Proaspăt întoarsă din vacanța care mi-a schimbat părerea despre Italia, astăzi voi scrie câteva ponturi, informații, detalii despre orașele din regiunea Toscana pe care le-am văzut și ar merita să o faci și tu.
În primul rând, să vorbim despre cum am ajuns în Toscana și cu ce m-am plimbat pe acolo:
- bilet dus București – Bologna cumpărat cu 2 luni înainte, prin Ryan Air – 15 euro
- bilet întors Pisa – București cumpărat tot cu 2 luni înainte, prin Wizz Air – 20 euro
- mașină închiriată prin intermediul agenției de turism Trippero, la AVIS, rezervată cu 2 zile înainte – 161 euro pentru 4 zile full, categoria Economy (Fiat Panda), cu preluare din Bologna și drop off în Pisa, fără excess tax (garanția oprită de pe card). La fața locului (pe aeroportul din Bologna) am avut noroc să întâlnim o angajată AVIS româncă, entuziasmată să ne întâlnească. Aceasta ne-a oferit contra unei diferențe de 15 euro/zi o Alfa Romeo Giulia. În realitate diferența la preț pentru noua categorie ar fi fost de 75 euro/zi.
În al doilea rând, să vorbim puțin despre orașele din Toscana , în ordinea în care le-am vizitat eu:
Bologna
Cum bine am citit întro revistă, Bologna este un oraș pentru o jumătate de zi, atunci când ești în drum spre Florența sau Veneția. Nu are rost să ne lansăm în declarații și să spun că este un oraș nemaivăzut. Este doar un oraș pe care să îl vizitezi pe repede înainte și unde să mănânci paste bolognese 🙂 sau o porție cinstită de fructe de mare și despre care să știi că are cea mai veche universitate din lume.
Italienii numesc orașul Bologna în 3 feluri:„dotto“ (doct, erudit) – pentru cea mai veche universitate din lume; „rosso“ (roşu) – pentru tendinţa politică de stânga, dar și pentru culoarea acoperişurilor şi a caselor; „grasso“ (gras) pentru excelenta gastronomie.
Dacă mergi în centrul istoric vei descoperi, la pas, piețele Nettuno (cu statuia lui Neptun) și Maggiore (imediat lângă, cu biserica San Petronio – intrare liberă) – unde poți savura o cafea la soare sau te poți bucura de o carte bună pe treptele Palazzo Comunale sau Palazzo del podesta.
Știi că ai ajuns la Palazzo Comunale atunci când vezi turnul cu ceas și fațada dominată de statuia lui Papa Grigore al XII-lea. Dacă te gândești să îl vizitezi, aici găsești un muzeu de artă cu lucrările pictorilor locali.
Există aici și un Muzeu al Înghețatei. Înțelegi tu ce vreau să zic.
Pentru cei pasionați de mașini/ motoare, există câteva muzee pe care le poți bifa:
- Muzeul Casa Enzo Ferrari
- Muzeul/ Fabrica Ferrari (Maranello)
- Muzeul/ F abrica de motociclete Ducati
- Muzeul Lamborghini
- Muzeul Ferruccio Lamborghini
În rest, plimbă-te mult și bucură-te de vin, cappuccino, paste. Asta te va bucura mai mult decât orice.
Florența/ Firenze
Pentru că am avut mașina închiriată, următorul oraș de pe lista noastră a fost Florența – capitala regiunii Toscana, orașul desprins dn cărțile poștale, locul unde a apărut mișcarea renascentistă.
Încă de la intrarea în oraș ești întâmpinat de silueta Domului din Florența, dar și de Basilica di Santa Maria del Fiore (una dintre cele mai mari biserici din Italia) sau de Galeria Uffizi (unul dintre cele mai vechi muzee din lume).
Următorul punct de atracție este cel mai vechi pod din oraș, Ponte Vecchio, de unde admiri râul Arno cu apele învolburate și nu dintre cele mai clare.
Curiozități despre Florența:
- Străzile pot avea un nume la un capăt și altul la celălalt capăt (ex: Via Martelli – strada care dă în Piața Domului – se transformă în Via Cavour la prima intersecție);
- în 1339 a devenit primul oraș din Europa cu străzi pavate;
- Aici au locuit: familia Medici, Leonardo da Vinci, Niccolo Machievelli, Galileo Galilei, Amerigo Vespucci, Donatello, Raffaele, Roberto Cavalli, Guccio Gucci (casa de moda Gucci a fost fondată aici, în anul 1921);
- În aceeași zi din an au avut loc două inundații mari: 4 noiembrie 1333 și 4 noiembrie 1966.
Florenţa este un muzeu în aer liber: vei fi tot timpul cu gura căscată și cu ochii pe sus, ba în dreapta, ba în stânga. Dar, evident, nu uita să te oprești la un Latte!
Costul autostrăzii Bologna- Florența: 8,20 euro. Parcarea în Florența: 3 euro/oră
Chianti (Castellina)
Vacanța în Toscana ar trebui să însemne, în primul rând, o plimbare prin Chianti – una dintre cele mai cunoscute regiuni ale Italiei, pentru cei peste 600 de producători de vinuri bune bune bune.
Situată pe drumul dintre Florența și Siena, Chianti îți pune la dispoziție așezări rustice cu acoperișuri din teracotă, podgorii întinse cât vezi cu ochii, dealuri colorate.
Printre drumurile șerpuite ce străbat dealurile din Chianti se ascund case care te așteaptă la orice oră cu o degustare de vin din cramele proprii.
Primul sătuc în care am poposit a fost Castellina, ce datează încă din vremea etruscilor și este situat la aproximativ 25km de Siena. Aici se îmbină fascinant teracota și piatra, formând zidurile medievale printre care te poți plimba fără să fi deranjat de ceata de turiști curioși. Nu evita Via delle Volte – un tinel subteran ce oferă panorame incredibile. După aceea oprește-te la una dintre terase pentru un pahar cu vin sau un platou cu salamuri uscate.
Printre celebrele soiuri de vin roșu Chianti, se numără Chianti și Chianti Classico, Pomino, Colli dell’Etruria Centrale, Vin Santo del Chianti și Vin Santo del Chianti Classico. Dacă te interesează acest domeniu, ai la dispoziție Museo del Vino (5 euro intrarea, preferabil cu rezervare) cu o colecție de prese manuale, aparaturi rudimentare etc.
Important centru al industriei viticole, Chianti iese în evidență prin micuțele așezări romane, înconjurate de podgorii sau plantații de măslini.
Siena
Dacă ajungi în Siena în 2 iulie sau 16 august, te așteaptă Palio di Siena – faimoasa cursă de cai ce are loc în Piazza del Campo, locul de unde vei pleca fascinat. Cursa Il Palio include un întreg spectacol cu toboșari, purtători de steaguri, costume medievale, istorie și tradiție și are loc anual (în cele două zile) încă din secolul XIII, desfășurându-se între reprezentanții celor 17 contrade di Siena, cartierele Sienei. Cursa în sine durează 90 de secunde, fiind foarte violentă, fiind permise: alianțe, sabotaje (cai dopați) mită, cai și călăreți răpiți etc. Trebuie să fie foarte tare!
Pentru că eu am ajuns aici toamna, cursa nu a fost în program, dar străzile încă erau decorate de sărbătoare. Este un oraș destul de mic, cu străzi întortocheate, puține parcări, multe sensuri unice și plin de turiști (seara) care caută un loc la o terasă, pentru a savura unul dintre vinurile locale.
În Siena este și cea mai veche bancă funcțională din lume, ce datează din anul 1472.
Cum ajungi în Siena?
- Aeroport: Florența și Pisa, de unde sunt multiple transferuri către Siena. Se poate ajunge și de la aeroportul din Bologna, fiind câteva curse directe pe zi.
- Tren: din Pisa/ Florența, cu schimbare la Empoli.
- Autobuz: din Florența (1 oră) sau din Roma (3 ore) iei autobuz până în Piața Gramsci
- Mașină: din Florența setezi pe GPS cel mai lung traseu (pentru a evita autostrada și a te bucura de peisajele din Chianti – aproximativ 70km). Accesul cu mașina este permis doar în afara orașului medieval, unde sunt și parcări cu plată (1 euro/ oră)
Montepulciano
Ce trebuie să faci imediat ce ajungi în orașul-cetate Montepulciano? Să te bucuri de un pahar cu vin Nobile di Montepulciano sau Rosso di Montepulciano.
Apoi, plimbă-te prin Piazza Grande – desigur, piaţa principală a oraşului, cu clădiri ce par încremenite în timp, înalte. De o parte și de alta a străduțelor lăturalnice găsești restaurante moderne.
Una dintre clădirile dominante este Palazzo Comunale – varianta mai mică şi simplificată a Palazzo Vecchio din Florenţa. Poți vizita atât terasa Primăriei (2.5 euro/pers), cât și turnul (5 euro/ pers), de unde admiri împrejurimile spectaculoase.
Inedit este Torre dell’Orologio cu Pulcinella în vârf.
Dacă ești îndrăgostit de seria Twilight, atunci sigur știi că în Montepulciano au fost filmate scene din The Twilight Saga: New Moon.
Aici a vzitat și
Muzeul Torturii (8 euro intrarea/persoană, dar pentru grupuri de minimum 4 persoane se aplică o reducere de 2 euro/pers). Experiența este și amuzantă, dar și terifiantă – anumite instrumente de tortură m-au scos forțat dn Muzeu 🙂
______
În următorul articol discutăm despre San Gimignano, Volterra, Pisa, Lucca și Viareggio – AICI.
______
2 thoughts on “TOSCANA – ponturi, informații, detalii – 1”