La aproximativ 4 ore de mers cu mașina, din Thessaloniki, se află peninsula Pelion – sau muntele care cuprinde Golful Pagasitic. Cu o altitudine maximă de 1.600 metri, dar cu plaje multe și înguste, peninsula are 80km lungime și 40 lățime. Pare puțin, însă drumurile șerpuite, pantele abrupte și coborârile bruște îți vor da ceva bătăi de cap. dureri care îți vor trece, imediat ce vei vedea culoarea Mării Egee.
Cum ajungi în Zagora, Grecia:
Din București ai de mers aproximativ 900km, realizabili în 12 ore de condus (click pe imagine pentru a vedea ce traseu am ales).
Cea mai grea porțiune este cea din Volos către Zagora (30-40km), unde drumul arată așa:
Dar din mașină poți vedea asta:
Costuri (pentru drum DUS București – Zagora):
350 lei benzină (un consum de 7.8l/100km)
17 euro taxe autostrăzi
45 lei Vignetă Bulgaria (valabilă o săptămână)
Unde te cazezi în Zagora?
Grupul de prieteni cu care am fost eu a supus votului mai multe locații din Zagora, prin AirBnb. Votată în unanimitate a fost această vilă (ce aparține unei arhitecte), pe care am închiriat-o integral pentru 10 persoane, 7 nopți, cu aproximativ 2200 euro (negociați cu proprietara). A meritat fiecare eurocent și promisiunea mea este că arată de 10 ori mai bine în realitate.
Dacă ai chef de shopping, locul acesta este complet inutil pentru tine – pentru asta va trebui să mergi în Volos.
Dacă ai chef să vizitezi o insulă, ai Skiathos relativ aproape (revin cu un articol separat) și ajungi acolo cu feribotul din Platanias.
Dacă vrei să stai la soare în fiecare zi pe altă plajă – de fiecare dată spectaculoasă, atunci ai ajuns la locul potrivit:
Plaja HoreftoCea mai apropiată de Zagora, plaja Horefto (sau Chorefto) este foarte ușor accesibilă cu mașina și nu vei întâmpina probleme în a găsi un șezlong. Acesta este gratuit, în schimbul unei consumații minime de 3 euro de la barul plajei. Recomand să nu comanzi un frappe (nu este ce ți-ai imaginat).
A photo posted by Corina-Maria Scheianu (@korinams.ro) on
Valurile și pietrele foarte mari ne-au dat ceva dureri de cap (la propriu), dar măcar am putut merge să facem poze surferilor – atât de mari erau valurile, încât se făcea surf 🙂
Situată la 7km de Zagora (drumul poate fi străbătut pe jos, pe o potecă marcată sau chiar pe șosea).
Plaja Agioi Saranta
La 600 mm de Chorefto, plaja Agioi Saranta nu a simțit preaa multe modificări aduse de mâna umană, așa că oferă un plus în peisajele cu care te întâmpină. Apa este la fel de neliniștită, numai bună pentru a-ți testa abilitățile de bun înotător.
Plaja Papa Nero
Situată lângă Agios Ioannis (lângă satul Kissos, premiată cu distincţia ’’Blue Flag’’, ca recunoaştere a calităţii excepţionale a întregii zone), Papa Nero este una dintre cele mai cunoscute plaje din zona Pelion, cu nisip alb și apă turcoaz.
Una dintre cele mai liniștite ape din toată vacanța, unde am putut face snorkeling în liniște. Malul este foarte abrupt, așa că la 20 de centimetri de mal apa aproape mă acoperea (și nu, nu sunt ATÂT de scundă). Dacă ajungi, solicită șezlongul scurt – este foarte confortabil!
Lângă Papa Nero e un camping plin de turişti străini şi de rulotele lor.
Plaja Milopotamos
Tradusă în limbaj propriu ”plaja celor o mie de hipopotami”, am decis în momentul în care am ajuns că i-am zis bine: foarte mică, aproape neîncăpătoare pentru toți cei care veneau aici fascinați de peisajele promise. Singura plajă privată unde am plătit șezlongul (4 euro/persoană) și unde am întâlnit români. Dacă nu ajungeam aici am fi pariat că Zagora nu a fost vreodată o destinație pentru români, ci doar pentru greci.
La taverna la care ajungi urcând toate treptele se mănâncă excelent!
Situată la 31km de Zagora.
O listă completă a plajelor din apropierea Zagorei găsești aici.
Ce faci în jurul Zagora, Grecia?
Afară de vizitarea Skiathos-ului (despre care am spus mai sus), te mai poți plimba prin satele tradiționale din jurul Zagorei.
Ce trebuie să știi este că pe muntele Pelion sunt 24 de sate tradiţionale, ascunse printre serpentine și care găzduiesc platani vechi de sute de ani. Tabloul este completat de taverne unde găsești greci așezați la sfat pe întreg parcursul zilei și meniu recitat, cafenele şi mici magazine închise la orele prânzului – siesta este între 14-18:00, când este închis peste tot. De asemenea, dacă ai fost în Toscana și ți-a plăcut, atunci trebuie să vii și aici. Unii ar spune și că medicina din plante s-a format pe muntele Pelion, luând în considerare faptul că aici se găsesc tot felul de ierburi făcătoare de minuni.
Odată ce ai trecut de Volos (orașul de la poalele muntelui Pelion), șoseaua te poartă către primul sat, Portaria. Sub ocupație turcă, satul a fost renumit pentru mătăsurile comercializate, dar acum este pentru casele de acum două secole, transformate în hoteluri de 4*. De aici poți pleca în plimbare către cascada Karavos sau biserica Agios Nikolaos.
3km mai târziu, ajungi în satul Makrinitsa, balconul Pelionului (cu panoramă asupra Volosului și a golfului Pagasitic), unde întâlnești case din secolul al XVII-lea și străzi pavate cu piatră de râu. Din acest sat, poți urca până în vârful Pourianos Stavros (1.590m). Drumul traversează podul de piatră Karya și coboară în satul Pouri, către Marea Egee.
Iarna, dacă vrei la ski în Grecia, în Agriolefkes (pe muntele Pelion) mergi la sigur. Iar priveliștea asupra Mării Egee va fi senzațională, presupun eu. De asemenea, de la vila în care am stat în Zagora se vedeau stâlpii telescaunului, așa că am presupus prezența unei pârtii foarte aproape de noi.
Zagora este cunoscut pentru merele sale – un fel de Frumos de Zagora – despre care se spune că au o aromă unică. În această perioadă (august) nu sunt perfect coapte, dar tot mi-au plăcut la gust. În centrul satului este Muzeul Grec (Ellinomouseio) şi o bibliotecă ce adăposteşte mii de cărţi vechi, hărţi şi manuscrise rare.
La o altitudine de 400m este Tsagkarada, un alt mic sat tradiţional în centrul căruia se află piața Agia Paraskevi, cunoscută pentru platanul vechi de 1000 de ani.
Pe partea cealaltă a muntelui este Milies (400m altitudine), satul unde este adăpostit steagul Revoluției din 1821, ridicat de Anthimos Gazis. Aici este capătul unei linii ferate vechi de peste 100 de ani, construită în 1895 pentru a transporta persoane și mărfuri. Trenulețul de aici ese un fel de Mocăniță autohtonă – aceeași viteză de 25km/h pentru locomotiva cu aburi.
În sudul peninsulei este Platania, cel mai mare și cunoscut sat pescăresc. De aici poți lua o ambarcațiune Flying Dolphins către Skiathos sau poți alege să îți petreci ziua la plaja Mikro.
Puțină legendă/ istorie despre muntele Pelion
Legendă:
Muntele Pelion își are numele de la regele Peleus, tatăl lui Ahile și a fost tărâmul centaurilor. Cel mai înțelept dintre centauri, Chiron, l-a crescut și educat pe Ahile. Zeii Olimpului au ales această zonă ca reședință de vară și aici ar fi avut loc primul concurs de frumusețe din regatul Magnesiei.
De aici, Zeus a creat frumoasele insule Sporade (Skiathos, Skopelos, Alonnisos) aruncând stânci în mare.
Istorie:
Pelion a fost cunoscut în antichitate ca “muntele vindecării”, datorită plantelor care creşteau aici (mai știi ce spuneam mai sus?), iar istoria lui începe împreună cu crearea Dimitriadei în jurul anului 300 B.C. de către Regele Macedoniei, Dimitrios de Besieger. Dimitriada era atunci centrul Magneţilor şi a reuşit să supravieţuiască invaziei goţilor, slavilor, turcilor, bulgarilor şi francilor.
Pelionul a fost sub stăpânire venețiană 200 de ani și 500 de ani sub ocupație turcă (zonele de coastă).
Din 1830, locuitorii din Pelion s-au mutat către coastă unde au creat aşezări structurate. Din păcate, au fost nevoiţi să se mute mai sus destul de des deoarece au devenit ţinta piraţilor. Regiunile preferate cel mai mult erau cele de lângă mănăstiri.
În 1881 Magnesia, Pelionul şi întreaga Tessalie au fost integrate în statul grec.
Festivaluri din Pelion
1 Mai: Ziua Florilor. În Trikeri se adună locuitorii în piața centrală, se bea vin locl și se dansează.
Iunie: Festivalul Tsipouro – sărbătoarea rachiului local de tescovină
Iulie: în prima săptămână este Lehonitika (târguri, expoziții de flori, concerte); în a treia săptămână este Festivalul Cireșelor; festivalul Cârnaților; la finalul lunii este Festivalul Pescarilor.
August: Festivalul Măslinelor, Festivalul Perelor.
Septembrie: Festivalul Merelor.
——-
Sper să îți fi trezit cheful de plimbare și să te aventurezi la acest drum extraordinar. Nu uita: între 14.00 – 18.00 tot omul își face siesta 🙂
——-
- https://korinams ro/2016/08/22/zagora-grecia-muntele-pelion/
Trezit cheful de plimbare!? glumești cred. Uite acuma aș pleca.
O zona minunata in care as merge cu placere.
Hello.This article was really motivating, especially since I was searching for thoughts on this subject last Wednesday.
Nice blog here! Also your website loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol