Viena – restaurante, cafenele

Întâmplarea face că acum puțin timp am ajuns din nou în minunatul oraș Viena – însă de această dată pe motiv de muncă pentru patrie și popor. Și tocmai de aceea am stat foarte mult prin restaurante/ cafenele ce îmi puteau oferi seva vieții (WiFi), dar și un schnitzel cinstit sau un cappuccino corect. Om de treabă fiind, împărtășesc informațiile strânse, poate îți vor fi de folos la un moment dat.

RESTAURANTE

Ferdinandt

Știi genul acela de restaurant pe care îl nimerești din întâmplare, însă descoperi curând că este plin de localnici fericiți că iau cina retrași de agitația turiștilor? Exact așa este Ferdinandt, locul descoperit din întâmplare și din disperarea de a ne așeza cât mai repede undeva.

Recunosc: prima reacție a fost WTF, un schnitzel este 20 euro? Aia e… fomică, oră târzie, dureri de picioare… stăm aici și o să ne placă. Și tare ne-a plăcut, iar ulterior am descoperit că a fost un preț chiar ok, iar gustul… o nebunie pe cerul gurii.

Unde mai pui că este și foarte aproape de Stephansdom – Neuer Markt 2?

 

Figlmuller

Sunt două restaurante în aceeași zonă – unul la care mergi dacă ai rezervare (nu te va impresiona prin aspect), cel de-al doilea unde mergi dacă te-ai trezit pe ultima sută de metri că vrei să mănânci un schnitzel cinstit și exact de la mama lui.

Ei bine, pentru că am primit recomandarea de a merge chiar înainte de a mă lovi foamea frontal, nu a mai fost timp pentru rezervări. Drept care am fost dintre cei care a stat la coadă pentru o masă (aproximativ 20 de minute), timp care a meritat cu vârf și îndesat. Atât de mult mi-a plăcut mâncarea aici, încât a doua zi am revenit. Tot schnitzel. La micul dejun.

CAFENEA

Sacher

Ce m-a adus aici? Istoria, curiozitatea de a descoperi secretul dulce al Vienei, dar și câteva imagini văzute pe TripAdvisor.

În 1832, cancelarul austriac Klemens Wenzel von Metterich a organizat un banchet cu invitați de rang înalt și i-a cerut bucătarului său personal să pregăteasca un desert special – care să fie prezentat în premieră la recepție. Întâmplarea face că patiserul s-a îmbolnăvit cu o zi înainte, așa că treaba a picat pe ucenicul Franz Sacher, în vârstă de 16 ani. Acesta a venit cu o rețetă care amesteca blatul pufos de cacao, ciocolata, scorțișoara și crema din gem de caise. Un desert făcut la întâmplare, ce a devenit un real succes.

Când a devenit bucătar cu acte în regulă, a reluat prepararea desertului, iar în 1849 a deschis un magazin cu delicatese în centrul Vienei (pe care te invit să îl vizitezi și unde te poți așeza la o cafea).

Locul a devenit repede cunoscut drept punct de întâlnire al persoanelor importante din lumea nobilă, politicieni și artiști. În prezent, fascinația cafenelei este oferită de aspectul de muzeu, cu opere de artă oriunde întorci privirea.

Cu toate că rețeta a fost inventată pentru un prinț, aș vrea să menționez că nu avea gusturi prea rafinate. Sau pur și simplu nu ne-am fi potrivit. Dar îți recomand să zăbovești la orele prânzului în fața unei căni cu ceai din lavandă și o prăjitură.

 

_____

Sursă poză featured

One thought on “Viena – restaurante, cafenele”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Categorii