Se spune ca exista doua tipuri de fotografii in lumea asta mare: pe care le privesti si le admiri pentru frumusete si ce transmite autorul lor; pe care le simti, le traiesti. Astazi vom vorbi despre cea de-a doua categorie, despre cele care te duc direct in mijlocul actiunii cuprinse intr-un instantaneu, pe care ti le amintesti o lunga perioada – chiar daca nu le mai ai in fata ochilor.
M-am straduit sa gasesc un titlu scurt pentru acest articol, insa am ramas la #prinMehedinti. Si s-a intamplat asa deoarece nu poti intr-o singura propozitie sa cuprinzi tot ceea ce Victor Bogdan Gheorghita a reusit sa transmita prin intermediul fotografiilor sale expuse aseara – la Grand Hotel Continental.
In Romania exista 8 unicate mondiale si 20 de unicate europene. Dintre acestea, 10% sunt exploatate turistic. Un asemenea unicat este chiar in Mehedinti, vizibil daca mergi cu barca pe Dunare – Chipul lui Decebal, cea mai mare sculptura de acest gen din Europa. Dar nu o promovam, nu ne intereseaza si nu inteleg de ce… (Cristian Tabara)
Sunt chipuri si locuri ale unui judet care este atat de bogat in peisaje (are 1/3 campii, 1/3 dealuri, 1/3 munti) incat ar trebui sa iasa din amorteala si sa traiasca din turism. In fotografii au fost urmarite povestile a trei familii diferite, din localitati si cu istorii diferite, dar de la care invatam cum sa privim aceasta zona a tarii cu ochii inimii:
1. Raiul de la Cazanele Dunarii, prezentat prin intermediul lui Alin Dejan Subtire, Preot.
Iubesc Cazanele Dunarii pentru ca sunt singurul loc din Romania unde muntele se imbina perfect cu apa
2. Lumea inaripata a lui Liviu Plavitu, Columbofil.
Liviu are cei mai premiati porumbei din Romania: 3 titluri de campion national in 2014, 1 titlu in 2013, titlul Porumbelul Anului in 2014, locul 4 la Olimpiada Europeana Columbofila.
Nu exista imagine mai frumoasa ca un cer acoperit de porumbei
3. Satul mehedintean ca loc de poveste prin ochii Roxanei si ai lui Marian Balaci, specialisti in agroturism.
In luna aprilie a acestui an, cei doi au inaugurat cea mai mare pensiune turistica din Izverna, cu 14 camere (30 de locuri) si multe activitati pentru care turistii pot opta: plimbari cu ATV-ul, cu calul, fotbal, mestesuguri locale.
Satul Izverna este leaganul cantecului mehedintean.
Albumul complet al lucrarilor realizate de Victor Bogdan Gheorghita si expuse in cadrul vernisajului este disponibil aici.
Si poate cea mai buna concluzie pe care o putem trage in urma acestei initiative: Haideti ca inainte de a pleca din tara in vacante exotice… sa ii vizitam fiecare coltisor. Ati fi surprinsi de ce poate oferi.
—-
(de la stanga la dreapta: Ionut Bunescu, Ionut Sibinescu (Consilier Judetean – Mehedinti), subsemnata, Victor Bogdan Gheorghita. Si nu, nu sunt eu mica de inaltime, sunt ei prea inalti)
—-
Despre judetul Mehedinti
Judetul Mehedinti este situat in sud-vestul Romaniei si se intinde pe 4900 kmp. Dunarea, unul dintre cele mai mari fluvii din Europa, curge pe o distanta de 192 km, de-a lungul granitei sudice a judetului.
Cu o populatie de 330.000 locuitori – 67,8 locuitori/kmp, judetul numara 59 de comune si 344 sate, iar principalele localitati urbane sunt: Municipiul Drobeta Turnu Severin (resedinta administrativa, 120.000 locuitori), Orsova, Vanju Mare, Strehaia si Baia de Arama (cu o populatie urbana de peste 47%)
Din punct de vedere al nationalitatii, populatia are urmatoarea structura: 98,3 % romani, 0,3% cehi, 0,2% germani, 0,25 sarbi, 0,1 unguri.
Am de trimis o fotografie pt. aceasta Sfanta pagin acu Mehedintiul si imi trebuie o adresa de e/mail
Felicitari astept si la tel.0772086474
Nu inteleg exact despre ce este vorba? Ce fotografie? Contactul cui?