Acum ceva vreme am luat grupul de prieteni de mână (de fapt, adevărul este ca eu am cam fost luată pe sus) și am plecat în lume, unde am văzut cu ochii. Am gasit foarte repede locul ideal pentru petrecerea unui weekend – la doar 170 de kilometri de București, dar în altă țară.
Despre Veliko Tarnovo
În prezent, Veliko Tarnovo este un important centru administrativ, cultural, istoric și turistic al Bulgariei.
Populația orașului Veliko Tarnovo este de aproximativ 65.000 locuitori “permanenți”, plus cei aproximativ 12.000 de studenți de la Universitatea Sf. Cyril și Methodius (a doua ca mărime din Bulgaria) și Universitatea Militară “Vasil Levski”.
Veliko Tarnovo este un important “simbol” al Bulgariei (datorită localizării, climatului, vestigiilor istorice bine conservate, dar și a continuării artei tradiționale mesteșugărești), iar statisticile indică faptul că orașul și regiunea se află în primele 10 cele mai vizitate destinații turistice din Europa de Est.
Cum ajungeți la Veliko Tarnovo
Drumul până la Veliko poate fi parcurs cu mașina din dotare în aproximativ 2h30, cu tot cu trecerea de frontieră, cumpărarea vignetei și poliția bulgară. Giurgiu – Ruse – apoi drumul vă duce drept, direct la Veliko Tarnovo. Aveți de mers 60 km pe teritoriu românesc, 110 km pe teritoriu bulgar.
Taxa de pod este 25 lei, iar vignieta pentru Bulgaria costă 10 leva/ 5 euro (pentru o săptămână).
Unde stai în Veliko Tarnovo
Noi am ales să stăm la Hotel Central și sunt foarte fericită că am făcut asta, având în vedere raportul calitate-preț. Cred că în Câmpulung Muscel mai găsești cameră dublă la 140 lei, cu tot cu mic dejun. Camerele sunt foarte curate, iar un detaliu foarte important pentru posesorii de animale de companie plimbarețe: sunt acceptate în cameră.
Aici aveti wi-fi cât cuprinde, căldură, mâncare bună, cafea și mai bună. Ah, și au site în limba română (dar plata se face în Leva).
Unde mănânci în Veliko Tarnovo
Cel mai bun restaurant dintre toate cele încercate cu ocazia acestui sejur a fost Shtastlivetsa, un loc ce are fiecare colțisor desprins din Pinterest. Aici am mâncat foarte bine: salate, paste al forno, desert (orice vă face cu ochiul din meniu).
Ce vizitezi în Veliko Tarnovo
Nu plecați din Veliko Tarnovo fără să fi vizitat Cetatea Tsarevets (construită în anul 1185 și folosită timp de mii de ani de traci, romani, bizantini). Accesul costă 6 leva (16 lei), pentru o zi întreagă de plimbat/ lenevit printre zidurile cetății. Pe noi ne-a prins și o ploaie care ne-a cam gonit (mai degrabă, ne-a luat la fugă prin Cetate) – cu tot cu mini-câinele din dotare, dar voi, dacă aveți mai mult noroc, puteți prinde spectacole de lumini.
În centrul orasului (și chiar nu aveți cum să nu vedeți din orice punct v-ați afla) este monumentul Asanestilor (țarii Petru Ioan și Asan, considerați de unii ca fiind valahi).
Alte atracții importante nu îmi amintesc să mai fie, însă puteți vizita Arbanassi – sat din apropiere de Veliko, la doar câteva minute de mers cu mașina.
– Trapezitsa, a doua fortareață din interiorul orașului, pe malul drept al raului Yantra (opus de Cetatea Tsarevets)
– Muzeul Arheologic
– Muzeul Casa Sarafkina
– Casa Konstantsalievs
– Strada Rakovski – strada pietonală în stil medieval cu piatră cubică, unde găsiți magazine cu suveniruri (cât cuprinde), miros de trandafiri bulgărești și produse care promit să conțină x% esențe din această minunată floare.
Bugetul pentru Veliko Tarnovo
Bugetul pentru o mini-vacanță de 2-3 zile, cu tot cu transport, poate fi și 400 de lei. Fără să faceți rabat la ceva.
Practic, calculați bugetul pentru Valea Prahovei și îl înjumatățiți. Ați ajuns la prețul corect!
Cu toate că numărul turiștilor este ridicat (în special în weekend-uri este plin de români), te vei întoarce acasă încărcat cu energie, ca după o ședință de Spa.