Vizitează Bavaria, pe malul Dunării

Pasionat de mașinile nemțești? Berea bună ar trebui să fie mereu pe masa ta? Sau poate vrei să faci un picnic mai excentric, pe treptele unui templu? Dar ce ai zice de o mănăstire în care poți înnopta și al cărei complex poate fi doar al tău după ora 19:00? Sau vrei să fii iar copil în parcul Legoland? Haide să vedem cum le poți face pe toate și ce poți vizita în doar câteva zile prin Bavaria – Germania, pe malul Dunării:

1. Bad Abbach

La numai 1h distanță de aeroportul din Nurnberg este situat acest orășel extrem de liniștit cu numai 11.000 de locuitori, unde îți recomand să vii pentru câteva ore de relaxare la băile termale Kaiser, vechi de peste 500 de ani. Accesul pentru o zi este 17 euro, iar pentru 2h30 este 10 euro.

Desigur, după aceea nu există riscul de a te plictisi, pentru că poți să: te plimbi pe străduțele înguste cu grădini minuscule și căsuțe chic; tragi cu ochiul în curtea cu Chevrolet-uri vechi; te așezi la una dintre puținele terase unde poți bea o bere locală, rece.

Și asta nu este tot! La nici 5 minute de mers din centru, trecând prin tunelul de lângă Hotel-Cafe Rathaus Zum Fischerwirt, ajungi direct pe malul Dunării.  o plimbare scurtă, la apus, îți va garanta reîncărcarea bateriilor pentru a doua zi. Nu uita să te dai cu o cremă împotriva țânțarilor, sunt neiertători.

IMAGINI AICI

2. Mănăstirea Weltenburg și hotelul St. Georg din incintă

Oricât de ciudat ți-ar suna, o noapte la acest SightSleeping Hotel (= obiectiv turistic în care te poți caza, cu prețuri începând de la  45 de euro) de pe malul Dunării poate fi unul dintre cele mai cool lucruri pe care le faci. Să îți spun de ce: mănăstirea de care aparține este una dintre cele mai vechi producătoare de bere – încă din anul 1050. De altfel, berea Kloster Barock Dunkel produsă aici a primit de trei ori titlul de cea mai bună bere neagră din lume.

Micuța mănăstire Weltenburg – edificată în anul 620 – își închide porțile după ora 19:00, iar tu și restul celor care au reușit să rezerve din timp o cameră la hotelul din complex o puteți vizita în liniște. A doua zi, micul dejun este luat tot în liniște, alături de angajații complexului.

De aici poți merge pe un traseu foarte ușor, pe malul Dunării, dar va fi nevoie să o traversezi cu o bărcuță (durează 2 minute, iar costul este de aproximativ 2 euro), după care mergi la pas pentru aproximativ 5 kilometri prin și pe lângă pădure. Peisajele: priceless.

Îți recomand să dormi aici măcar o noapte. Și nu te gândi că o să stai pe net, pentru că funcționează doar la recepție – tocmai pentru a te bucura de ce este în jur, nu de ecranul telefonului.

IMAGINI AICI

3. Tropfsteinhöhle Schulerloch

Dacă vrei să vezi cum știu nemții să facă bani din pietre, dar și dacă vrei să trăiești o experiență cu adevărat uimitoare, sugestia mea este să pui pe listă și această peșteră de pe malul Dunării, aproape de Bad Abbach.

Ghidul (vorbitor de aproape toate limbile posibile și imposibile), cu o pasiune dusă la extrem, ne-a povestit despre copilașii lui – megastalagmitele vechi de până la 100.000  de ani (ce seamănă cu un ochi de apă), dar a făcut cu noi și un exercițiu interesant: a stins toate luminile din peșteră și ne-a rugat să păstrăm liniștea un minut, ascultând sunetele din jur. În acel întuneric total am uitat de noi, de griji, de tot.

Surpriza de final a fost proiecția uriașă, dar simplă de pe un perete al peșterii. Ilustrațiile (pe care nu am reușit să le surprind pe cameră din cauza uimirii) arătau istoria locului, de acum 150.000 de ani și până în prezent – de la mamuții din Ice Age și până la noi, cei care ne holbam muți de uimire.

De aici am plecat dezamăgiți. Dezamăgiți de țara în care trăim și turismul grosolan pe care “îl facem”.

IMAGINI AICI

4. Ingolstadt

Despre Ingolstadt sigur știi dacă ești fan Audi, îți place berea din zilele noastre, ai auzit de Illuminati sau de Frankenstein.

Să le luăm pe rând:

  • în Ingolstadt este Audi Forum – Muzeul despre care vom discuta într-un articol separat, atât de minunat este!
  • Berea din zilele noastre este făcută după o rețetă decretată în 1516, când s-au stabilit exact ingredientele: orzul, hameiul și apa. Poate de aceea există aici o “fântână” cu bere;
  • În secolul al XVIII-lea s-a format aici societatea Illuminati
  • Victor Frankenstein a fost student la Facultatea de Medicină de aici.

Iar când durerea de picioare nu îți mai permite să îți faci de cap, poți să te așezi la o terasă din centru și să admiri trecătorii care stau cu ochii lipiți de clădirile colorate.

5. Gunzburg

Știi momentele acelea când te duci teleghidat în următorul oraș, pentru că știi că imediat ce ajungi vei pune capul pe pernă? Ei bine, așa am crezut că voi fi eu, iar așteptările pentru ceea ce avea să fie Gunzbug erau foarte jos.

De aceea, dar nu numai, țin să îți spun că este printre cele mai frumoase orășele pe care le-am văzut în această vizită prin Bavaria. Găsești aici căsuțe medievale cochete și proaspăt renovate (sau doar extrem de bine îngrijite), povești pentru fiecare dintre ele, terase pline cu localnici (care te recunosc de la o poștă că nu ești de-ai lor).

Nu uita să vizitezi turnul (la ultimul etaj este chiar un foarte mic restaurant), dar și biserica Fecioarei Maria (Frauenkirche-construită de Dominikus Zimmermann)- singura din zonă care are pe tavan o pictură ce înfățișează popoare de pe mai multe continente: asiatici, africani, europeni, americani. Desigur, foarte aproape este Legoland.

Turnul poate fi vizitat marțea (între 10 – 14) sau în prima duminică a fiecărei luni (între 14-17), iar Biserica este deschisă de la 9 până pe înserat.

Este un orășel pe care merită să îl explorezi și să îl lași să te surprindă.

6. Walhalla

Chiar în inima Bavariei, în Regensburg, se înalță mândru un monument grecesc cum mai rar ți-a fost dat să vezi (comparativ, mi s-a părut mai frumos decât Partenonul din Atena), ridicat în secolul al XIX-lea pentru a marca victoria trupelor germane împotriva lui Napoleon. Are sens, nu? 🙂

În interior sunt busturile personalităților Germaniei, printre care și Einstein, pe care le poți viziona dacă ajungi mai devreme de ora apusului. Program de vizitare: aprilie- octombrie 9-18, noiembrie- martie 10-12 și 13-16

În prezent, locul este un important punct de întâlnire pentru cei care își doresc să ia un picnic in style, cu priveliște de milioane și liniște profundă. Apusul de aici este printre cele mai frumoase văzute în ultimele luni (și ar trebui să știi despre mine că ador apusurile).

 IMAGINI AICI

7. Kuchlbauer

Să nu uităm de cea mai cool berărie pe care am vizitat-o vreodată, atent construită sub bagheta magică a lui Friedensreich Hundertwasser.

Curiozități:
În limba germană Bayern (Bavaria) se scrie cu y începând de la 20 octombrie 1825, din timpul regelui Ludovic I al Bavariei; înainte era scris Baiern. Opțiunea regelui pentru grafia cu y a avut loc pe fondul filoelenismului generat de alegerea fiului său Otto ca rege al Greciei.

Ce mai cauta lumea:
  • https://korinams ro/2017/06/30/viziteaza-bavaria-pe-malul-dunarii/

2 thoughts on “Vizitează Bavaria, pe malul Dunării”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii