Mehedințiul, cu satele pitorești, cu spectaculosul defileu al Dunării (unde avem și cea mai mare statuie în stâncă din Europa) și cu povești uimitoare a prins viață prin intermediul fotografului Victor Bogdan Gheorghiță, dar și prin intermediul bloggerilor care au avut 4 zile la dispoziție pentru a descoperi locurile.
Am avut ocazia să mă plimb prin multe locuri din România, locuri care mi-au rămas în suflet. Mehedințiul este unul dintre acestea – datorită peisajelor, oamenilor, experiențelor. Dar haideți să vedem ce este de văzut/ făcut în județul Mehedinți, dacă intenționați să vă petreceți 3-4 zile în zonă:
1. Plimbare pe Dunăre
Practic, legenda spune că nu poți ajunge prin județul Mehedinți fără să te plimbi pe Dunăre. Asta dacă nu vrei să ți se spună că te-ai dus degeaba 🙂
Treci prin Orșova, te oprești să faci câteva fotografii numai bune de pus în ramă, apoi te îndrepți către golful Mraconia (Dubova) unde, pe partea dreaptă ai chipul lui Decebal cu rinoplastie. Acum, să nu credeți că acest chip este așa… de-o șchioapă. Tipul s-a impus în Europa cu 55 m înălțime și 25 m lățime.
Cazanele sunt împărţite în două categorii: Cazanele Mici şi Cazanele Mari (apa Dunării, văzută de pe munte, pare că fierbe – din cauza vitezei și-a curenților). Ei bine, în zona Cazanelor Mari, la baza peretelui de calcar există două peşteri demne de o enciclopedie a naturii: Peștera Veterani și Gura Poncovei – accesul la ele se face exclusiv cu barca.
Peștera Veterani a fost locuită pe vremea când habar nu aveam ce e aia internet (acum 4000 de ani) și a fost folosită pe rând de: primitivi (pentru adăpost), daci (pentru a aduce jertfe lui Zamolxis), turci și austrieci (scop militar), iar astăzi oferă un spectacol al razelor de soare ce pătrund printr-un ochi săpat în stâncă.
În peştera Gura Poncovei poți intra direct cu şalupa (dacă cel care o conduce are chef să îți ofere senzații tari) și trebuie să știi că peştera traversează muntele dintr-o parte în alta.
Dacă ajungi pe aici – și am stabilit mai devreme că nu ai voie să ratați plimbarea – și ți se face foame sau ai chef de o bălăceală în piscină (de parcă Dunărea nu ar fi suficientă), îți recomand un popas la pensiunea-restaurant Melba. Nu o să îți mai vină să pleci.
2. Peștera Topolnița
Întotdeauna îmi voi aminti de acest loc cu … durere de mușchi. Febră musculară ca după ce m-am cocoțat pe toate stâncile posibile (cu echipament special – Converși) nu cred că am mai avut de când am început să merg.
Drumul ce duce la peșteră este forestier, însă nu ar trebui să existe probleme la accesul cu mașină mică – noi am intrat cu autocarul, deci ce poate fi mai rău? Din satul Cireșu am pescuit cu noi o doamnă care avea mai multe ore de urcat pe munte decât aveam eu de vacanță. Poate dacă nu era ea acum nu aveam febră musculară – pentru că nu m-aș fi cățărat în veci pe toate stâncile adunate în fața peșterii.
Peștera are o lungime de 11 kilometri și 5 intrări – noi am ajuns la cea mai înaltă dintre ele – 67 m înălțime. Ce ar trebui să știi despre această peșteră, pe lângă faptul că este o minune încă neexploatată: mai multe galerii de foarte mari dimensiuni – dispuse pe etaje; lacuri interioare – pe care le poți traversa înot, dacă nu îți stăpânești adrenalina; păduri de stalagmite; berze negre, care vin să facă spectacol aici când apa e secată.
Adresă: Comuna Cireşu, judeţul Mehedinţi. Acces: • București: A1 – E574 – E70 – DJ 607B; • Râmnicu Vâlcea: DN67 – DN67D – DJ670 – DJ 607B; • Târgu Jiu: DN67D – DJ670 – DJ 607B.
Sezonalitate: Obiectivul poate fi vizitat cu aprobarea Academiei Române, fiind deschis publicului larg o zi pe an în luna august, cu ocazia sărbătorii care îi este dedicată.
3. Podul lui Dumnezeu și Peștera Ponoarele, satul Ponoarele
După cum îți poți da seama cu ochiul liber, județul este împânzit de peșteri, dar partea bună este că fiecare dintre ele are ceva spectaculos. Peștera Ponoarele este destul de abruptă, iar echipamentul meu special nu mi-a dat curaj să o explorez, deși arăta senzațional. Am preferat să stau la mal, unde-i apa mică, vorba-ceea.
Podul lui Dumnezeu este unicul pasaj natural rutier și funcțional, cel mai mare pod natural din România și al doilea ca mărime din Europa. Format prin surparea pereților unei peșteri, Podul susținecu brio șoseaua, iar dacă nu ești atent la indicatoare sau strănuți fix atunci, este posibil să treci peste fără să îți dai seama.
4. Parcul de agrement Crihala, Drobeta
Teritoriul pe care este așezat astăzi orasul a fost o câmpie cu stejari din loc în loc, din care s-a păstrat o suprafață mică, în partea de nord, de numai 12 hectare, actuala pădure Crihala.
Începând cu luna aprilie a anului trecut, zona a devenit atracţie turistică, în urma obținerii unor fonduri pentru amenajarea unor terenuri de sport, un traseu pentru un trenuleţ care să înconjoare parcul-pădure, o mini-grădină zoologică, o pistă pentru biciclete, un spaţiu expoziţional.
Locul este ideal pentru o plimbare liniștită de după-amiază, dar și pentru admirarea fotografiilor lui Victor Bogdan Gheorghiță, strânse în spațiul expozițional.
5. Castelul de apă, Drobeta
Început în 1910 după un proiect al inginerului Elie Radu, Castelul a fost gata în 1913 şi inaugurat un an mai târziu, când s-a pus în funcţiune întregul sistem de alimentare cu apă a oraşului.
În 1980, construcţia îşi pierde utilitatea şi este destinată atelierelor şi birourilor firmei ce furnizează apa potabilă în Drobeta Turnu Severin. Primăria municipiului Turnu Severin a reuşit cu fonduri europene în valoare de 1 milion de euro să schimbe faţa Castelului de apă şi să-i dea o nouă utilitate. Astfel, în centrul orașului se înaltă monumentala construcţie care găzduieşte acum un centru cultural şi de informare a turiştilor, Castelul Artelor, care din 2013 încoace a fost vizitat de peste 60.000 de turişti.
Recent reabilitat, turnul are 27 m înălțime și oferă o priveliște senzațională asupra orașului.
Intrarea este liberă, iar accesul se face atât pe scări, cât și cu ajutorul unui lift. Dacă vrei să rămâi cu gura căascată, mergi să îl vizitezi seara. Știu eu ce zic.
6. Cetatea Severinului
Au apărut pe această lume cam prin 1233, însă ceea ce vedem în prezent este partea refăcută după un atac devastator, în anul 1524. Aflate în restaurare chiar în perioada aceasta, zidurile Cetății Severinului pot fi admirate de la distanță sau, cu puțin noroc și un paznic neatent, mai de aproape 🙂
Ruinele care se văd astăzi nu provin doar de la o singură construcție: existau două incinte, una interioară și alta exterioară, cea din urmă împrejmuită de un șanț de apărare. În urma săpăturilor ce s-au făcut de-a lungul vremii, au ieșit la iveală șase turnuri care flanchează curtea interioară: două sunt așezate în interior, două în extremitatea sudică, iar alte două situate pe latura interioară a zidului de apărare .
Adresa: Bulevardul Dunării, în Parcul General Dragalina
7. Satul Isverna
Ultima oprire în periplul nostru prin Mehedinți a fost în satul Isverna, unde am poposit la pensiunea familiei Balaci, Steaua Munților. El antrenor de fotbal, ea medic la Spitalul de Urgență din Drobeta. S-au întâlnit, s-au iubit și s-au dus în mijlocul naturii în căutarea unei oaze de liniște.
Finalizată în luna aprilie a acestui an, cu 14 încăperi spațioase și cu priveliște de te face să îți pui la treabă contul de Instagram, este genul de loc unde ajungi și nu știi când și dacă mai vrei să pleci. Voi lăsa fotografiile să vorbească de la sine.
8. Gara și Portul
Aceste două “obiective” sunt de bifat dacă:
– vrei să faci fotografii cu trenuri, cu partea veche și partea nouă a Gării
– vrei să dai iama în duty free-ul din port, să golești cardul pe alcool fin sau parfumuri; vrei să vezi cum arată malul sârbilor
– vrei să te bucuri de liniște profundă.
Proiectul #prinMehedinti a fost pus la cale de consilierul judeţean Ionuț Sibinescu pentru a oferi unui grup de bloggeri bucureşteni ocazia de a vizita cele mai importante atracții turistice din judeţul Mehedinți. Și pentru a se asigura că se vor îndrăgosti de aceste locuri și vor reveni. A reușit.
—–
Fotografiile au fost realizate cu Fujifilm X-E1 mirrorless, de la F64.ro
Mai multe fotografii poți admira urmărind hashtag-ul #prinmehedinti pe Facebook și Instagram.
Share dacă ți-a plăcut -> să artătăm cât mai multor persoane ce minunății avem atât de aproape de noi.
Ce mai cauta lumea:- https://korinams ro/2015/07/01/ce-faci-in-mehedinti/
One thought on “Ce faci prin județul Mehedinți”