Și iată cum a venit vremea să povestim puțin despre ce poți face la mai puțin de 200 de kilometri de București. Mai exact, în Arbanassi, Bulgaria – lângă Veliko Tarnovo.
Istoria Arbanassi, Bulgaria
Primele atestări ale acestui sat sunt datate din anul 1538 – când Soliman Magnificul a dat un decret prin care îl oferă cadou ginerelui său, vizirul Rustem Pasha. Cât despre întemeiere, se presupune că albanezii și grecii emigranți ar fi ”de vină”, în urma unei victorii din martie 1230 a țarului Ivan Asan al II-lea împotriva despotului Epirului.
Între secolele XVII-XVIII, satul Arbanassi devine un important centru comercial, locuitorii fiind implicați în comerț cu vite, unt și seu, cu Austro-Ungaria, Rusia, Transilvania și India. Tot pe atunci apare și clasa meseriaşilor arămari, aurari şi fierari, dar şi cea a crescătorilor de viermi de mătase. Pe lângă asta, majoritatea familiilor aveau podgorii cu struguri de culoarea chihlimbarului.
Începând cu 1921, satul Arbanassi a fost declarat complex de vacanță printr-un decret regal, iar din 2000 locul este recunoscut drept monument istoric de importanță națională, fiind un adevărat muzeu în aer liber: 144 case vechi fortificate, 5 biserici și 2 mânăstiri.
Cum ajungi în Arbanassi, Bulgaria?
După cum spuneam, Arbanassi este situat la mai puțin de 200 km de București, în vecinătatea Veliko Tarnovo. Mai exact, ai de călătorit aproximativ 3 ore cu mașina, dacă punem la socoteală și statul la coada vămii Giurgiu (de aici faci max. 1h30).
Ce poți face în Arbanassi, Bulgaria?
Primul răspuns, spontan, ar fi: NIMIC. Relaxează-te după o săptămână de corporație, bucură-te de peisaje și de mâncarea excelentă servită în grădinile restaurantelor.
Dar dacă tot ai ajuns aici și nu ai de gând să privești continuu cum crește iarba, fă o plimbare pe străduțele satului, printre case și grădini, până ajungi la cele mai importante locuri de văzut:
- prima școală greacă din Bulgaria (inclusiv slujbele se țineau în limba greacă);
- bisericile neobișnuite pentru cultura noastră: foarte simple la exterior, din piatră, părând case obișnuite. Interiorul abundă în picturi spectaculoase. Se presupune că acest aspect se datorează dominației turcești, când creștinismul nu era ceva cu care să te afișezi în fața sultanului;
- Biserica Nașterii Mântuitorului – declarată muzeu datorită picturilor.
Practic, pe pereții lăcașului sunt desenate viziunile personale ale pictorilor despre viață, ilustrîndu-i și pe filosofii greci: Platon, Pitagora etc.
Destul de greu de localizat această biserică, așa că vă recomand să întrebați de ”Nativity Church” pe orice localnic – majoritatea se descurcă în limba engleză. Sau vorbesc de îi dor mâinile 🙂
- fântâna Kokonska – construită în 1876 de Mehmed Aga Said, pe frontispiciul căreia stă scris în arabă: Cine o privește și bea va primi lumină în ochi și în suflet.
- Mânăstirea Adormirea Maicii Domnului (Sveta Bogoroditsa) – construită în timpul celui de-al doilea țar bulgar, apoi abandonată dn cauza atacurilor bandelor de tâlhari (poate de aici au început legendele despre Bulgaria?), clădirea nu pare să impresioneze cu nimic la exterior.
Mânăstirea de maici a fost restaurată între sec. XVII-XVIII, după ce a fost construită în anul 1680. Celelalte clădiri ale mănăstirii au fost ridicate în 1716 de către călugărul Danail Troyan, ce avea să devină starețul acestui lăcaș.
În anul 1836 a fost renovată intrarea boltită din curtea mănăstirii, optându-se pentru construirea unei clopotnițe deasupra ei.
Se spune despre iconostasul mănăstirii că datează din 1867 și este împodobit cu icoane ce datează din secolele XVII – XVIII. Despre una dintre aceste icoane vom vorbi mai pe larg, deoarece este considerată făcătoare de minuni și are suprafața acoperită cu argint: Sfânta Fecioară cu Trei Mâini. Se spune despre icoană că a fost îngropată de către maici, înainte de a fug din calea tâlharilor. După un timp, trecând pe aici, un cioban a auzit un plânset din pământ, așa că sătenii au săpat și au găsit minunea. Cea de-a treia mână de pe icoană a fost adăugată în urma unei donații făcută de către un negustor local, în semn de recunoștință pentru însănătoșirea copilului său.
- Muzeul Casei Konstantsaliev – intrarea aprox. 10 leva, gratuit fotografiatul, program 09 – 18.00. Clădirea pare a fi cea mai mare din zonă, datând încă din secolul al XVII-lea. Intrarea se face prin partea vestică a clădirii.
Unde mănânci în Arbanassi, Bulgaria?
- Izvora – solicitați aici o masă în grădină, dacă vremea o permite. Fiind puține și împrăștiate, vei avea senzația că ești doar tu cu prietenii tăi;
- Arbanassi Han – mâncarea delicioasă, dacă ai timp de așteptat până îți ia cineva comanda 🙂
- Kaloyanova Fortress – hotel stil cetate, aflat la câțiva kilometri deasupra satului. Aici poți servi masa la terasă, cu muzică live, dar trebuie să iei în considerare faptul că priveliștea pe care ți-o oferă este senzațională.
Nu pleca din Arbanassi fără să cumperi suveniruri pentru cei dragi. Chiar lângă complexul Izvora este un mic magazin cu astfel de obiecte.
___
Ce mai cauta lumea:- https://korinams ro/2017/04/17/arbanassi-langa-veliko-tarnovo/