Barcelona, Spania – ce vizitezi?

M-am mobilizat – pentru că am fost îngrozitor de leneșă în ultima perioadă (în ceea ce privește blogul din dotare) și am revenit cu câteva informații prețioase privind obiectivele vizitate de mine prin Barcelona, cu ocazia celor două vacaanțe petrecute acolo. Pe lângă răspunsul la întrebarea ”Ce vizitezi în Barcelona”, vei vedea mai jos și câteva detalii din categoria ”am dat eu banii, nu e nevoie să o mai faci și tu”:

 

Aici îți poți odihni picioarele și îmbogăți amintirile, pentru că o jumătate de oră de plimbare pe Barcelonetta se poate încheia cu o plimbare cu telefericul sau poate cu o leneveală pe plajă, la soare. Practic, asta este Barcelonetta – o plajă senzațională, pe care patrulează continuu Poliția – în cazul în care vrei Ray Ban la 3 euro sau eșarfe la 5 euro, grăbește-te – în 2 secunde se evaporă toți ”comercianții” de culoare.

Te rog din suflet, dacă nu ai copii cu tine, nu da 20 euro pentru a intra la Aquarium. Prima dată când am fost mi s-a părut wow. Între timp, în anii ce au urmat, am mai vizitat câteva ”Aquariums”, iar cel din Barcelonetta mi s-a părut (acum, a doua oară) o glumă proastă și o bătaie de joc la adresa portofelului. Și a peștilor neîngrijiți.

 

Atât de mult mi-a plăcut priveliștea, încât m-am plimbat de două ori cu acest teleferic. Nerecomandat celor cu frică de înalțime, oricât de curajoși ar dori să pară. Călătoria durează câteva minute bune, timp în care pot trece prin minte foaaaarte multe filme cu final nefericit.

Prețul biletelor pentru Telefericul Montjuic este: Adult – 8 euro (dus), 12 euro (dus-întors); Copil (4-12 ani) – 6.20 euro (dus), 8.80 euro (dus-întors). Achiziționate online, biletele au un discount de 10%. Capetele sunt Parc Montjuic și plaja Barcelonetta.

Programul telefericului Montjuic:

Noiembrie – Februarie – 10-18
Martie – Mai, Octombrie – 10-19
Iunie – Septembrie – 10-21

Din apropierea staţiei de pe Montjuïc (sosire) pleacă şi telegondolele spre Castelul Montjuïc. Eu nu am urcat acolo – nu am fost tentată nici de Muzeul Armelor, nici de panoramă – pe oriunde ai merge prin Barcelona ai parte de o panoramă.

 

  • Parc Montjuic și Museu D’Art Catalunya

Așa cum am menționat mai sus, unul dintre capetele telefericului este în Parc Montjuic. Perioada aleasă de mine nu a culminat cu prea multe flori colorate, ci cu multă verziciune și libertate în mișcare. Așadar, dacă vrei să te bucuri de un parc liber, soare și foarte puțin praf, alege luna februarie – cald și bine. Practic, ești tu și scările rulante în acest parc. Scări rulante care duc la Museu DArt Catalunya.
Și ce sunt scările de la Parc Guell? Aici găsești de 3 ori mai multe.

Am trecut destul de repede pe aici, dar am înțeles că ar fi și grădinile de cactuși Mossen Costa i Llobera. Foarte posibil să fi trecut pe lângă, nu sunt atrasă prea tare de acest tip de plante.

 

  • Placa Espanya

După ce te-ai bucurat de priveliștea oferită de Museu, poți pleca (la pas) către Placa Espanya – ai de coborât multe trepte, știu că este o surpriză!

Te mai oprești, faci o fotografie ca a mea, cobori, mai stai să admiri arhitectura… și te îndrepți către Arena. De la Museu până jos, în Piață, ai de coborât aprox 30 minute.

Dacă nu te grăbești nicăieri, poți sta în piață (sau sus, la Palatul Muzeului) până se lasă întunericul și începe Fântâna Magică să își facă treaba. Ca să nu aștepți degeaba, îți spun eu că nu funcționează mereu. Mai jos programul:

Noiembrie – Martie – Vineri și Sâmbătă – 19 – 20.30 (spectacolele încep la 19, 19.30 și 20)
Aprilie, Mai, Septembrie, Octombrie – Vineri și Sâmbătă – 21 – 22.30 (spectacolele încep la 21, 21.30 și 22)
Iunie – August – de Joi până Duminică – 21.30 – 23 (spectacolele încep la 21.30, 22 și 22.30)

 

  • Arena

Traversând din Placa Espanya (spre metrou) vei vedea un mare turn circular, ce pare că nu este de vizitat. Ei bine, acesta se numește Arena și plătești 1 euro pentru a ajunge sus, sumă pe care o recuperezi dacă decizi să iei cina la unul dintre restaurantele care te vor întâmpina la etaj. Eu nu am mâncat aici, doar am preferat să mă bucur de priveliștea oferită. Cei care cinau erau, majoritar, spanioli – ceea ce, am presupus eu, este de bine 🙂

 

  • Placa Catalunya și Rambla

Loc de terapie prin shopping, Placa Catalunya face legătura între Placa Espanya și mult străbătuta Rambla. Aici te poți opri să mănânci ceva la supra-preț, poți să faci shopping la marile magazine din lanțul Inditex 🙂 sau să admiri ce se întâmplă în jur de pe marginea unei fântâni arteziene.

 

Aici am nimerit dintr-o întâmplare – mai exact, în urma recomandării proprietarului apartamentului unde am stat. Și tare distractiv a fost. Din ce înțeleg, muzeul este deschis recent – am fost printre foarte puținii vizitatori. Recomand pentru 45 de minute de fun – îți faci fotografii cu picturi 3D absolut delicioase. Exemplu în cele de aici:

Intrarea costă 10 euro. Adresa este: Carrer del Pintor Fortuny 17 – a treia stradă la dreapta, din Placa Catalunya pe Rambla.

 

  • Mercat de la Boqueria

Cum ai intrat pe Rambla, ai pe dreapta Mercat de la Boqueria, piață cu o vechime de câteva sute de ani. Chiar dacă nu intenționezi să cumperi ceva, poți intra pentru a gusta din bunătățile comercianților. Sfatul meu estesă faci asta la începutul zilei, altfel te va întâmpina un miros infernal de pește și fructe state în căldură.

 

  • Columna Columb

După ce ajungi pe Rambla, din nou, poți merge către mare… sau către America – pentru că asta indică statuia lui Columb situată la capătul bulevardului Rambla.

Dacă ai un Barcelona Card, atunci urci gratuit. Altfel, intrarea costă 6 euro.

Dacă observi că urcă mai mult de 4 persoane, mai așteaptă puțin, pentru a te bucura din plin de timpul petrecut în Columnă – locul este foarte îngust.

 

  • Sagrada Familia

Personal, nu sunt un mare fan al acesteia, dar trebuie să recunoaștem geniul lui Gaudi – care nu a putut fi replicat ce către cei care au dorit să îi continue lucrarea.

Construcția a început în 1882 și se estimează că va fi gata prin 2026 (când va fi celebrat centenarul morții lui Antoni Gaudi). Dacă ajungi la Sagrada Familia trebuie să știi că aceasta are trei fațade, reprezentând: nașterea, moartea și gloria lui Isus. Până acum, finalizate sunt doar Nașterea și Moartea – cu o arhitectură complet diferită. Barcelonezii spun că fațada ce înfățișează Moartea ar fi fost inspirație pentru anumite personaje din Star Wars.

În interior, lăcașul arată precum o adevărată pădure – cu cei 12 stâlpi (numărul apostolilor) asemeni unor arbori, cu vitraliile reprezentând cele 4 anotimpuri Gaudi a proiectat lăcașul de cult ca fiind o adevărată pădure. Stâlpii arată asemenea unor arbori, iar dacă ești atent, poți să observi că vitrallile reprezintă cele patru anotimpuri. Totodată stâlpii sunt doisprezece la număr pentru a reprezenta cei doisprezece apostoli.

Din păcate, finalizarea construcției depinde 100% de biletele vândute și donațiile primite, deoarece Statul Spaniol nu investește în această direcție.

Biletele de intrare la Sagrada Familia pot fi achiziționate online (te sfătuiesc să faci asta, pentru a evita cozile): 24 euro (cu ghid), 22 euro (audio ghid), 15 euro (fără ghid și fără acces în turn). Vizita durează aproximativ o oră.

 

  • Arc De Triumf

Fiecare capitală pe care ai vizitat-o în lumea asta are un Arc de Triumf impunător, dar parcă al barcelonei este și mai și – din cărămidă roșie, Arcul înalt de 30m a fost construit în 1888 de către Josep Vilaseca i Casanovas, ca poartă de intrare la Expoziția Universală din Barcelona. În prezent, construcția a fost mutată între Passeig de Lluís Companys și Passeig de Sant Joan, în apropiere de parcul Ciutadella.

Partea superioară a arcadei este decorată cu stema Barcelonei și cu stemele celor 49 de provincii ale Spaniei.

Arcul de triumf - Barcelona

  • Parc de Ciutadella și Gradina Zoologică

După câteva fotografii la Arcul de Triumf, te poți plimba pe aleea care duce în Parc de Ciutadella și Grădina Zoologică – unde te vei bucura de liniște, până la prima intervenție a Poliției. De fiecare dată când m vizitat acest parc am văzut cum sunt ”adunați” cei care vând tot felul de ilegalități prin tufișuri (spectacol garantat). Grădina Zoologică nu mi s-a părut spectaculoasă, din păcate.

 

A doua vizită m-a purtat foarte des prin Cartierul Gotic (deoarece aici am fost cazată – în inima lui), ceea ce m-a făcut să mă îndrăgostesc iremediabil. În timpul zilei turiștii caută în zarvă locuri de vizitat și se rătăcesc pe străduțele înguste, iar seara este o mică petrecere la fiecare terasă.

Două din cele mai renumite personalități ale Barcelonei au locuit aici: Picasso și Juan Miro.

În Plaça del Rei vei putea să te așezi pe o bancă de unde să admiri trecutul medieval al orașului. Apoi, daca vei merge pe strada Argenteria, vei vedea impresionanta Biserica Santa Maria del Mar, un splendid exemplu al arhitecturii gotice catalane. Vizitarea acesteia costă 5 euro.

 

Dacă tot te plimb sau stai în Cartierul Gotic, nu rata Muzeul Picasso, unde vei afla detalii despre viața și opera artistului, dar vei vedea și o mare parte (și cea mai ppuțin cunoscută) a lucrărilor sale: clasicismul.

Intrarea este liberă în fiecare duminică după ora 15. De asemenea, este gratuită în prima duminică a fiecărei luni sau în zilele de 12 februarie, 18 mai şi 24 septembrie.

Museu Picasso

 

Practic, pe această stradă s-au adunat cele mai importante lucrări ale lui Gaudi, cele pe care le vezi prin toate revistele care vorbesc despre Barcelona. Vizitarea acestora este destul de scumpă – aici găsești toate costurile pentru pachete care includ vizitarea terasei Casei Mila. Casa Batllo are câteva etaje private, dar terasa poate fi vizitată.

 

Un adevărat muzeu în aer liber – situat pe colina El Carmel, parcul este locul ideal pentru a-l descoperi pe Gaudi și lucrările sale. Intrareea este liberă, dar are zone în care se percepe o taxă, care nu include și vizitarea casei-muzeu:  Adulți: 8.00 €, Copii 7 – 12 ani/ Pensionari: 5.60 €. Biletele pot fi achiziționate de aici.

Pentru a ajunge aici: stația de metrou Lesseps (Liniaverde, L3), după care mai aveți aproximativ 20 de minute de plimbare pe jos și cu scările rulante.

Aici s-a vrut o zonă rezidențială pentru aristrocrații Barcelonei de la începutul secolului 20, iar parcul poartă numele contelui Eusebi Güell, cel care a comandat arhitectului Antoni Gaudí să proiecteze șaizeci de locuințe luxoase pe o colina din apropierea orașului. Din păcate, nu s-a reușit decât construirea a trei din aceste locuințe – nici acestea nu s-au vândut. În 1923, municipalitatea a preluat proprietatea transformând-o într-un parc orășenesc.

 

Din Parc Guell poți ajunge frumos la un cinema 6D care îți prezntă într-un mod foarte cool toate operele lui Gaudi.

Întreaga experiență durează 15 minute și costă 9 euro/persoană (7,5 euro pentru copii sub 14 ani și adulți peste 65 ani). Până îți este permis accesul în sală, te poți juca la ecranele interactive sau îți poți face o fotografie alături de Gaudi.

Adresa: Carrer de Larrard 41

 

  • Tibidabo

Dacă îți este dor să fii din nou copil, atunci urcă-te în metrou și mergi până la stația Av. Tibidabo (linia maro, L7). De aici, poți urca în Tramvaiul Albastru care te va duce până în Piața de unde luați Funicularul. Circulă la aproximativ fiecare 15 minute, iar biletul se cumpără la urcare. Dacă ai bilet pentru bus-ul turistic, biletul pentru Tramvaiul Albastru va costa doar 3 € (redus de la 4 €). Desigur, poți alege și varianta „mers pe jos” până la Funicular.

Funicularul circulă la aproximativ 30 de minute – călătoria dus-întors te costă 6 €.  În Parcul de Distracții Tibidabo vei găsi (funcționale): o roată mare (Tibidabo Sky Walk), un avion din lemn (L’Avió funcționează din 1928). Tot aici poți vizita biserica dedicată Preasfințitei Inimi a lui Iisus – care se vede cam din oricare punct al orașului. Intrarea în biserică este gratuită.

De asemenea, poți ajunge și la Statuia lui Iisus din vârful bisericii (la o altitudine de 541 m), cu ajutorul unui lift cu program de pensionari:  10:30-14:00 și 15:00-19:00, 2 € accesul.

 

Sper că informațiile oferite ți-au fost de ajutor și… spor la vizitat! —

 

____

Fotografiile cu care am ilustrat articolul au fost realizate cu Fujifilm X-T10. Mulțumiri F64.ro

One thought on “Barcelona, Spania – ce vizitezi?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii