7 povești cu Sânziene și un târg

Umblă o vorbă conform căreia o singură noapte din an este magică, plină de legende – ce viață plictisitoare trebuie să fi avut cei care au inventat povestea asta. Ei bine, despre noaptea de Sânziene este vorba, între 23 și 24 iunie, imediat după echinocțiul de vară.

Și asta nu este tot! Cercetătorii britanici spun că forțele pozitive și cele negative ajung la apogeu în această noapte, dar haide să vedem care sunt poveștile/ superstițiile, mai exact:

  • în noaptea de Sânziene, cei care nu sunt conectați pe Tinder sau cu ochii în Facebook se pot întâlni cu ielele – ființe binefăcătoare, frumoase de pici, care aduc belșug. Probabil sunt din Moldova.
  • Fetele își pun sub pernă flori de sânziene și speră să îl viseze pe Adi Cristea. Pe timp de zi, fac o coroniță din aceste flori, pe care le aruncă pe acoperișul casei pentru a le proteja de rele. Acum, nu știu dacă se pune și curtea la socoteală – doar la gard se întâmplă lucrurile…
  • Dacă plouă de Sânziene sau imediat după e de rău – în următoarele 40 de zile o să plouă continuu. De fapt, cred că este de rău pentru că pe ploaie nu culegi floricele = nu pui sub pernă = nu îl visezi pe Cristea.
  • În noaptea de Sânziene animalele pot vorbi, iar cei care le pândesc le pot afla secretele. Mi-e teamă de ce ar putea spune Gru al meu, așa că îl voi lăsa liniștit, la oglindă – să își reproșeze singur.
  • Dacă fetele aruncă un buchet de flori prin fereastra sau ușa deschisă, atunci își vor găsi ursitul curând. Sau au țintă.
    Iar dacă aruncă peste o vie tânără = se mărită curând. Dacă nimeresc o vie bătrână, alesul este mai în vârstă. Și iată cum viile mai bătrâne ajung să fie pline de floricele 🙂
  • În Ardeal, sărbătoarea provine din “Sancta Diana” – cult roman pentru zeița Diana; în Muntenia și Oltenia se sărbătorește Drăgaica, după numele slav.
  • Cine vede ielele dansând în pădure va rămâne mut sau înnebunește. Cred și eu… e una să le vezi, alta e să ai impresia că ai și dansat cu ele.

Ce să mai… e treabă serioasă cu Sânzienele astea. Și unde mai pui că ele te înnebunesc, dar tot ele te căsătoresc. O fi ceva legătură?

Una peste alta, cel mai bine este să nu te găsească în casă, pentru că fetele par puse pe treburi care mai de care mai rele pentru bunăstarea ta 🙂

Așadar, sfatul Corinei: stai afară.

Haide în Sun Plaza să îți iei floricelele de pus în păr (știm cu toții că vor ajunge sub pernă, e ok), de la târgul realizat cu această ocazie, în perioada 23-25 iunie 2017, între 16-20:00 – la parter. Mulți expozanți vor face tot posibilul să te prindă în horă și să te facă să uiți de griji: produse unicat, ateliere de pictură cu henna, zâne diafane. Cam tot ce vrei și tot ce ai nevoie pentru a te simți bine.

Citește aici cum a fost anul trecut. Uite cum va fi anul acesta.

Hai să ne prindem în horă. Ceva bun sigur o să iasă!

One thought on “7 povești cu Sânziene și un târg”

  1. Pentru ca toate fetele sunt zane de Sanziene si trebuie sa fie si mai frumoase, am pregatit targ mare cu peste 50 de mesteri priceputi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii