
Îți spuneam acum ceva vreme că un călător adevărat își vizitează propria țară înainte de a pleca în destinații exotice. Ei bine, mie mi-au mai rămas pe listă doar două orașe de pe meleagurile noastre: Timișoara și Iași. Însă, până în acest moment, printre preferatele mele este orașul Brașov – pe care l-am descoperit pe îndelete în vremea liceului. Cu toate că până și tunsul se întâmplă în Brașov (la magicianul Andrei Arineanu), de fiecare dată când îl vizitez descopăr ceva nou, culori și oameni deosebiți, așa că voi împărtăși cu tine câteva dintre frumusețile acestui oraș:
1. Bastioanele Funarilor, Postăvarilor și Țesătorilor
Bastioanele Brașovului au fost ridicate începând cu secolul XV de către diferite bresle, fiind folosite pe timp de pace pentru depozitarea mărfurilor, iar la vreme de asediu sau atac deveneau fortărețe. Din cele 8 bastioane inițiale (Țesătorilor, Fierarilor, Graft, Funarilor, Postăvarilor, Cojocarilor, Aurarilor și Curelarilor), se mai păstrează integral doar cele trei menționate, printre obiectivele turistice de preț ale Brașovului.
Aceste trei clădiri au fost renovate și transformate în muzeu interactiv (Bastionul Postăvarilor) sau în loc care să găzduiască inclusiv spectacole de operă (Bastionul Țesătorilor).
- Bastionul Țesătorilor
Pret intrare Bastionul Țesătorilor: adulți: 7 lei; preșcolari/ elevi/ studenți/ pensionari: 4 lei
Taxe: fotografiere: 25 lei; filmare: 35 lei
Program: marti – duminica: 10.00 – 18.00 (vara); 9.00 – 17.00 (iarna)
- Bastionul Postăvarilor
Având trei etaje de galerie digitală, Bastionul Postăvarilor este cel mai bun loc unde te poți duce pentru a vedea istoria Brașovului: 3 mese şi 13 şevalete multitouch (un fel de paralelă între imaginea clasică a atelierului de pictură și ideea de tehnologie a viitorului). Aici găsești două gigapanorame instalate pe mese multitouch, ce prezintă Brașovul până la cele mai mici detalii, facilitând cunoașterea orașului.
Pe șevaletele despre care spuneam mai sus poți face tur virtual prin câteva dintre cele mai importante obiective ale Brașovului, cum ar fi: Biserica Neagră, Casa Sfatului, Prima Şcoală Românească, Zona Bastionului Graft (După Ziduri), Scheii Braşovului, Turnul Alb şi Turnul Negru.
Tot aici ai acces și la fotografii de arhivă și cărți poștale pe care nu știu pe unde le mai poți vedea în alte părți.
2. Poarta Schei
De la Bastionul Ţesătorilor vei coborî pe Strada Coşbuc până pe Strada Poarta Schei. În capătul acestei străzi se află Poarta Schei construită în 1827 pentru a răspunde nevoilor scheienilor – facilitarea accesului în Cetatea Braşov a locuitorilor din Scheii Braşovului. Orice asemănare cu numele meu poate avea o legătură – dar nu o cunosc.
Poarta Schei are trei intrări în formă de arce, iar deasupra intrărilor laterale este amplasată o inscripţie în latină care marchează faptul ca ridicarea porţii a început în timpul împăratului Francisc I.
3. Poarta Ecaterina
Foarte aproape de centru (cam tot ce-i frumos e la îndemâna ta, doar-doar să le vizitezi) se afla un alt obiectiv turistic de neratat: Poarta Ecaterina. Acum mult timp, aceasta a fost singura poarta vestică ce permitea accesul în cetatea Brașovului. Cladirea cu patru turnulețe (zici că ești la Disneyland când treci pe lângă ea) avea un pod cu lanțuri pe care se trecea peste șanțul cu apă. Bineînțeles, vremea a trecut și poarta a fost folosită ca magazie – până în anul 1955. În anii ’70, Poarta Ecaterina a fost restaurată și arată așa:
4. Turnul Negru
Cam de oriunde ești prin centrul Brașovului, dacă te uiți vis-a-vis de Tâmpa, nu ai cum să ratezi Turnul masiv cu acoperiș de sticlă. Denumirea provine de la incendiul prin care a trecut această construcție în anul 1599, cauzat de trăsnete. Cu sute de ani în urmă, accesul din turn către oraș se făcea atât printr-un tunel pe sub pământ, cât și prin intermediul unui pod mobil, la suprafață. Urcarea până la Turn este relativ abruptă, însă băncuțele de pe marginea drumului prin pădure își vor face treaba. Priveliștea merită fiecare efort depus și pregătește-ți cardul de memorie, vei avea de făcut câteva fotografii senzaționale.
5. Piața Sfatului
Mama mea are o teorie: dacă ești într-un oraș nou, mergi drept și sigur ajungi undeva de o să recunoști o clădire, ceva. Cam așa este și Brașovul: mergi drept și sigur ajungi în Piața Sfatului, pe care nu ai cum să nu o recunoști din fotografiile superbe care circulă stânga-dreapta. Este inima orașului Brașov și concurează lejer cu oricare altă piață centrală din Europa.
Trebuie să știi că în Evul Mediu, aici a existat Stâlpul Infamiei, unde erau pedepsiți răufăcătorii și vrăjitoarele. Bineînțeles, acum nu mai este cazul (mă refer la răufăcători, pentru că vrăjitoarele sunt peste tot), așa că Piața Sfatului a devenit un loc foarte animat, cu terase, locuri de unde poți cumpăra hrană pentru porumbei, expoziții, poate chiar și spectacole.
Cea mai impunătoare clădire din Piața Sfatului este vechea Primărie, denumită Casa Sfatului – ce astăzi găzduiește Muzeul de Istorie.
6. Biserica Neagră
Nu poți merge în Brașov fără să știi măcar 2-3 lucruri despre cel mai cunoscut obiectiv turistic de aici: Biserica Neagră – o clădire gotică impresionantă, construită în secolele XIV-XV. Când construcția era aproape de finalizare, invazia turcilor a distrus mare parte a muncii. În plus, ca și cazul Turnului Negru, Biserica Neagră și-a “căpătat” numele în urma unui incendiu (din 1689).
Biserica Neagră se mai mândrește și cu cea mai mare colecție de covoare otomane din lână din Europa – 200 dintre cele mai valoroase, cel mai vechi covor datând din secolul al XV-lea. În prezent, Biserica Evanghelică deține cea mai mare colecție de acest tip din Europa.
Intrarea costă 10 lei, iar vizitarea durează aproximativ 15 minute (nu găsești ghid și nici audio ghid, poate doar un localnic simpatic și dornic să te învețe lucruri).
7. Strada Sforii
Știai că cea mai ingusta strada din Europa de Est se afla chiar în Brașov?
Având în vedere faptul că lățimea Străzii Sforii variază între 1,11 și 1,35 m, nu este de mirare ca este unul dintre cele mai fotografiate obiective de aici și, bineînțeles, unul dintre cele mai vizitate de către cupluri, datorită aspectului său romantic. Practic, dacă vrei să mergi de mână cu iubitul, strada te obligă să îl ții foarte aproape de tine 🙂
Această stradă a Sforii face legătura între strada Cerbului şi Poarta Schei, străzi pavate cu piatră cubică şi înconjurate de case cu obloane de lemn – după cum te-ai obișnuit deja cu zona. Pasajul (la origine destinat pompierilor), este astăzi în topul Must do din ghidurile internaţionale.
8. Cetatea Brașovului
După cum o să vă dați seama, pe lângă urși, Brașovul mai are și multe… incendii. Spun asta deoarece această minunată Cetate (construită în secolul al XVI-lea) a fost distrusă de un incendiu (nu ai fi ghicit, așa-i?) și refăcută în secolul al XVII-lea, reprezentând un refugiu pentru locuitori, în perioada atacurilor Imperiului Habsburgic. Ulterior, Cetatea a a devenit un punct de teroare pentru brașoveni – habsburgii și-au intrat în drepturi, cum ar spune o crainică PROtv.
Revenind la timpurile noastre, Cetatea Brașovului poate fi vizitată, iar eu recomand să faci acest lucru la apus. Priveliștea asupra Brașovului este senzațională, după cum vei observa în fotografiile de mai jos.
9. Vârful Tâmpa
Un fel de dealul Hollywood-ului, vârful Tâmpa este cel care găzduiește literele mari și luminoase care formează numele orașului. Ajungi aici cu telecabina pe care o aștepți maxim 10 minute, iar un drum dus-întors te costă 16 lei. Aș putea spune că sunt cei mai bine investiți bani, dacă vii la Brașov doar pentru câteva ore și îți dorești să vezi tot orașul… de sus.
Ține minte: dacă jos ți se pare că este înnorat, don’t go there!
P.S. Eu am avut ceva noroc și am prins parada cu ocazia deschiderii Oktoberfest. Senzaționali copilașii 🙂
Sursă poză featured
Fotografiile au fost realizate cu Canon EOS 100D kit EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS STM, disponibil aici.
_____
#prinbrasovulmeu a fost un eveniment organizat de Social Media Brașov, susținut de Oktoberfest, Clubul Economic German, Elmas, Ciucaș, Selgros, Dino Parc Râșnov, Kartbahn Kronstadt, Casa Viorel, Centru Echitație Cristina Râșnov, Primăria Râșnov, Hotel Ramada, Telecabină Tâmpa.
- telecabina tampa
- telecabina tampa pret 2016
- telecabina brasov
- Telecabina Tâmpa Brașov
- tampa brasov
- telecabina tampa pret
- pret telecabina tampa 2016
- tampa brasov telecabina pret
- telecabina tampa program 2017
- telecabina tâmpa pret 2017