Acum ceva vreme am ajuns într-o zonă despre care nu auzisem prea multe lucruri, foarte aproape de Brașov, cum mergi spre Întorsura Buzăului. Așa cum spune și titlul, este vorba despre Vama Buzăului, iar mai jos povestim despre ce minunății găsești aici dacă ești în trecere sau cauți un loc cu foarte puțini turiști.
Comuna Vama Buzăului are în componență satele Vama Buzăului (reședință), Acriș, Buzăiel și Dălghiu și este situată la numai 45 de km de orașul Brașov. Este străbătută de DC 49A și de DJ 103A, care face legătura dintre Tărlungeni și Brădet (DN 10), iar în sud-vest este vizibil lanțul montan al Masivului Ciucaș.
Găsești aici peisaje de vis, aer curat, produse tradiţionale şi minuni ale naturii, la poalele Munţilor Ciucaş – într-o localitate ce aspiră să devină staţiune turistică.
Principala atracţie a localităţii este Cascada Urlătoarea, dar nu la fel de cunoscută ca surata ei cu acelaşi nume din Munţii Bucegi (în Buşteni), cu toate că este spectaculoasă. Poți ajunge aici cu mașina (3km) sau în plimbare (20 minute), iar pe drum admiri culmile Munților Ciucaș. Odată ajuns/ă, spectacolul este impresionant: din rocile cu tentă roșiatică țâșnesc mai multe izvoare cu apă cristalină și cu un debit constant și cu un susur care pare urlet. Se mai spune despre această cascadă că este singurul loc din țară unde poți merge pe apă, senzație oferită de zecile de izvoare care se scurg de pe munte, formând o potecă.
Cascada are si o legendă: localnicii spun că aici au trăit pe vremuri vrăjitoare şi zgomotul ar veni de la ele, care încă mai bântuie pe plan local. Partea bună este că zona nu a fost invadată de grătare şi de aceea este încă o oază de linişte şi de natură nestricată de mâinile omului. Deci vrăjitoarele acelea nu prea și-au făcut treaba.
Rezervaţia de zimbri – situată la marginea pădurii, rezervația a luat fiinţă în anul 2008, fiind amenajată pe o suprafaţă de 10 hectare, unde acum trăiesc 36 de zimbri – cu planuri de extindere. Primele exemplare din rezervaţie au fost aduse din Austria, Elveţia, Franţa şi Italia şi s-au adaptat foarte bine, crescându-și numărul cu 11 noi membri.
Suprafața rezervației este de 100 hectare, dintre care 80 sunt doar de pădure – situată la ieșirea din localitatea Acriș (pe DN10 Brașov – Buzău), pe partea stângă.
În aproximativ 30 de minute te poți plimba în jurul lor sau îi poți admira de pe o bancă la umbră, costul unui bilet fiind de 5 lei.
Cert este că Vama Buzăului îți poate oferi orice ai nevoie după o săptămână agitată: aer curat, susurul apei, răcoarea muntelor, lipsa de semnal (nu te speria, nu ești chiar departe de civilizație, dar sunt puncte unde nu ajunge semnalul. Și bine face).
Un pliant cu mai multe informații despre Vama Buzăului găsești aici.