Că sunt prima când se strigă ”hai!” sau că ne-am adunat aici pentru că ne plac foarte mult călătoriile, asta știm cu toții. Dar că în perioada următoare ai ocazia să călătorești în timp, asta nu știu câtă lume știa. De aceea sunt eu aici!
Acum jumătate de milion de ani (cred că nici măcar în stadiul de celulă nu eram), pe vremea când totul era acoperit de gheață, de peste 2000m grosime – nu ca acum, dar nu este momentul să discutăm despre încălzirea globală – și temperatura nu era niciodată mai sus de -50o C, trăiau niște animăluțe drăguțe, mici și pufoase: MAMUȚII, păziți de ursul Pararctotherium. Pe lângă ei, hop și Tigrul cu dinții-sabie (400kg de frumusețe), dar și Toxodonul (1.5t, 3m lungime și piele pe care va avea să o moștenească rinocerul). Puțin rușinat de nasul cam mare, Macrauchenia (lama uriașă, 1t și 3m lungime) își face loc și caută niște iarbă pentru masa lunară– come on, normal că nu mai există acum, ce iarbă să găsești în Epoca de Gheață? – asta în timp ce Gliptodonul (max 2t, armadillo-ul zilelor noastre) încerca să îi fure porția, gonit, și el, de Glossotherium. În tot acest timp, Hippidion (calul american, 400kg) se plimba nestingherit prin Peru. Evident, Megatherium (leneșul uriaș, 6t, 6.5m lungime) stătea pe prispă și privea desfășurarea acestor evenimente.
Ți se pare că vorbesc limbi străine? Poate, dar am căpătat acest talent după ce am vizitat expoziția care mi-a amintit cum încercam eu să mă joc de-a paleontologul când eram mică și preferam dinozaurii de plastic în locul păpușilor colorate.
Te invit și pe tine să vorbim aceeași limbă, mai ales dacă ești sau treci prin București până pe 31 ianuarie 2017.
În Sun Plaza (ajungi imediat cu metroul, cobori la stația Piața Sudului și ai ieșire chiar în centrul comercial) te așteaptă exponatele animatronice în mărime naturală, înfățișând zece mamifere (dintre cele menționate de mine) aparținând megafaunei și dispărute în timpul glaciației. Desigur, sunt așezate în decoruri specifice perioadelor în care au trăit, ca să nu mai spun că scot sunete și se mișcă dacă te plimbi puțin pe lângă ele (leneșul uriaș chiar este în stare să scoată limba la tine!). Intrarea este liberă, amuzamentul garantat. Mai ceva ca la muzeu.
Vor entuziasma copilul de lângă tine sau pe cel din tine.
_________
Expoziția a fost realizată în colaborare cu Prof. Adrian Giacchino, Directorul Fundației Felix de Azara, o organizație non-guvernamentală, non-profit, al cărei scop este de a contribui la conservarea naturii o și a patrimoniului cultural, la dezvoltarea științei și utilizarea durabilă a resuresulor naturale.
_________
Have nice day ! 🙂