10 cărți de vacanță

Ce face călătorul când poposește într-un loc minunat, la o plajă liniștită sau poate chiar în timpul unui zbor lung și plictisitor, către destinații de vis? CITEȘTE. Așadar, pentru că nu întotdeauna avem loc în bagaj pentru a căra cu noi întreaga bibliotecă, pun mai jos 10 recomandări de cărți pe care eu le-aș reciti cu prima ocazie, dar pe care le-am descoperit în vacanțe (în ordine aleatorie):

 

1. Café au Lait – Julian Barnes

Cartea cuprinde 10 scurte povestiri ce au într-o oarecare măsură legătură cu Franța: Cum se vede prin ochii englezilor? Cum trăiește un englez în țara de dincolo de Canalul Mânecii? Ce înseamnă să fii englez în Franța? Practic, această carte este o delcarație de dragoste a lui J. Barnes pentru țara lui, ascunsă printre secvențe din mai multe timpuri și clase sociale.
Îți recomand să o parcurgi pe îndelete, să nu sari pasaje, să îi dedici timpul tău prețios în mod special atunci când ești într-o călătorie. O vei vedea cu alți ochi.

Dacă ți-a atras atenția, o poți achiziționa de aici: http://www.emag.ro/cafe-au-lait-julian-barnes-9786065797918/pd/DR3Z8MBBM/

 

2. Eleganța Ariciului – Muriel Barbery

De departe cartea mea preferată de anul acesta, Eleganța ariciului este povestită din două perspective: cea a unei doamne în rolul de paznic al unei scări de bloc locuite de burghezi și cea a fetei uneia dintre aceste familii. Ambele cu o cultură vastă, neîțelese și neînțelegătoare cu societatea în care trăiesc, neliniștite pentru că filozofia lor de viață nu se potrivește cu a celor din jur. O carte fabuloasă, care te pune pe gânduri încă de la primele pagini. Ușor de citit, greu de uitat.

O poți achiziționa de aici.

 

3. Despre Vis – Sigmund Freud

Ai avut de curând coșmarul acela în care cazi în gol – despre care se spune că absolut fiecare persoană de pe planeta asta îl are? Sau poate fața unui străin te tot ”bântuie” în vis? Dar poate nu știai de ce se zice că este bine să visezi lucruri negative – în viața reală se vor întâmpla pe dos?

Aceste mistere sunt elucidate în cartea de numai 100 de pagini a lui Sigmund Freud, un fel de ”recenzie” a celor mai importante secvențe din ”Interpretarea viselor” – dar și ceva mai ușor de ”digerat”. Extrem de interesantă și revelatoare, cartea este numai bună de citit în timpul unui zbor scurt sau în cateva ore de stat la plajă.

O poți cumpăra de aici.

 

4. Amantul Japonez – Isabel Allende

O dublă poveste de dragoste, la distanță de jumătate de secol: Povestea Almei Belasco, care a fost trimisă de către părinții ei (în 1939) din Polonia în San Francisco, pentru a fi la distanță de amenințările naziste – și parcursul ei alături de fiul grădinarului japonez. Și povestea unei tinere din Republica Moldova, Irina Bazili – despre cum ajunge să trăiască visul american, obligată find de împrejurările vieții, acum îngrijitoare a Almei, într-un azil de bătrâni.

Excelent scrisă, cartea m-a făcut să citesc toată bibliografia Isabellei Allende. O poți achiziționa de aici.

 

5. The pursuit of happiness – Ruth Whippman

Îți cauți o carte care să te distreze, dar prin care să te și regăsești? Într-o lume agitată în care toți căutăm fericirea, Ruth ne arată că este chiar sub nasul nostru, îndiferent de înălțimea țelurilor și de ce crezi tu că te face fericit, de fapt. O carte despre simplitate, despre transformări interioare și deschiderea ochilor – cu adevărat. Citită la momentul potrivit, poate reprezenta o adevărată schimbare.

O poți achiziționa de aici.

 

6. Înainte să te cunosc – Jojo Moyes

Disclaimer: Nu am văzut filmul, iar cartea este mai mult pentru doamne/domnișoare.

Aparent imposibil, poveștile de dragoste dintre un om cu invaliditate severă și îngrijitoarea sa  pot exista. Lou Clark știe că scopul ei este doar să îl convingă pe Will să renunțe la un gând ce îl măcina, dar totul se sfârșește cu o sinceră poveste de dragoste. Garantez cel puțin o lacrimă la final, indiferent cât de puternică ai fi.

O poți achiziționa de aici. Eu tocmai am achiziționat și „După ce te-am cunoscut„. Să vedem ce promite.

 

7. Arta de a fi fericit într-o lume zbuciumată – Dalai Lama

Dialogurile cu Dalai Lama au tot fost transcrise, dar această versiune mi se pare printre cele mai bune. Practic, pe măsură ce parcurgi această carte îți dai seama că o altă abordare a tuturor problemelor va duce la o rezolvare mult mai rapidă a lor. Dar și cum sunt construiți oamenii și ce anume le determină deciziile și reacțiile în momentele tensionate.

O poți achiziționa de aici.

 

8. Insuportabila ușurătate a finței – Milan Kundera

Destul de întortocheată, pe alocuri amuzantă, de multe ori tristă, cartea tratează probleme din viața de cuplu, dramele personale și faptul că același lucru poate însemna ceva complet diferit pentru fiecare membru al unei relații.

Sunt dezbătute idei precum vinovăţia, fidelitatea, dragostea, compromisul, pornind de la povestea a două cupluri ale căror trasee se intersectează pe fundalul tumultuos al Pragăi anilor ’60, fără un tipar anume.

Ecranizarea (a existat una, în 1989) a fost o dezamăgire pentru Milan Kundera, așa că nu este relevantă pentru a-ți crea o impresie despre carte.

O poți achiziționa de aici.

 

9. Elon Musk – Ashlee Vance

Dacă ai ceva mai mult loc în bagaj și ești pasionat/ă de tehnologie, atunci chiar nu trebuie să lași acasă această carte. Vei înțelege de ce Tesla este acolo unde este, de ce Elon Musk a reușit să depășească toate momentele de cumpănă din viața lui și a business-urilor sale, vei vedea ce înseamnă pasiunea, dar și ce înseamnă să nu crezi deloc în ”imposibil”. Recomandată celor care își caută sau au pierdut motivația.

Achziționată de aici.

 

10. Fata din tren – Paula Hawkins

O carte ce reușește să te țină cu sufletul la gură, un thriller psihologic captivant, genul de poveste care nu îți dă pace, cu un final GENIAL.

De la jumătate cărții încolo, autoarea începe să se joace tot mai tare cu mintea ta, să te țină atent/ă la tot ce se întâmplă. Partea cea mai interesantă este că povestea este narată de trei personaje, trei voci diferite, iar subiectele atinse sunt: abuzul în familie, felul în care sunt judecate femeile, dar și faptul că niciodată nu poți cunoaște un om cu adevărat.

Achiziționată de aici.

 

Așa cum ai observat, recomandările sunt din mai multe arii – cât să mă asigur că vei găsi o carte pe placul tău printre sugestiile mele. Dacă ai încredere să mergi pe mâna mea, îți mulțumesc și aștept impresii J

 

Sursă poză featured

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii