Ce vaccin faci înainte de călătorie?

Pe adresa redacției sosesc tot mai des întrebări referitoare la vaccinurile care ar trebui făcute înainte de a pleca într-o călătorie, în special în țările exotice sau pe unde ajungi foarte rar.

Este important să iei în considerare toate aspectele care pot pune în pericol sănătatea (am învățat o vorbă mare de la Vlad Petreanu: ”Dacă ceva rău poate să se întâmple, se va întâmpla”) atunci când călătorești: contactul cu mâncăruri necunoscute, activitățile efectuate (salturi, alpinism, zborul la altitudine etc.), mijloace de transport în comun sau chiar înrăutățiri ale condițiilor proprii de sănătate preexistente.

Pentru că și eu am trecut prin procesul vaccinării când m-am plimbat prin Asia și Africa de Sud – dar nu înainte de a mă documenta -, mai jos vei găsi pașii pe care ar trebui să îi bifezi în cazul în care te bate un gând de siguranță a sănătății, dar și informații privind riscurile la care ești supus. Poate așa te conving că tu nu ești Gigi din fraza ”Lasă, Gigi a fost și nu a pățit nimic”.

___

Febra galbenă

Sună foarte… colorat, dar este o boală tropicală destul de gravă și frecvent întâlnită în mediul rural din Africa și America de Sud. Te poți infecta printr-o simplă înțepătură de țânțar.

Vaccinarea cu o doză se face cu o lună înainte de a pleca în ținuturi îndepărtate, iar unele vămi îți pot solicita dovada efectuării acestui vaccin.

 • Clinica Regina Maria: cost vaccin febră galbenă STAMARIL – 295 lei. La acest cost se adaugă și prețul consultației – 210 lei
 • Spitalul Victor Babeș: cost vaccin febră galbenă STAMARIL – 150 lei. La acest cost se adaugă și prețul consultației – 200 lei

 

Febra tifoidă

Poți contacta febra tifoidă prin mâncarea sau apa contaminată cu bacteria Salmonella typhi (paratyphi), ce persistă la nivel ganglionar (în sistemul limfatic) la pacienții purtători cronici. Simptomele includ: febră, stare de oboseală, diaree şi/sau constipaţie, dureri de cap şi stare de vomă.
Virusul este activ în unele zone din Africa, Asia și America de Sud.

 • Clinica Regina Maria: cost vaccin febră tifoidă – 190 lei. La acest cost se adaugă și prețul consultației – 210 lei
 • Spitalul Victor Babeș: cost vaccin febră tifoidă – 100 lei. La acest cost se adaugă și prețul consultației – 200 lei

 

Febra Dengue

Febra Dengue este o boală infecţioasă acută, care se transmite la om prin muşcătura unui ţânţar infectat, din specia Aedes. Simptome: febră, stare de oboseală, migrene, dureri articulare şi iritaţii ale pielii. În cazuri grave, pot apărea hemoragii pe suprafaţa corpului. Boala se poate manifesta cu severitate în special la persoanele cu un sistem imunitar slăbit, putând duce chiar la deces. Pentru moment, nu există nici un vaccin sau medicament specific care să prevină infectarea cu acest virus, tratamentul fiind simptomatic.

Singura metodă eficientă de prevenire a apariţiei bolii constă în protecţia împotriva muşcăturilor de ţânţari. Mai exact, este recomandată folosirea mijloacelor de protecţie chimică – repelente achiziționate din țara respectivă sau a altor mijloace de protecţie, precum: purtarea de îmbrăcăminte adecvată – pantaloni lungi, cămăşi sau bluze cu mânecă lungă, plase de ţânţari la geamuri şi deasupra paturilor.

 

Hepatită A +B

Hepatita B este răspândită peste tot pe Glob (inclusiv în România), iar riscul este foarte ridicat în Africa Subsahariană, Asia de Sud-Est și China. Risc mediu: Europa de Est și Sud-Est, țările din bazinul mediteranean și America Latină.

Poate fi contactată și de la persoane care nu au cunoștință să poarte acest virus, contagioși prin: sânge, contact sexual, salivă.

Imunizarea presupune administrarea în 1 sau 3 doze valabile pentru virușii hepatitei A și B, la 0, 1 și 6 luni.

 

Poliomielită

Poliomielita, o boala infectioasa severa, produsa de virusurile poliomielitice, inca frecventa in zonele sarace ale lumii, unde vaccinarea nu se face sistematic.

 • Spitalul Victor Babeș: cost vaccin polio IMOVAX – 65 lei. La acest cost se adaugă și prețul consultației – 200 lei

 

Difterie 

Boala numită Difterie este întâlnită în special în zonele subtropicale.

Vaccinul poate fi inclus într-o combinație cu efect dublu: antidifteric & antitetanic. La o persoană nevaccinată, tetanosul apare prin contaminarea unei plăgi cutanate cu pământ care conține bacili tetanici.

 • Spitalul Victor Babeș: cost vaccin diftero-tetano-pertussis DULTAVAX – 125 lei. La acest cost se adaugă și prețul consultației – 200 lei

 

REȚINE!

 • Aici poți verifica dacă ai nevoie de vaccin pentru destinația aleasă de tine. De asemenea, de aici poți obține informații în acest sens – dar și alte statistici privind starea de sănătate a locuitorilor țării în care mergi;
 • Vaccinarea trebuie să fie efectuată cu 4-6 săptămâni înainte de a pleca în călătorie;
 • Trebuie să vă vaccinaţi mai ales dacă aveţi planificate excursii în zone rurale sau în locuri în care aveţi contact direct cu natura;
 • În conformitate cu normele internaţionale, este obligatorie vaccinarea împotriva febrei galbene. În cazul în care nu demonstraţi vaccinarea printr-un document la frontiera anumitor ţări, este foarte posibil să nu vi se permită intrarea;
 • Dispoziţiile de vaccinare din diferite ţări se schimbă des, de aceea înainte de a pleca în străinătate trebuie să verificaţi informaţiile privind vaccinările obligatorii şi cele recomandate. Cel mai bun site pentru asta este cel al MAE.

 

Alerte pentru următoarele 12 luni:

 • Poliomielită în Afganistan, Camerun, Guineea Ecuatorială, Etiopia, Irak, Israel, Madagascar, Nigeria, Pakistan, Somalia şi Siria
 • Febră tifoidă în Malaysia și Kuala Lumpur. În Kuala Lumpur, vaccinul împotriva febrei tifoide se poate găsi la Turnurile Petronas, spitalele Gleneagles şi Prince Court, precum şi la clinicile şi spitalele din regiune, unde se poate solicita şi inocularea vaccinului.
 • Febră Dengue în India.

One thought on “Ce vaccin faci înainte de călătorie?”

 1. Need to go holiday 7day Sri Lanka hotel 5* TUI London all okay and needs vaccinations 2 people Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii