Colorile pașapoartelor

Nu de puține ori m-am surprins aruncând o privire asupra coperților pașapoartelor celor din jurul meu, atunci când îmi așteptam cuminte rândul. Așadar, doar concentrându-ne pe estetica acestuia, ne vom dedica unei curiozități: știai că există doar patru culori pentru coperțile pașapoartelor, în lume? Roșu-vișiniu, albastru, verde și negru.

Culoarea paşaportului se pare că este cel mai adesea legată de geografie şi politică. Cu toate că Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO) emite orientări cu privire la dimensiune şi format, fiecare guvern poate alege culoarea documentului naţional, cu una dintre cele patru culori admise menționate: roșu-vișiniu, albastru, verde și negru.
Pașaportul roşu-vișiniu: culoarea este aleasă de foste sau actuale țări comuniste (așa cum Hrant Boghossian, vice-preşedintele Arton Group, care conduce baza de date interactivă Passport Index, a declarat pentru The Telegraph): Slovenia, China, Serbia, Letonia, Rusia, România, Polonia, Georgia și multe dintre ţările nordice – dat fiind faptul că roşul era o culoare populară în epoca vikingilor şi poate fi regăsită pe multe dintre steagurile naţionale.

Dintre ţările din Uniunea Europeană, excepție de la nuanţa de vişiniu o face Croația.

De asemenea, Turcia, Macedonia şi Albania şi-au schimbat paşapoartele în nuanţe de vişiniu, pentru a se potrivi aspiraţiilor lor legate de UE.

Ţări din comunitatea andină: Bolivia, Columbia, Ecuador, Peru.

Pașaportul albastru: Culoarea este folosită de către țările care simbolizează lumea nouă: 15 țări din Caraibe, țări din America de Sud (Brazilia, Argentina, Paraguay – pentru a-și marca aflilierea la Mercosur, uniunea vamală), SUA (până în 1976 erau verzi, dar și-au dat seama că nu se potriveau cu steagul)

Excepție: Venezuela (care are pașapoartele de culoare roșie).

Pașaportul verde: Sunt cazuri în care culoarea pașaportului arată religia predominantă a țării respective – exemplu: Maroc, Pakistan, Arabia Saudită, Iran, Mauritania, Afganistan – deoarece verde este culoarea preferată a Profetului Mohamed. Multe naţiuni africane (Burkina Faso, Coasta de Fildeş, Niger, Nigeria, Senegal etc.) au, de asemenea, paşapoarte în nuanţe de verde, în mare parte datorită distincţiei lor în calitate de membri ai Comunităţii Economice a Statelor Vest-Africane (ECOWAS).

Pașaportul negru: cea mai rar întâlnită nuanță, adoptată de națiuni africane precum Ciad, R.D. Congo, Zambia, Botswana, Burundi, Gabon, Angola, Malawi. De asemenea, având negru culoare națională, Noua Zeelandă a optat și ea pentru aceste coperți.

Și nu uita: dacă vrei/ trebuie să îți faci un pașaport în curând, găsești AICI detalii.

___

Sursă poză featured

4 thoughts on “Colorile pașapoartelor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii