Trimite soarele în vacanță

Până acum o perioadă (mai exact, până la prima vizită la dermatolog), unde era soarele mai puternic, eram și eu.

Să explic mai bine, totuși. Am impresia că și tu făceai la fel:

 1. Se făcea că era un 2008-2009, iar eu în plină tinerețe și nebunie – tocmai ce venisem la București, în anul 2 de facultate. Fată serioasă, integralistă (un fel de tocilară cu 2 job-uri și fără restanțe), meritam și eu o vacanță la mare, nu? Și ce face un om crescut la munte, când ajunge la mare? Vrea să ia tot soarele, în 2 timpi și 3 mișcări. Eu am rezolvat situația repede: am stat la plajă între 11 și 16 – cum altfel să te bronzezi dacă ai doar 3 zile? Eram ca nenea de la știri: ”- De ce stați la plajă la această oră? – Păi am plăit degeaba concediul ăsta?”
  M-am întors cu o minunăție de arsură solară: atât de puternică, încât pe fața mea pistruiată aveam răni, nu mai suportam adiere de vânt… Ce să mai: trebuia să îmi ascund fața sub o șapcă, altfel aș fi speriat lumea. 1 zi mai târziu au apărut durerile insuportabile – nah, eram prea nebună să merg la medic, internetul spunea că trece cu miere – așa că am coborât la farmacie, unde am reușit să bag spaima în 2 farmaciste care nu înțelegeau ce fel de cremă pentru arsuri vreau și mi-am dat șapca jos. Nu glumesc, chiar s-au speriat.Nu știu dacă doamnele și-au revenit curând din sperietură, cert este că ”am rezolvat cu niște creme”.
 2. Ceva timp mai târziu, la fel de iresponsabilă, vacanță pe Coasta de Azur. Evident, și acolo am stat la soare de toți banii: adia vântul, stăteam la umbră, dar tot la orele critice, SPF sub 15. Vorba unui prieten: ”Ce?! Am stat la umbră!” – de parcă asta ar conta. M-am întors ca o floare cu o aluniță înconjurată de un cheag de sânge, direct la Clinica Dr. Leventer, unde mi s-a întocmit o hartă a alunițelor. Desigur, cea ”bolnavă” a avut și va avea parte de un tratament preferențial și extrem de atent deoarece fusese dintr-o dată deranjată de nebunia mea.

Așadar, mi-a luat ceva până am ajuns la medic și până am înțeles că soarele de prânz este extrem de riscant, umbra făcută de o banală umbrelă este inutilă, iar cremele cu factor de protecție solară sunt absolut obligatorii. Și mi-a luat și mai mult până am înțeles că pielea deschisă la culoare (ba unde mai pui că eu am și pistrui și alunițe sensibile) este predispusă cancerului de piele și acest lucru trebuie tratat cu mare seriozitate. Unul din trei cancere diagnosticate acum este un cancer de piele (sursa) – la vârste din ce în ce mai mici.

trimite soarele in vacanta - cu protectie solara si faraSursă imagine.

Alunițele nu înseamnă neapărat cancer de piele, iar mai jos îți spun ce ar trebui să îți ridice un semn de întrebare:

Asimetria: jumătățile aluniței nu arată la fel.
Bordurile: marginile sunt de formă neregulată.
Culoarea: apar nuanțe de brun, negru, alb, roșu în aceeași aluniță.
Evoluția: alunița crește, sângerează, creează senzație de mâncărime.

Practic, trebuie să fii atent/ă la ce-ți spune corpul și învață să-ți citești pielea. Ai aici un ghid practic întocmit de Fundația Dr. Leventer, aruncă o privire înainte de orice ai de făcut azi și dă-l mai departe.

Acum merg la mare doar pentru a citi foarte mult și a mă deconecta, niciodată cu SPF sub 50 pe corp/față și stăm la soare ori până în 11, ori după 16-17 (și ce bronz excelent obțin, o nebunie!). Ba, mai mult, crema cu SPF este nelipsită tot timpul anului, fie că merg până la magazinul din colț sau în vacanța de iarnă.

Protejează-ți pielea, trimite soarele în vacanță!

Pentru că am vorbit mult despre mine și despre soare, mă gândesc să facem un concurs 🙂 Spune-mi 3 lucruri pe care le faci pentru a te proteja de razele nocive ale soarelui și îți ofer un set Avene (Avene Tolerance Extreme Emulsie și Avene Apă Termală).

premiu Avene - Trimite soarele in vacanta

Revino în ziua de 12 septembrie să vezi dacă ai câștigat!

UPDATE: Câștigătoarele sunt: Raluka și Miruna

___

Sursă foto featured

4 thoughts on “Trimite soarele în vacanță”

 1. 1. Loțiune cu factor de protecție solară aplicată cu vreo 30 minute înainte de expunerea la soare sau, după caz, înainte de a ieși din casă.
  2. Nu plajă sau expunere ridicată la soare între 11-15.
  3. Loțiune cu factor de protecție solară reaplicată din când în când în timpul expunerii la soare.

  🙂

 2. Curatare ten, crema cu factor de procetie ridicat (50 spf), fond de ten. Si evident, evit expunerea la soare… Daca sunt la mare, maxim 1 h pe zi plaja, dimineata f devreme (8-9) sau seara dupa 17.

 3. 1. Nu ies din casă între 11 și 4-5, decât dacă e absolut necesar și atunci evit cât mai mult să petrec timp pe afară.
  2. Cremă cu factor de protecție solară, 50 și dacă e 9 dimineața
  3. Evit concediile la mare în plin sezon, tocmai fiindcă nu cred că are rost să merg acolo ca să mă ascund de soare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii