Everest – filmul

Climbing mountains outside is climbing mountains inside.

Trebuie să știi despre acest film este că nu vorbește neapărat despre alpinism, ci despre ceva mult mai familiar nouă – o întrepătrundere între ego (al așa zișilor “clienți” care plătesc pentru a urca pe munte, fără pregătire în abordarea “problemei”, ci doar cu bani și iresponsabili) și lăcomie (a ghizilor, care profită de ego-ul clienților).

Este o poveste reală a două echipe de alpiniști care pleacă să cucerească muntele: expediția neozeelandeză Adventure Consultants, avându-l drept lider pe Rob Hall (Jason Clarke) – bine organizat și preocupat de siguranța echipei sale și expediția Mountain Madness din Seattle – lider Scott Fischer (Jake Gyllenhaal), un alpinst cu foarte multă experiență. Ceea ce nu este luat în considerare, însă, este faptul că membrii acestor două echipe nu aveau pregătirea necesară ascensiunii pe un vârf situat la altitudinea de croazieră a unui 747. Și oamenii nu sunt făcuți să trăiască la o asemenea altitudine.

Everest_poster

Întrebați de ce s-au înscris într-o asemenea aventură, participanții au cam căzut pe gânduri, însă unul dintre cele mai bune răspunsuri a fost: “Acasă am deasupra mea un nor negru. Pe munte, norul dispare”. Practic, ce este de reținut înainte de a merge la film este că vei vedea o poveste despre riscuri, obstacole, ego, lăcomie și natură.

Au trecut 19 ani de la dezastrul care face subiectul filmului, însă un lucru este cert: să ai doar compasiune pentru cei din jurul tău nu este suficient. Trebuie să și faci ceva în sensul acesta.

Ultimul cuvânt îl are întotdeauna muntele. Până și viața colegilor de ascensiune intră în categoria consumabilelor. 

_____

Distribuție: Jason Clarke, Josh Brolin, John Hawkes, Robin Wright, Michael Kelly, Sam Worthington, Keira Knightley, Emily Watson, Jake Gyllenhaal

Regia: Baltasar Kormakur

Scenariul: William Nicholson și Simon Beaufoy

Realizat cu destul de multă precizie (în proporție de 70% acuratețe), scenariul are la bază cartea Into Thin Air a lui Jon Krakauer – unul dintre supraviețuitorii expediției din 1996, însă la detalii s-au pierdut puțin cei din echipa regizorală… În basecamp nu stai în vestuță (posibil să mori de frig. decât). Am auzit că acele corturi nu au încălzire în pardoseală.

Producția filmului Everest a început în 13 ianuarie 2014, în Alpii Otztal – Italia, după care platourile s-au mutat în Nepal și Islanda.

_____

Pentru o experiență completă îți recomand să vizionezi acest film într-o sală cu sunet Dolby Atmos. Îmi vei mulțumi după.

 

Sursă foto featured.

2 thoughts on “Everest – filmul”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii