dar lucrurile nu sunt chiar atat de simple avand in vedere aglomeratia.

In prima faza te-ai gandi sa iti cumperi online bilete de acces. Asa m-am gandit si eu. Problema este ca francezii nu isi rup din timpul lor pretios sa updateze numarul locurilor libere si este totul sold out pentru cel putin o luna (conform site-ului). Asadar, va ramane sa mergeti direct la Turn si sa va descurcati de acolo.

Picioarele turnului care ofera acces cu liftul sunt cele din Nord si Vest (dinspre Trocadero); in schimb, cele din Est si Sud (dinspre Champ de Mars) au acces doar pe scari.

Eu am mers seara (in jurul orei 21.00) si am stat 10 minute la coada, iar privelistea din varf este… imaginati-va.

Va recomand sa nu va speriati totusi de cozile imense. La ele stau si persoanele care nu cumpara bilete. Asadar, daca mergeti in grup mare, oricum trebuie sa fiti toti la coada pentru ca imediat dupa aceea se intra si nu prea mai aveti cum, daca sunteti in afara grupului.

Turnul Eiffel cu liftul

Cat costa urcarea in Turnul Eiffel?

– cu liftul

  •  te poti opri la oricare dintre etaje, dar preturile pana in varf sunt: 15.5 euro (adulti), 13.5 euro (12-24 ani), 11 euro (4-11 ani)
  • pana la etajul al doilea: 9 euro (adulti), 7 euro (12-24 ani), 4.5 euro (4-11 ani)

– pe scari (pana la etajul 2): 5 euro  iar daca vrei totusi sa urci cu liftul, il poti lua de la etajul 2 pentru 11 euro – business.

Ce e de “vizitat” in Turnul Eiffel?

1. Etajul 1 al Turnului Eiffel

Situat la 57 de metri deasupra solului, primul etaj va pune la dispozitie o podea de sticla pe care puteti pasi daca nu aveti frica de inaltime. De la acest etaj puteti vedea moumentele pe care le-ati vititat deja sau aveti de gand, in detaliu (pe masura ce urcati aveti nevoie de ochi de vultur).

2. La etajul 2 veti gasi un bufet, magazin cu suveniruri scumpe si kitsch-oase si bilete pentru accesul la lift – daca doriti sa urcati in continuare, catre varful Turnului.

3. Top-ul/ Varful Turnului Eiffel – aici puteti ajunge doar cu liftul pe care il luati fie de jos, fie de la etajul 2. Exista in total 4 lifturi care urca in varf cu 15-20 de persoane odata (atentie la poseta/geanta). Ajunsi in varf veti constata ca bate un vant ingrozitor (sus de tot), ca abia aveti loc sa va miscati stanga-dreapta, dar ca privelistea 360 pe care o ofera va taie respiratia…

Aici gasiti si o incapere in care se presupune ca a stat Gustave Eiffel (nu, nu este un penthouse) si in care este pus in “scena” momentul in care Thomas Edison ii arata lui Gustave Eiffel inventia sa: fonograful.

De retinut

Eu am urcat in turn seara, cand spectacolul de lumini este excelent si esti… parte din el 🙂 Daca vreti sa evitati aglomeratia va recomand sa il vizitati dimineata devreme sau seara tarziu.

Programul de vizitare este intre orele 09.30-23.00

Ce mai cauta lumea:
  • https://korinams ro/2015/04/06/cum-si-cand-vizitezi-turnul-eiffel-paris/

4 thoughts on “Cum si cand vizitezi Turnul Eiffel – Paris”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii